Доступність посилання

ТОП новини

У Казахстані «антитерористична операція» завершена, у Вірменії триває


Поліція блокує дорогу, що веде на поліцейську дільницю в Єревані. 17 липня 2016 року
Поліція блокує дорогу, що веде на поліцейську дільницю в Єревані. 17 липня 2016 року

У Казахстані місцева влада повідомляє про завершення «антитерористичної операції» в найбільшому місті країни і колишній столиці, Алмати. Комітет національної безпеки повідомив про затримання другого учасника нападу на відділок міліції та про зменшення рівня терористичної небезпеки з найвищого, «червоного» на «жовтий», помірний. Тим часом у столиці Вірменії Єревані, де також мав місце напад на поліцейську дільницю, було звільнено третього заручника. За повідомленнями з Єревана, в заручниках у нападників перебуває ще троє осіб.

Напад на будівлю Алматинського районного відділення внутрішніх справ, в результаті якого загинули 5 осіб, а 7 поранених поліцейських залишаються в лікарнях у важкому стані, президент Казахстану Нурсултан Назарбаєв назвав терактом.

Вранці в понеділок невідомий чоловік спробував проникнути до місцевого відділку поліції. Він поранив постового поліцейського і заволодів його автоматом. В перестрілці зі співробітниками правоохоронних органів нападник був поранений і затриманий.

Невідомі відкрили вогонь по поліцейському відділку в Казахстані (відео)
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:00:41 0:00

Як повідомляє агентство «Рейтер» із посиланням на джерело в силах безпеки Казахстану, на їхню думку, нападники були пов’язані з ісламістськими організаціями.

Напад на відділення поліції в Єревані

Тим часом, як повідомляє Служба національної безпеки (СНБ) Вірменії, в Єревані з будівлі поліції, захопленої озброєними активістами руху «Установчий парламент», був звільнений третій заручник. Напад на будівлю відділення поліції в Єревані відбувся вранці 17 липня. У перестрілці один поліцейський загинув, ще четверо були поранені.

У столиці Вірменії група озброєних осіб захопила будівлю поліції (відео)
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:00:57 0:00

В заручниках у нападників, за останніми даними, залишаються троє людей, серед них і заступник начальника поліції Вірменії Вартан Єгіазарян і заступник начальника поліції Єревана Валерій Осипян.

В інтерв’ю Вірменській редакції Радіо Свобода місцевий парламентарій Нікол Пашинян, лідер нещодавно створеної партії «Громадянська згода», який брав участь у переговорах з членами групи «Установчий парламент», повідомив, що найголовнішою вимогою нападників є звільнення арештованого минулого місяця лідера руху Жірайра Сефіляна і декількох його соратників, яких вони вважають політв’язнями.

Зажадали відставки президента Вірменії Сержа Сарґсяна, створення уряду національної згоди, або тимчасового кабінету
Нікол Пашинян

«Бойовики вимагали, перш за все, звільнення Жирайра Сефіляна. По-друге, вони зажадали відставки президента Вірменії Сержа Сарґсяна по-третє, вони зажадали створення уряду національної згоди, або тимчасового кабінету», – зазначив Пашинян.

Влада Вірменії виключає можливості виконання цих вимог, однак продовжує переговори з озброєними активістами. Підрозділи спецназу біля захопленої будівлі перебувають у стані бойової готовності, однак наказу про штурм, як повідомляють в СНБ, вони поки не отримували.

Поліція затримала прихильників опозиції в Єревані (відео)
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:02:30 0:00

Серед активістів організації «Установчий парламент» – ветерани війни в Нагірному Карабасі. Організація відома протестними акціями з вимогами відставки президента Вірменії Сержа Сарґсяна.

  • Зображення 16x9

    Марія Щур

    В ефірі Радіо Свобода, як Марія Щур, із 1995 року. Кореспондент, ведуча, автор програми «Європа на зв’язку». Випускниця КДУ за фахом іноземна філологія та Центрально-Європейського університету в Празі, економіст. Стажувалася в Reuters і Financial Times у Лондоні, Франкфурті та Брюсселі. Вела тренінги для регіональних журналістів.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG