Доступність посилання

ТОП новини

Прем’єр Канади прибув до України


Прем’єр-міністр Канади Джастін Трюдо
Прем’єр-міністр Канади Джастін Трюдо

До Києва із дводенним візитом прибув прем’єр-міністр Канади Джастін Трюдо. Як очікується, центральною подією візиту має стати підписання українсько-канадської угоди про зону вільної торгівлі. Між тим, експерти припускають, що в центрі візиту мають бути не лише економічні, а й політичні питання.

Як зазначив напередодні посол Канади в Україні Роман Ващук, візит голови канадського уряду «стане чітким сигналом не лише громадянам наших держав, а й міжнародній спільноті про особливі відносини Канади і України».

Особливість у відносинах значною мірою зумовлена тим, що серед близько тридцяти мільйонів канадців близько півтора мільйона мають українське походження. Відтак нікого не здивувало, що 20 травня, на день українською вишиванки, прем’єр-міністр Трюдо та інші члени канадського уряду вдягнули вишиті сорочки.

У Канаді є попит на український одяг та залізничне обладнання – екс-посол Ігор Осташ

Підписання угоди про зону вільної торгівлі має посилити особливі відносини. Як зазначив канадський журналіст Сергій Галицький у коментарі Радіо Свобода, угода була підготована ще попереднім канадським урядом.

Про цю угоду було домовлено ще за старого уряду
Сергій Галицький

«Про цю угоду було домовлено ще за старого уряду – консерваторів, а зараз у нас ліберали при владі. Тобто, тепер Трюдо треба лише поставити на цей документ свій підпис», – каже він.

За словами канадського оглядача, українська сільськогосподарська продукція навряд чи може зацікавити канадців, адже обидві країни є експортерами зерна. Натомість колишній посол України в Канаді Ігор Осташ стверджує, що перспективи для пожвавлення економічних відносин доволі широкі.

«Що Україна може запропонувати Канаді? Тут дуже багато несподіваного. Я свого часу був шокований, що українські пальта користуються шаленим попитом у Канаді, бо там же дещо холодніше. Як не дивно, найбільш активна провінція в Канаді в торгівлі з Україною – це Квебек. І Квебек найбільше купував в Україні залізничні колісні пари», – розповідає український дипломат.

Канада може стати для України торгівельним вікном в Америку
Ігор Осташ

У свою чергу, Україна могла би бути зацікавлена в канадській фармацевтичній продукції та рибі. Крім того, Канада має угоди про зону вільної торгівлі із більшістю держав на обох американських континентах. Тож, за словами Ігоря Осташа, «Канада може стати для України торгівельним вікном в Америку».

Натомість експерт-міжнародник Тарас Чорновіл припускає, що в центрі переговорів будуть не лише економічні, а передусім політичні питання. Адже для України надзвичайно важливою є підтримка одного з постійних членів клубу великих держав – G7.

Це зміцнення позицій у великій сімці щодо санкцій по Росії
Тарас Чорновіл

«Основні питання сьогодні в Україні – це Росія, війна і санкції. Позиція щодо санкцій визначається, у значній мірі, «Великою сімкою». Причому, в усіх форматах: країни-члени «Великої сімки» в ЄС ухвалюють окремі рішення, які потім, фактично, накидаються усьому Євросоюзу. Країни-члени «великої сімки» в НАТО – це також окремі засідання і окремий формат. Тобто, це не просто формальність. Це зміцнення позицій у великій сімці щодо санкцій по Росії», – каже Тарас Чорновіл.

У червні в Канаді відбувся канадсько-український економічний форум виступаючи на ньому Джастін Трюдо зазначив, що під час свого візиту в Україну зосередиться на економічних питаннях та проектах із підтримки нашої держави.

  • Зображення 16x9

    Дмитро Шурхало

    Співпрацюю з Радіо Свобода, був кореcпондентом і редактором (2008–2017), зараз веду програму «Історична Свобода». Спеціалізуюсь на політиці та історії. Народився в 1976 році у Сумах. Закінчив факультет журналістики Львівського університету імені Івана Франка. Працював у газетах «Пост-Поступ», «Київські відомості», «Вечірні вісті», журналі «Власть дєнєг». Автор книжок «Українська якбитологія», «Міфи Другої світової війни» та «Скоропадський, Маннергейм, Врангель: кавалеристи-державники».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG