Доступність посилання

ТОП новини

Металошукачі та 5 тисяч правоохоронців: хресна хода підходить до Києва


Хресна хода УПЦ (Московського патріархату). Околиця Борисполя, 25 липня 2016 року
Хресна хода УПЦ (Московського патріархату). Околиця Борисполя, 25 липня 2016 року

Кульмінацією хресної ходи Української православної церкви (Московського патріархату) має стати молебень на Володимирській гірці у Києві. Активісти планують увійти в столицю в ніч на середу, 27 липня. Утім, більшість учасників ходи привезуть автобусами відразу до Києва. Правоохоронці закликають задля безпеки не пересуватись містом пішки, а використовувати транспорт. Киян же попереджають, що кілька центральних вулиць перекриють задля безпеки. Загалом про порядок дбатимуть близько 5 тисяч силовиків.

Хресна хода під егідою Української православної церкви (Московського патріархату) ще не дійшла до Києва, однак уже відзначилась сутичками. Супротивники ходи закидали вірян яйцями і часником. Добровольчий батальйон ОУН наперед оголошував, що блокуватиме акцію і не вважає це провокацією.

Хресна хода УПЦ (Московського патріархату). Київська область, околиця Борисполя, 25 липня 2016 року
Хресна хода УПЦ (Московського патріархату). Київська область, околиця Борисполя, 25 липня 2016 року

У ніч на 27 липня хресна хода має зайти у Київ. Її безпеку охоронятимуть три з половиною тисячі поліцейських, півтори тисячі нацгвардійців та півтисячі оперативних працівників Служби безпеки, повідомили в СБУ.​

Правила повинні диктувати Національна поліція та Служба безпеки
Хатія Деканоідзе

«Захід дуже непростий» і може закінчитись трагічними наслідками, каже командувач Нацгвардії Юрій Аллеров. І про ймовірні провокації стало відомо ще за місяць, повідомила голова Нацполіції Хатія Деканоідзе.

«Є в нас Конституція, ми не можемо відгороджувати свободу пересування і слова. Єдине, для їхньої ж безпеки, треба робити все. Правила повинні диктувати Національна поліція та Служба безпеки», – прокоментувала вона.

П’ять тисяч силовиків та металошукачі для безпеки

Організатори заявили, що у ході візьмуть 30 тисяч осіб. У Службі безпеки коментують, що реальна кількість буде, щонайменше, вдвічі меншою. Зараз до столиці рухаються паралельно «східна» й «західна» колони і вони досить нечисленні: на певних частинах маршруту можна налічити більше правоохоронців, аніж учасників акції. Очікується, що більшість людей приїдуть безпосередньо до столиці автобусами, потягами й власним транспортом. По маршруту руху та в точках масового скупчення людей стоятимуть наряди для охорони, обіцяють у СБУ.

Щоб уникнути серйозних конфліктів, Національна поліція планує поставити 30 стаціонарних металошукачів біля Володимирської гірки, де має відбутись головний молебень.

Молебень почнеться о 12-й годині 27 липня і триватиме півтори години. Згодом частина вірян хресною ходою піде по вулиці Грушевського у бік Києво-Печерської лаври, де відбуватиметься урочиста літургія. Решта ж поїдуть додому.

Голова СБУ в Києві та області Степан Грещук пропонує учасникам до завершення акції пересуватись столицею лише на транспорті, не пішки.

«Режим охорони буде надзвичайно посилений. Будуть перекриті під’їзди по маршруту руху, вулиці. Буде очеплення біля Європейської площі та Володимирської гірки», – сказав Грещук.

У день молебня в Києві працюватиме координований штаб силовиків

У Міністерстві внутрішніх справ України закликають повідомляти правоохоронців про виявлених провокаторів під час хресної ходи, заявив радник міністра внутрішніх справ України Зорян Шкіряк.

«У разі виникнення будь-яких позаштатних ситуацій, правоохоронці відреагують жорстко і адекватно в рамках чинного законодавства», – наголосив Шкіряк.

Напередодні ходи СБУ мала розмову з представниками обох релігійних громад – Київського та Московського патріархатів – і дійшла висновку, що «будь-які міжконфесійні непорозуміння відсутні». Відповідно, якщо будуть безпорядки, правоохоронці розцінюватимуть це як провокацію.

Плакат супротивників УПЦ (МП). Околиця Борисполя, 25 липня 2016 року
Плакат супротивників УПЦ (МП). Околиця Борисполя, 25 липня 2016 року

Тим часом, командир батальйону ОУН Микола Коханівський, чия сила послідовно протистоїть цій релігійній акції, обіцяє, що «використовуватиме будь-яку можливість, щоб зупинити цю ходу».

За безпеку відповідає спільний штаб силовиків

Під час хресної ходи у Києві працюватиме спеціальний штаб. Національна поліція, представники Київської міської влади, Служби безпеки та Державної служби України з надзвичайних ситуацій разом моніторитимуть ситуацію 27 липня.

Хресна хода розпочалася 3 липня на сході України зі Святогірської лаври, а 9 липня на заході країни – з Почаївської лаври. 27 липня, напередодні святкування Дня Хрещення Русі-України, учасники обох колон мають намір зустрітися в Києві на Володимирській гірці і разом пройти до Києво-Печерської лаври, де заплановане урочисте богослужіння.

Проте громадські активісти і ветерани бойових дій на Донбасі збирали підписи за заборону хресної ходи, бо переконані, що разом із вірянами прийдуть російські провокатори. Активісти раніше заявляли про те, що мають намір не пустити учасників хресної ходи до столиці. Зараз у кількох опорних точках упродовж маршруту є блокпости, переважно батальйону ОУН.

Супротивники хресної ходи УПЦ (Московського патріархату). Околиця Борисполя, 25 липня 2016 року
Супротивники хресної ходи УПЦ (Московського патріархату). Околиця Борисполя, 25 липня 2016 року

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG