Доступність посилання

ТОП новини

Одеський кінофестиваль: понад 100 фільмів та акцент на бізнес


В Одесі розпочався кінофестиваль
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:00:34 0:00

В Одесі розпочався кінофестиваль

В Одесі старував 7-й Одеський міжнародний кінофестиваль. Протягом дев’яти днів тут покажуть понад 100 ігрових і документальних стрічок та навіть кілька серіалів. Крім цього, планують і безкоштовні покази фільмів просто неба на Потьомкінських сходах та Ланжеронівському узвозі. Цьогоріч на фестивалі очікують понад 120 тисяч глядачів.


Церемонія відкриття 7-го Одеського міжнародного кінофестивалю (ОМКФ) вперше за останні два роки пройшла у приміщенні Одеського оперного театру.

«Для нас це повернення, наче до себе додому. Дюк де Рішельє, коли створював цей театр, він мав на меті об’єднати культурні еліти. Ми так само цього прагнемо. Головна наша нагорода – це статуетка Дюка», – каже президент ОМКФ Вікторія Тігіпко. У попередні роки через фінансові труднощі та складну політичну ситуацію в країні захід проходив у Театрі музичної комедії.

Червоним хідником цьогоріч пройшли оскароносний британський сценарист Крістофер Хемптон, російський режисер Марина Розбєжкіна, акторка Катерина Молчанова, гуморист Олег Філімонов, голова ОДА Міхеїл Саакашвілі, мер міста Геннадій Труханов, президент фестивалю Вікторія Тігіпко з чоловіком Сергієм Тігіпко тощо.

Спеціальною гостею церемонії стала переможниця «Євробачення-2016» – Джамала. Як зізналася співачка, яка має досвід знімання в українських кінострічках, для неї цей фестиваль дуже особливий.

Джамала на відкритті Одеського кінофестивалю
Джамала на відкритті Одеського кінофестивалю

На цьому майданчику можна познайомитися не лише з європейським кіно, а й з українськими фільмами. Я вірю в український кінематограф
Джамала

«На цьому майданчику можна познайомитися не лише з європейським кіно, а й з українськими фільмами. Я вірю в український кінематограф. І навіть якщо спершу щось трішки нав’язують, то з часом воно розвиватиметься і точно стане нам рідним», – зауважила Джамала.

Фестивальну програму відкрила стрічка Ксав’є Джаннолі «Маргарита». Авторів фільму вже відзначили чотирма преміями «Сезар», який називають «французьким Оскаром».

Більшість українських фільми, хоч і непрямо, але про війну – директор фестивалю

Цього разу організатори додали одразу кілька нових програм, серед яких європейське документальне кіно, програма «Турецький фокус», окрема програма серіалів.

Всього у програмі 114 стрічок із 36 країн та п’яти континентів. Це на 11 фільмів більше, ніж минулого року. ​Серед них 37 короткометражок, 77 повнометражних робіт, 18 документальних та 17 анімаційних фільмів. 70% стрічок – авторства режисером-жінок.

За словами програмного директора фестивалю Антельма Відо, кількість фільмів про війну зменшилося.

«Всі українські фільми у нас актуальні – вони про те, що зараз в Україні, і це не тільки стрічки про війну. Режисери почали рефлексувати на інші речі, вони все одно непрямо торкаються війни», – розповів він.

Натомість президент фестивалю Вікторія Тігіпко наголошує, що цьогоріч вони роблять особливий акцент на співпрацю бізнесу та діячів культури. На її думку, це зможе значно повпливати на рівень підтримки культурних заходів. Організатори мають намір створити бізнес-клуб та спеціальний проект зі співпраці з українськими галереями «Арт-ОМКФ».

Крім цього, після фестивалю організатори мають намір підрахувати, наскільки економічно вигідними цей захід є для міста. Таку ідею вони запозичили у світових фестивалів, аби привернути нових партнерів та продемонструвати прибутковість і важливість культурних подій.

Кіно на Потьомкінських сходах буде

Візитівкою фестивалю давно стали багатотисячні покази просто неба. Такі кінотеатри під відкритим небом вже облаштовані. Це Потьомкінські сходи та Ланжеронівський узвіз.

Міська влада Одеси пішла на зустріч та призупинила на час фестивалю реставрацію Потьомкінських сходів, яка триває від початку літа.

Заступник міського голови Одеси Олена Павлова пояснила, що умови реставрації вимагали теплої пори року. Але у міській раді розставили пріоритети на користь щорічного фестивалю. «Ми заздалегідь попереджали реставраторів і знайшли порозуміння. Поки що роботи призупинені, показ відбудеться», – повідомила вона.

За словами організаторів, наступного року вони мають намір запросити представників Книги рекордів Гіннеса, аби зафіксувати показ на Потьомкінських сходах, як наймасовіший кінозахід.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG