Доступність посилання

ТОП новини

У Києві 30 соцпрацівників мають обійти домівки 132 тисяч переселенців


Ілюстраційне фото
Ілюстраційне фото

Київ – Минулого тижня стартували перевірки переселенців, відповідно до нової урядової постанови №365. Задля призначення внутрішньо переміщеним особам соціальних виплат інспектор повинен обстежити місця їхнього проживання протягом 15 робочих днів після отримання заяв. У Києві 30 інспекторів зобовязані перевірити 132 299 сімей. Експерти наголошують, що встигнути це за 15 днів неможливо. Однак в Міністерстві соціальної політики переконані, що в деяких регіонах термін на обстеження варто навіть скоротити.

​З Макіївки до Києва Тетяна Яремчук з чоловіком та трьома дітьми переїхали два роки тому. Вони почали жити в приватному будинку, працювати та отримувати соціальну допомогу для переселенців. Рік тому родина жінки перебралася до квартири у Дарницькому районі та переоформила всі документи місця проживання.

«Ми остаточно вирішили покинути Донбас, коли усвідомили, що щовечора молимося через сильні обстріли градів. Нам було важко влаштуватися у Києві. Ми місяцями не отримували гроші від органів соціального захисту населення, і зараз з цим маємо проблеми. Для нашої родини це неприємно, але не критично, адже я і чоловік маємо роботу, – розповіла Тетяна Яремчук. – Проте як бути людям, які за рахунок цих виплат виживають, наприклад, пенсіонерам?»

Постанова №365 – 15 днів очікування «Бога»

Як внутрішньо переміщена особа Тетяна Яремчук має право на щомісячну адресну допомогу. Проте 8 червня 2016 року уряд ухвалив постанову №365, яка змінила порядок отримання соціальних виплат. Задля грошової допомоги жінка, як і раніше, подаватиме заяву до підрозділу соціального захисту населення кожні півроку. Однак тепер, після оформлення заяви, вона повинна чекати на обов’язкову перевірку її місця проживання від соціального інспектора впродовж 15 робочих днів.

Я не можу три тижні сидіти вдома. У мене є робота, інші справи. А ці ж інспектори не повідомляють заздалегідь про перевірку
Тетяна Яремчук

«Я не можу три тижні сидіти вдома. У мене є робота, інші справи. Деколи я просто не готова зустрічати «гостей». Різні бувають обставини, взяти навіть до уваги прибирання. А ці ж інспектори не повідомляють заздалегідь про перевірку», – прокоментувала Тетяна Яремчук.

Судові позови від переселенців пророкує заступник директора департаменту соціальної політики Київської міської державної адміністрації Людмила Черкашина. Вона пояснює це тим, що внутрішньо переміщені особи втратять соціальні виплати, якщо їх не буде вдома під час перевірки. За її словами, така ситуація, ймовірно, виникне зараз, адже влітку люди їздять на відпочинок.

Пенсіонер день має чекати цього інспектора, як Бога, тому що пенсія у нього – єдине джерело існування
Людмила Черкашина

«Якщо фактичного підтвердження місця перебування не відбулося, то соціальна допомога буде призупинена та відновлена як мінімум через місяць або й пізніше. Постанова №365 також стосується й виплат пенсій. А значить пенсіонер на сьогоднішній день має чекати цього інспектора, як Бога, тому що пенсія у нього – єдине джерело існування. Він не може в лікарню поїхати, бо повинен чекати на інспектора», – наголосила Людмила Черкашина.

На 30 інспекторів, за статистикою, 132 299 сімей

Не тільки для переселенців, а й для самих соціальних інспекторів, яких всього 30 у Києві, нова постанова створює проблеми. Їм потрібно перевірити 132 299 сімей. Наприклад, у Дарницькому районі на трьох інспекторів – 40 тисяч переселенців.

Встигнути обстежити місця проживання всіх заявлених переселенців пообіцяв начальник відділу державних соціальних інспекторів Печерської райдержадміністрації Юрій Куріковець.

На одного інспектора припадає приблизно 5 переселенців вдень. Цілком реально
Юрій Куріковець

«У нас три особи можуть виконувати ці функції (перевірку – ред.): два соціальні інспектори та я. Отже, 220 внутрішньо переміщених осіб поділити на 15 діб – це 14 на день. Оскільки мають право обстежувати троє, то на одного інспектора припадає приблизно 5 переселенців вдень. Цілком реально. Можемо й більше»,зазначив Юрій Куріковець.

Проте, окрім внутрішньо переміщених осіб, інспектори мають перевіряти й інші категорії населення, які отримують соціальні виплати. На цьому наголосила заступник департаменту соціальної політики КМДА Людмила Черкашина.

Приблизно кожен інспектор має перевірити 15 категорій
Людмила Черкашина

«У інспектора функціональний обов’язок і положення не змінені. Він має обстежувати всіх по списку. Це на сьогодні немала кількість. Приблизно кожен інспектор має перевірити 15 категорій», – додала Людмила Черкашина.

Також Юрій Куріковець у розмові з журналістом «Донбас.Реалії» згадав, що за три дні: 24, 29 та 30 червня два соціальні інспектори обстежили 16 осіб різних категорій. Таким чином за день один інспектор перевірив приблизно три людини.

П’ятнадцять дорівнює максимум девять

Фактично 15 днів соціальний інспектор на перевірку не має. Оскільки перші шість днів з моменту подання заяви переселенця підуть на доставку та оформлення документів. Враховуючи все це, інспектор повинен встигнути обстежити місце проживання особи за дев’ять робочих днів максимум. Це підтвердив і заступник міністра соціальної політики Віталій Мущинін.

«Читається саме так. Наприклад, в Херсонській чи Закарпатській області дев’ять днів для того, щоб зробити свою роботу для соціальних інспекторів достатньо, може, навіть забагато. Для регіонів, де сконцентровано 70% внутрішньо переміщених осіб, 15 днів – це можливість здійснити у повному обсязі свою роботу. Я адресував би різні можливості регіонам: комусь зробити роботу за дев’ять днів, а комусь – за 15», – пояснив Віталій Мущинін.

Постанова допоможе зекономити на переселенцях – експерт

Неточності та нереальний термін для виконання роботи Міністерство соціальної політики створило навмисно, за словами експерта з центру «Ейдос» Сергія Кареліна. Він вважає, що постанова допоможе зекономити на переселенцях державні кошти. Оскільки ця категорія населення не має часу на скарги, то саме завдяки їй намагаються зменшити «касові розриви» в бюджеті.

Якщо інспектор не прийде та не перевірить, не буде рішення щодо статусу внутрішньо переміщеної особи: тоді їй не нараховуватимуть соціальні виплати. Відповідальності за це соціальний інспектор не нестиме
Сергій Карелін

«Якщо інспектор не прийде та не перевірить, не буде рішення щодо статусу внутрішньо переміщеної особи: чи пройшла вона обстеження, чи ні, тоді їй не нараховуватимуть соціальні виплати. Відповідальності за це соціальний інспектор не нестиме. Проте його та інших соціальних інспекторів перших кидають, як порохову бомбу, їхню працю нівелюють. Їм зараз доводиться вставати у лобову атаку проти переселенців», – розповів Сергій Карелін.

Однак Віталій Мущинін запевняє: соціальні інспектори повинні все встигнути. Це головне завдання місцевих органів виконавчої влади. Якщо перевірка не відбудеться, то Міністерство соціальної політики визначатиме, хто в цьому винен: переселенець чи інспектор.

Якщо ці завдання не виконають, то вживатимемо відповідні заходи адміністративного або іншого характеру
Віталій Мущинін

«Від організації роботи залежить, встигнуть чи не встигнуть органи. Це загальна ситуація відповідальності. Якщо я сьогодні запізнився б на роботу або вирішив прогуляти, у мене ж була б якась відповідальність як в держслужбовця. Тобто є певні завдання, які мають виконувати. Якщо ці завдання не виконають, то вживатимемо відповідні заходи адміністративного або іншого характеру», – наголосив у коментарі для «Донбас.Реалії» Віталій Мущинін.

Полный выпуск:

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG