Доступність посилання

ТОП новини

МЗС України засуджує візит французьких парламентарів до Криму


(©Shutterstock)
(©Shutterstock)

Міністерство закордонних справ України рішуче засуджує поїздку групи французьких парламентарів в анексований Росією Крим. Про це повідомляється на офіційному сайті українського зовнішньополітичного відомства.

«Всупереч численним попередженням з боку української сторони, французькі політики демонстративно порушили законодавство України та міжнародне право, знехтували офіційною позицією власної держави, яка твердо стоїть на захисті суверенітету і територіальної цілісності України», – мовиться в повідомленні.

У МЗС України розглядають це як «прояв свідомої підтримки агресії Росії проти України, прийняття ними кремлівської політики утиску прав людини на окупованому півострові».

Зовнішньополітичне відомство вкотре вимагає від усіх іноземних громадян чітко дотримуватися законодавства України, і нагадує, що порушників притягатимуть до відповідальності.

В анексований Крим прибули кілька представників парламенту Франції проросійського спрямування. Заплановані зустрічі з підконтрольним Росії главою анексованого Криму Сергієм Аксьоновим, нинішнім главою російського парламенту Криму Володимиром Константиновим, російським прокурором окупованого півострова Наталією Поклонською.

У Міністерстві закордонних справ Франції напередодні цієї поїздки заявляли, що проти неї і засуджують її.

Раніше окремі депутати французького парламенту вже раз незаконно відвідували окупований Крим, та в Парижі тоді теж наголошували, що вони перебували там усупереч рекомендаціям свого МЗС як приватні особи і не представляли позиції державних органів Франції.

Верховна Рада України офіційно оголосила 20 лютого 2014 року початком тимчасової окупації Криму і Севастополя Росією. 7 жовтня 2015 року президент України Петро Порошенко підписав закон про це. Міжнародні організації визнали окупацію і анексію Криму незаконними і засудили дії Росії. Країни Заходу запровадили низку економічних санкцій. Росія заперечує окупацію півострова і називає це «відновленням історичної справедливості».

XS
SM
MD
LG