Доступність посилання

ТОП новини

США: під час акції протесту в Далласі вбили 5 поліцейських


Поліцейські автомобілі у Далласі, 7 липня 2016 року
Поліцейські автомобілі у Далласі, 7 липня 2016 року

П’ятеро поліцейських загинули в американському місті Далласі, ще кілька правоохоронців поранені під час протестів, що спалахнули 7 липня. За повідомленнями, поліцейські могли стати жертвами двох снайперів.

Акції протесту відбулися також у Чикаго, Нью-Йорку, Лос-Анджелесі, Сент-Полі й інших американських містах, але там вони минули без жертв.

Демонстранти вийшли на вулиці, щоб висловити обурення через смерть упродовж двох днів двох чорношкірих чоловіків, застрелених поліцією.

Учасники акцій протесту відреагували, зокрема, на загибель поблизу міста Сент-Пола у штаті Міннесота 32-річного Філандо Кестайла. 6 липня його подруга, Даймонд Рейнолдз опублікувала відео, як він помирає в калюжі крові. Перед тим Кестайл був зупинений поліцією через псування чужого автомобіля. За словами Рейнолдз, його застрелили після того, як він проінформував офіцера поліції, що має пістолет і дозвіл на його носіння, а потім потягнувся за гаманцем.

7 липня інший темношкірий чоловік, Алтон Стерлінґ, був убитий під час сварки з двома офіцерами поліції в Батон-Руж, штат Луїзіана. Відео цього інциденту, де батька п’ятьох дітей застрелили, коли він був притиснутий поліцейськими до землі, також викликало обурення в соціальних мережах.

Президент США Барак Обама, який відвідує саміт НАТО у Варшаві, назвав убивства трагічними. «Усі американці мають бути стурбовані через цю стрілянину, бо це не поодинокі випадки. Вони є ознакою широкого набору расових відмінностей, які існують у нашій системі кримінального правосуддя», – сказав він.

Офіційний представник Білого дому Джош Ернест 8 липня заявив, що президент «попросив свою команду тримати його в курсі ситуації».

Рік тому в місті Фергюсоні (штат Міссурі) запроваджували надзвичайний стан у зв’язку із заворушеннями, які відбулися в річницю загибелі 18-річного темношкірого Майкла Брауна, убитого поліцейськими.

XS
SM
MD
LG