Доступність посилання

ТОП новини

Ґюлен запевнив, що не причетний до перевороту в Туреччині


Фетхуллах Ґюлен
Фетхуллах Ґюлен

Турецький ісламський священнослужитель Фетхуллах Ґюлен заперечив свою причетність до невдалої спроби державного перевороту проти президента Туреччини Реджепа Таїпа Ердогана.

Ґюлен, який живе у вигнанні в американському штаті Пенсільванія, заявив 16 липня, що нічого не знав про спробу військового путчу, який почався пізно ввечері 15 липня і що засуджує будь-які насильницькі спроби повалити турецький уряд.

Ґюлен зустрівся з журналістами в ісламському центрі, після того, як турецькі посадові особи висунули звинувачення проти Ґюлена в організації перевороту.

«Можна уявити собі різні мотиви людей, які організували цей переворот. Вони можуть бути близькими до опозиційної партії, вони можуть бути прихильниками націоналістичної партії», – сказав Ґюлен.

У перші години, коли стало відомо про спробу перевороту в Туреччині 75-річний Ґюлен також казав, що йому «особливо прикро бути звинуваченим в якихось зв'язках із такими спробами».

Під час мітингу в Стамбулі 16 липня президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган закликав США видати Ґюлена, який живе в США з 1999 року.

«Пане президент Барак Обама, я сказав вам: або депортуйте, або передайте нам цю людину», – сказав Ердоган.

Державний секретар США Джон Керрі заявив 16 липня, що адміністрація Обами розгляне запит про видачу Ґюлена, але буде відповідати тільки, якщо Вашингтон виявить доказ його провини.

Ґюлен є колишнім союзником Ердогана, який за останні роки став гострим критиком авторитарних методів турецького президента.

В результаті невдалого військового перевороту в Туреччині ввечері 15 липня щонайменше 265 людей загинули і понад 1400 були поранені.

XS
SM
MD
LG