Доступність посилання

ТОП новини

«Антитерористичний пакет» – це насамперед спосіб залякування – російський експерт


Володимир Путін, Ірина Ярова
Володимир Путін, Ірина Ярова

Президент Росії Володимир Путін підписав 7 липня поправки до «антитерористичного законодавства», запропоновані депутатом Держдуми Росії Іриною Яровою і членом Ради федерації Віктором Озеровим. Проти ухвалення «пакету Ярової» виступали правозахисники, представники громадськості, інтернет-галузі, оператори зв'язку і навіть керівництво Республіки Татарстан, проте це не допомогло.

Першими, хто голосно і ясно попередив про наслідки ухвалення «пакету Ярової» стали представники операторів зв'язку. За їхніми словами, необхідність протягом півроку зберігати записи розмов абонентів буде руйнівною як для самих компаній, так і для їхніх клієнтів. Ціни на послуги зв'язку внаслідок цього зростуть у кілька разів. Операторів у цьому питанні підтримав і бізнес-омбудсмен Росії Борис Титов і навіть міністр зв'язку Росії Микола Нікіфоров. Представник стільникового оператора «Мегафон» Петро Лідов вважає, що російська влада, схваливши ці поправки до законів, фактично зробила подарунок закордонним виробникам обладнання.

Буде зростання цін для споживача, причому досить помітне, на інтернет, на будь-які послуги. Інтернет і мобільний зв'язок в Росії перестануть розвиватися, ми почнемо відставати від решти світу
Петро Лідов

«Наслідки будуть наступні: буде зростання цін для споживача, причому досить помітне, на інтернет, на будь-які послуги. Швидше за все, зупиняться всі інвестиції, тому що це галузь, яка вимагає щорічних вкладень на будівництво мережі. Інтернет і мобільний зв'язок в Росії перестануть розвиватися, ми почнемо відставати від решти світу. З іншого боку, це добре для виробників обладнання, тому що для будівництва центрів зберігання потрібна закупівля обладнання, і всі ці мільярди підуть закордонним компаніям, в першу чергу, транснаціональним, американським і китайським. Для них це буде велике свято», – зазначив Лідов.

Порушення Конституції

З проханням не підписувати «антитерористичний пакет» до президента Росії зверталася і Рада з прав людини. Закономірне невдоволення правозахисників викликало запровадження кримінального покарання за неінформування, а також зниження віку кримінальної відповідальності за терористичні злочини до 14 років. При цьому ані законодавців, ані президента не збентежило те, що затверджені поправки суперечать Конституції. На думку російського політика Леоніда Волкова, це вже нікого не дивує.

«Закон Ярової» у нинішньому вигляді суперечить і 22, і 23 статтям Конституції, оскільки він має на увазі і порушення таємниці листування, і збір даних про особисте життя людей
Леонід Волков

«Закон Ярової» у нинішньому вигляді суперечить і 22, і 23 статтям Конституції, оскільки він має на увазі і порушення таємниці листування, і збір даних про особисте життя людей. Але кого це коли хвилювало? Останнім часом кількість непорушених статей Конституції набагато менша, ніж кількість порушених статей», – відзначає Волков.

З врахуванням критики

Так званий «пакет Ярової» називається ще «антитерористичним пакетом», який, за словами ініціаторів, повинен розширити можливості силових структур Росії у боротьбі з тероризмом. Однак, на думку головного редактора сайту «Агентура.ру» Андрія Солдатова, це навряд чи станеться.

Цей захід вигаданий як спосіб залякування насамперед
Андрій Солдатов

«Ця система не призведе до різкого збільшення можливостей спецслужб щодо стеження. Цей захід вигаданий як спосіб залякування насамперед», – каже Солдатов.

Ще до того, як Путін підписав «антитерористичний пакет», у Кремлі обіцяли врахувати критику щодо цих поправок. В результаті президент доручив уряду Росії спільно з ФСБ при розробці нормативно-правових актів приділити особливу увагу застосуванню «норм, які вимагатимуть істотних фінансових витрат».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG