Доступність посилання

ТОП новини

НАБУ і САП: провадження щодо заступника міністра Василишина може бути програним в суді


У Національному антикорупційному бюро України заявляють, що провадження щодо заступника міністра охорони здоров’я Романа Василишина може бути програним в суді.

Як зазначається в спільній заяві НАБУ і спеціалізованої антикорупційної прокуратури, посада затриманого заступника міністра відноситься до категорії «А», а злочин, за яким прокуратура Києва здійснює досудове розслідування, є корупційним, а отже, відповідно до статті 216 Кримінального процесуального кодексу України, цей злочин є підслідним Національному антикорупційному бюро України.

«Будь-яке втручання в чужу підслідність створює ризик визнання недопустимими доказів як таких, що були отримані з порушенням процесуального законодавства, і відповідно, створює умови для уникнення підозрюваним відповідальності за скоєні кримінальні правопорушення…НАБУ та САП не будуть витребовувати в прокуратури провадження щодо Василишина чи будь-які інші провадження, розпочаті з порушенням статтею 216 КПК. Відповідальність за результати цих досудових розслідуваньмають нести ті органи, які розпочали розслідування із порушенням закону», – йдеться в заяві.

Станом на 8 липня, спеціалізована антикорупційна прокуратура зафіксувала близько 10 спроб передачі до НАБУ справ, які починали розслідуватися іншими правоохоронними органами, САП повернула їх назад через те, що «зібрані ними докази є безальтернативно недопустимими».

«Подібні дії органів прокуратури, які унеможливлюють ведення якісного досудового розслідування і отримання справедливого вироку суду, підривають довіру до усієї правоохоронної системи України, в тому числі до таких нових антикорупційних інституцій, як НАБУ і САП, покликаних викорінювати корупцію у найвищих ешелонах влади», – наголошується в документі.

Сьогодні співробітники СБУ і Генпрокуратури повідомили про затримання у Києві заступника міністра охорони здоров’я, якого підозрюють у хабарництві. За словами генпрокурора Юрія Луценка, Василишин отримував від 50 до 100 тисяч гривень з урологічного центру Олександрівської лікарні.

Василишин став заступником міністра охорони здоров’я у листопаді минулого року.

XS
SM
MD
LG