Доступність посилання

ТОП новини

Смерть військових Росії у Сирії для Путіна не така й важлива – російський військовий експерт


Mi-35
Mi-35

У зв'язку із загибеллю в Сирії 8 липня двох російських військовослужбовців група Conflict Intelligence Team (CIT) провела власне розслідування обставин, за яких був збитий вертоліт. Незалежні експерти припустили, що аварія вертольота сталася через випадкове потрапляння ракети, випущеної другим російським вертольотом.

Іншим висновком, який відрізняється від офіційної версії, є твердження групи Conflict Intelligence Team, що «впав саме російський вертоліт Мі-35М, а не сирійський Мі-25». Співробітники групи називають цей факт «доведеним».

Графічне зображення вертольота Мі-25, який зазнав катастрофи в Сирії
Графічне зображення вертольота Мі-25, який зазнав катастрофи в Сирії

8 липня ЗМІ повідомили про падіння сирійського вертольота Мі-25, на борту якого перебували два російські льотчики-інструктори. У той же день джерело «Лента.ру» в Міністерстві оборони Росії розповіло, що упав саме Мі-35М. Міноборони цю інформацію не підтвердило. За даними російських ЗМІ, загиблі льотчики – інструктори Ряфагать Хабібуллін і Євген Долгін. Полковник Хабібуллін був одним з найдосвідченіших російських військових льотчиків. Долгін і Хабіббулін стали 12-м і 13-м військовослужбовцями Росії, загиблими в Сирії.

9 липня «Інтерфакс» повідомив з посиланням на «сирійське військове джерело», що «в районі Пальміри бойовики збили ударний вертоліт Мі-24 сирійської урядової армії». У повідомленні агентства говорилося, що вертоліт «збили терористи з землі».

Експерт Conflict Intelligence Team (CIT) Руслан Левієв пояснив, чому офіційна версія про загибель льотчиків і вертольота здається неправдоподібною:

– Ми давним-давно дізналися від сирійців, що є велика різниця в проведенні польотів між російськими і сирійськими льотчиками. Наприклад, як сирійці відрізняють російські літаки С-24 від таких же сирійських?

Вертольоти в Сирії, розслідування СІТ
Вертольоти в Сирії, розслідування СІТ

Наші льотчики завжди літають в парі – один ведучий, один ведений. Сирійці літають завжди поодинці. На відеозаписі бойовиків «Ісламської держави» ми бачимо, що летіли якраз два вертольоти. Це перший момент.

У нього короткі крила і прибрані шасі. Це є чіткими ознаками моделі вертольотів МІ-35М. І така модель є тільки у Росії
Руслан Левієв

По-друге, ми бачимо, що в певний момент вертоліт вже був збитий, він починає падати, і на тлі яскравого неба добре видно, що у нього короткі крила і прибрані шасі. Це є чіткими ознаками моделі вертольотів МІ-35М. Тому можна точно дізнатися модель вертольота. І така модель є тільки у Росії. У армії Башара Асада її немає. При цьому саме ця модель вертольота була багато разів помічена в Сирії, і вона керувалася саме російськими військовослужбовцями. До того ж, 393-я авіабаза, звідки був загиблий пілот Хабібуллін, була перекинута на аеродром Кримськ в березні 2015 року під час підготовки до початку російської кампанії у Сирії. Ми це пов'язуємо з тим, що, дійсно, ці вертольоти були перекинуті спочатку в Кримськ, потім до Сирії. Це був наш збитий вертоліт.

– А в чому, на Вашу думку, причина аварії?

– Бойовики «Ісламської держави» виклали відеозапис у великому розширенні, там дуже чітко видно деталі. Ми бачимо, це наші припущення, що ведучий вертоліт, який йшов першим, під час атаки на бойовиків, випадково потрапляє на лінію вогню вертольота, що йде слідом. І в його рульовий ґвинт потрапляє авіаційна ракета.

– Тобто його випадково збили свої ж?

– Так, ми вважаємо, що було саме так. Такі випадки бувають і з міжнародною коаліцією, коли вони атакують підтримувані ними угруповання, і наші не раз атакували армію Асада, а ті випадково бомбили наші війська. Такі інциденти на війні трапляються. Тому ми вважаємо, що це було випадкове збиття вертольоту нашими ж військами.

– Як тільки з'явилася інформація про загибель вертольота, загибель льотчиків, російське військове відомство все спростовувало. Потім почали говорити, що льотчики були на сирійському вертольоті. До чого весь цей потік брехні? Чому прямо не визнати, що, так, випадково, але так буває іноді на війні?

Визнавати втрати, визнавати якісь проблеми завжди є неприпустимим для нашого Міністерства оборони
Руслан Левієв

– Вони спочатку відкинули втрату вертольотів. Вони не говорили про льотчиків. Вони говорили тільки, що всі вертольоти повернулися на базу, при цьому не уточнювали про пілотів, взагалі про втрати військовослужбовців. І тільки потім, коли спливли імена загиблих, вони зізналися, що, так, загинули пілоти, але це був не російський вертоліт, а сирійський, тим самим ніби не виправдовуючись за минулі свої заяви. Чому такий потік брехні? Я думаю, що найбільша причина – це нескоординованість, що потрібно говорити пресі, як це все подавати. Заяви зазвичай дає та служба, яка знаходиться в Москві. Мені здається, у них не такий оперативний і чіткий зв'язок з тими, хто знаходиться в Сирії, судячи з їхніх заяв. Тому що вони одразу ж, насамперед починають все заперечувати замість того, щоб перевірити інформацію. Визнавати втрати, визнавати якісь проблеми завжди є неприпустимим для нашого Міністерства оборони. Наприклад, те, що наші війська буквально днями випадково відбомбилися по військах Асада, наші літаки, це теж на офіційному рівні ніхто не визнавав, крім самої Сирії. Сирійські війська кажуть – так, російські літаки нас атакували, а російське Міноборони мовчить і, звичайно ж, не визнає. Завжди позиція така, що якщо сталося щось погане, то це не ми. Або якщо трапилося погане, то це не з нами. А якщо змусили зізнатися, що, так, наші загинули, то стався обов'язково геройський вчинок, намагалися зірвати наступ «Ісламської держави», всіх знищуючи, викликаючи вогонь на себе і так далі. Обов'язково потрібно подати загибель військових в якомусь геройському варіанті.

– Чому Ви і Ваші однодумці займаєтеся тим, чим займаєтеся? Чому для Вас важливо аналізувати те, що відбувається у цій військовій кампанії?

– Ми бачимо, що російська кампанія дуже впливає і на безпеку простих громадян Росії, і на міжнародну безпеку. Росія в Сирії у частині авіаударів діє неакуратно – і це призводить до того, що наростає пропаганда терористичних угруповань, вони вербують нових людей і приїжджають до Сирії з тієї причини, що вони бачать, що під авіабомбардування потрапляє мирне населення, гинуть мирні жителі. В результаті ми бачимо такі теракти, як вибух нашого літака над Синаєм. Ми бачимо такий теракт, як ось ця няня, яка вбила дитину в Москві. Це явні і прямі наслідки нашої недбалості в сирійській кампанії. Через появу об'єктивної інформації, достовірної інформації ми хочемо вплинути і на наше військове відомство, і на російське суспільство, тому що до цих дій потрібно ставитися ретельніше. Не можна говорити, що в Сирії потрібно просто всіх розбомбити і ми переможемо. Такого не повинно бути, – вважає експерт Conflict Intelligence Team Руслан Левієв.

Версію про те, що в сирійській операції брав участь російський вертоліт Мі-35М, підтверджують і джерела видання «Комерсант» в органах військового управління. Ряфагать Хабібуллін і Євген Долгін стали 12-м і 13-м військовослужбовцями Росії, загиблими в Сирії. Про те, наскільки ефективною і виправданою є російська військова присутність в Сирії на тлі останнього інциденту, Радіо Свобода розповів російський військовий аналітик Олександр Гольц:

При всій критиці, яка лунає з Росії на адресу США, наші ЗМІ щоразу окремо виділяють будь-який контакт американських військових з російськими колегами з приводу сирійської ситуації. Це важливо для російської влади. Ніяких перспектив, що вона піде звідти повністю, я думаю, немає

– Кілька місяців тому було оголошено, що Росія йде з Сирії. Але потім, щоправда, з'ясувалося, що частини її залишаються і продовжують завдавати ударів. Я думаю, що це було зроблено для того, щоб в будь-який момент можна було сказати: а нас там немає. Як сказала Анґела Меркель, Путін живе у власному світі. І ось для цього власного світу Путіна, загалом, ці втрати не такі й важливі. Йому треба вирішити ті завдання, які він для себе сам ставить, – вийти з міжнародної ізоляції. Можна сказати, що, в цілому, завдяки цій операції американців змусили з нами говорити. Американці були змушені вступити в якісь контакти. І, дивіться, при всій критиці, яка лунає з Росії на адресу США, наші ЗМІ щоразу окремо виділяють будь-який контакт американських військових з російськими колегами з приводу сирійської ситуації. Це важливо для російської влади. Ось, власне, саме тому Росія воює в Сирії. І ніяких перспектив, що вона піде звідти повністю, я думаю, немає.

– Чому російське військове відомство завжди так неохоче визнає втрати – і людей, і техніки?

– Я думаю, що це ще радянський синдром будь-якої людини в мундирі. Перша реакція на неприємності – швидко збрехати. І тут навіть неважливо, кому збрехати – закордонній пресі або своєму безпосередньому начальнику, – каже російський військовий аналітик Олександр Гольц.

Російські ЗМІ розмірковують про можливу реакцію Росії на загибель льотчиків в Сирії: перший можливий варіант передбачає серйозне збільшення кількості бойових вильотів змішаної авіагрупи, а також повторне застосування високоточної зброї. Але це може позначитися на режимі перемир'я, введеного в окремих областях Сирії за погодженням з коаліцією, очолюваною США. Другий варіант передбачає залучення до операції «Відплата» приблизно 15 винищувачів з крейсера «Адмірал Кузнєцов», а також приблизно десять вертольотів Ка-52К, Ка-27 і Ка-31.

Повний текст матеріалу – на сайті Російської редакції Радіо Свобода

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG