Доступність посилання

ТОП новини

Матіос: прокурори перевірять дані міжнародних організацій щодо порушень прав людини на Донбасі


Анатолій Матіос
Анатолій Матіос

Головний військовий прокурор Анатолій Матіос заявляє, що військові прокурори об’єктивно перевірять кожен озвучений міжнародними організаціями випадок порушення прав людини на Донбасі.

Як повідомляє прес-служба Генпрокуратури, сьогодні Матіос зустрівся з представниками міжнародних організацій Amnesty International та Human Rights Watch.

У Генпрокуратурі зазначають, що іноземним партнерам запропонували у подальшому проводити роботу у форматі відкритого та прямого обміну інформацією для невідкладного реагування правоохоронних органів України.

Матіос закликав міжнародні організації невідкладно інформувати Генпрокуратуру про відомі їм факти порушень.

«Лише за таких обставин будь-які дослідження не матимуть ознак однобічності, оскільки міститимуть вичерпну інформацію…», – зазначають у ГПУ.

Раніше 21 липня міжнародні правозахисні організації Amnesty International та Human Rights Watc оприлюднили звіт, у якому ідеться про факти тортур і незаконного утримання цивільних громадян як з боку проросійських бойовиків, так і з боку українських урядових сил. У звіті організацій зафіксовано 18 таких випадків порушення прав людини, з них 9 – з боку незаконних збройних формувань і 9 – з боку українських силовиків. Дослідження проводилось методом опитування постраждалих.

Після в цього в СБУ заявили про готовність надати правозахисникам доступ до службових приміщень, щоб довести, що там не утримують незаконно людей.
Коментуючи Радіо Свобода звинувачення у наявності таємних ізоляторів СБУ, про що заявляється як у доповіді Amnesty International і Human Rights Watch, так і в попередній доповіді ООН, керівник апарату голови СБУ Олександр Ткачук заперечив наявність в СБУ таких місць.

За останніми уточненими даними від СБУ, нині на окупованих територіях перебуває 108 українських заручників і ще 10 за ґратами в Росії. Сепаратисти на своїх сайтах заявляли про вимогу обміну 610 людей, однак, за словами представника України в робочій підгрупі з гуманітарних питань Тристоронньої контактної групи в Мінську Ірина Геращенко, половини цього списку «не існує».

Обмін полоненими є однією з умов Мінських угод.

XS
SM
MD
LG