Доступність посилання

ТОП новини

Франція: після теракту у Ніцці десятки людей досі у критичному стані


Ніцца Франція починає триденну жалобу після найгіршого в країні теракту за межами Парижа. Напад терориста на набережній забрав життя 84 людей, із них 10 – діти. У лікарнях йде боротьба за порятунок ще десятків осіб, понад 50 перебувають у критичному стані, з них половина на межі життя і смерті.

Одним із найперших почав приймати постраждалих дитячий шпиталь Lenval. Він міститься відразу поруч із набережною міста, де і сталася трагедія. За словами речниці шпиталю Стефані Сіпсон, врятувати вдалося не всіх.

«До нас доправили загалом 30 дітей, віком від 6 місяців до 18 років, – каже вона. – На жаль, двоє з них померли вночі, ще п’ятеро перебувають у критичному стані. Ми – третя найбільша педіатрична лікарні у Франції і наш персонал добре підготовлений до різних катастроф, однак наші лікарі в шоці від того, що сталося».

Теракт у Ніцці: щонайменше 84 загиблих і десятки поранених (відео)
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:38 0:00


До Ніцци приїхали президент Франсуа Олланд, прем’єр-міністр Мануель Вальс та інші чільні урядовці. Влада країни оголосила продовження ще на три місяці надзвичайного стану, який було запроваджено минулого листопада після терактів у Парижі. Президент назвав трагедію подвійний ударом по Франції.

«Чому напад здійснено на Ніццу? Бо це місто відоме в усьому світі своєю красою. Чому 14 липня? Тому, що в цей день ми відзначаємо нашу свободу, це наш День незалежності. Він здійснив терористичний напад, бо хотів завдати болю Франції», – сказав Франсуа Олланд.

Хто скоїв напад?

Нападник – тунісець, 31-річний Мохаммед Лауаєж Булель, але останні щонайменше сім років він мешкав у Ніцці і мав офіційний дозвіл на проживання у Франції. Його особу визначили за документами, мобільним телефоном і банківською карткою, які поліцейські знайшли у вантажівці. За два дні до нападу він взяв в оренду вантажівку у передмісті Ніцци. За деякими даними, він кілька годин до нападу стояв на парковці, видаючи себе за постачальника морозива. Він переконував поліцію не відкривати вантажівку, бо через спеку морозиво зіпсується.

Рух вантажівок у центрі Ніцци заборонений за винятком тих, що перевозять продукти харчування.

Поліція досі не знає, чи діяв терорист один – його квартиру обшукали, а колишню дружину затримали для допиту. У Мохаммеда Лауаєжа Булеля троє дітей. Родина не жила разом, причиною цього, за даними поліції, було домашнє насильство з боку нападника.

Жодне угруповання не взяло на себе причетність до нападу у Ніцці, але, за словами прем’єр-міністра, «він у той чи інший спосіб був пов’язаний з радикальним джихадизмом».

  • Зображення 16x9

    Євгенія Руденко

    Розповідаю про Францію – політичну, економічну, фестивальну і просто смачну. Народилася у Києві, закінчила Інститут журналістики КНУ імені Тараса Шевченка та стипендіальну програму в Ягеллонському університеті у Кракові. Багато мандрувала і, врешті, останні роки живу у Франції та працюю на Радіо Свобода.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG