Доступність посилання

ТОП новини

Порошенко: Україні потрібна допомога Вселенського патріархату в подоланні розділу православних


Петро Порошенко
Петро Порошенко

Президент України Петро Порошенко заявляє, що розраховує на допомогу Вселенського патріарха Варфоломія I у подоланні розділу православних вірян в Україні і в створенні єдиної помісної Української православної церкви. Про це Порошенко заявив під час участі у спільній молитві й урочистих заходах з нагоди Дня хрещення Русі-України 28 липня на Володимирській гірці у Києві, повідомляє прес-служба глави держави.

«Константинопольська церква для нас була, є й буде Церквою-матір’ю, до якої ми, її чада, зверталися і будемо звертатися по допомогу, в тому числі у подоланні розділення, яке сьогодні болить православним українцям», – сказав Порошенко.

Президент привітав присутнього на урочистостях представника патріарха Варфоломія I, архієпископа Тельміського Іова. «Перекажіть, владико, його всесвятості, що православна церква в Україні потребує невідкладної уваги з боку Вселенського Константинопольського престолу. Він – єдиний, хто спроможний допомогти православним України об’єднатися та врегулювати канонічний статус Української церкви в структурі світового православ’я», – цитує Порошенка його прес-служба.

Президент наголосив, що, згідно з соціологічними опитуваннями, дедалі більша кількість православних громадян України хочуть мати єдину помісну автокефальну церкву.

Глава держави наголосив, що Україна не буде «байдуже спостерігати» за втручанням іншої держави в свої церковні справи, за її спробами використати в своїх інтересах почуття частини українських православних. За його словами, це стало однією з причин, чому Верховна Рада звернулася до Вселенського патріарха щодо надання Томосу про автокефалію православній церкві в Україні.

У молебні й урочистостях 28 липня взяли участь керівники усіх українських церков, урядовці, військові і ветерани бойових дій на сході України, волонтери.

Українські православні церкви цими днями проводять урочисті заходи з нагоди Дня хрещення Русі-України. 27 липня багатотисячним зібранням у Києві на Володимирській гірці завершилася хресна хода Української православної церкви, яка перебуває в єдності з Московським патріархатом. 28 липня після богослужіння у Володимирському соборі столиці свої заходи в цьому ж місці проведе Українська православна церква – Київський патріархат.

XS
SM
MD
LG