Доступність посилання

ТОП новини

ООН заявляє про безкарність винних у довільних убивствах на Донбасі 


Верховний комісар ООН з прав людини Зейд Раад аль-Хусейн
Верховний комісар ООН з прав людини Зейд Раад аль-Хусейн

Управління Верховного комісара ООН з прав людини покладає «обмежену відповідальність» за довільні вбивства в східній частині України як на підтримуваних Росією бойовиків, так і на солдатів Збройних сил України та добровольчих батальйонів.

«Безкарність за вбивства залишається порочною, сприяє продовженню такою практики й підриває перспективи справедливості», – йдеться в доповіді, опублікованій 14 липня.

Доповідь ґрунтується на результатах дослідження вбивств понад 9400 людей на Донбасі, від початку бойових дій у цьому регіоні в 2014 році до травня 2016 року.

«Відповідальність винних матиме ключове значення для встановлення міцного миру в Україні. Це єдиний шлях», – наголосив верховний комісар ООН з прав людини Зейд Раад аль-Хусейн.

У доповіді наводяться приклади страти ув’язнених сторонами кофлікту й невибіркових обстрілів цивільних районів із застосуванням неточних збройних систем. Деякі з цих убивств, як вважають в управлінні Верховного комісара ООН з прав людини, можуть вважатися «воєнними злочинами».

Частина осіб, причетних до довільних убивств, були притягнуті до відповідальності, але багато розслідувань таких випадків затримуються або залишилися незавершеними, додають автори доповіді. Розслідування убивств у контрольованих сепаратистами районах Донецької та Луганської областей, як видається експертам ООН, свідчать про їхній вибірковий характер і відсутність гарантій справедливого судового розгляду.

Збройний конфлікт на сході України триває від квітня 2014 року. Влада України оголосила про проведення там антитерористичної операції проти підтримуваних Росією сепаратистів. Влада Росії неодноразово заперечувала участь своїх військових у конфлікті, про що заявляють Україна і Захід. Москва ж визнає лише присутність російських «добровольців» на Донбасі.

XS
SM
MD
LG