Доступність посилання

ТОП новини

575 кілометрів на одному літрі палива: науковці демонструють економний екомобіль


На одному літрі бензину з Харкова до Києва: науковці демонструють екомобіль (відео)
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:21 0:00

На одному літрі бензину з Харкова до Києва: науковці демонструють екомобіль (відео)

Харків – Харківські науковці працюють над створенням енергоефективних екомобілей, які б економили паливо. Один з таких нещодавно студенти з науковцями Харківського національного автомобільно-дорожнього університету продемонстрували в Лондоні на змаганнях, що відбувалися в рамках еко-фестивалю Make The Future.

Екомобіль «ХАДІ-34» приголомшив усіх учасників студентського марафону, коли проїхав спеціальною трасою із перепонами 575 кілометрів на одному літрі бензину. Що цікаво, за кермом прототипу швидкісного авто була тендітна пілот Олена Чернишова, але для таких змагань, то не дивина: студентські команди навмисно залучають легких за вагою дівчат, аби надто не навантажувати автомобілі, щоб проїхати велику відстань з малими витратами палива.

Український, експериментальний, енергоефективний, компактний – так лаконічно представляють екомобіль «ХАДІ-34» в лабораторії швидкісних автомобілів при Харківському національному автомобільно-дорожньому університеті. Студенти з науковцями – в ейфорії, їхня розробка – прототип швидкісної машини – в Лондоні під час hell eco-marathon показала надзвичайні результати: 575 кілометрів на одному літрі пального. Лідер команди Олександр Чернишов всім, хто допомагав з поїздкою охоче показує спеціальний приз – кубок «За найкращий командний дух і прагнення до перемоги».

Всього на літрі бензину, приблизно за 21 гривню можна дістатися з Харкова до Києва чи з Києва до Івано-Франківська
Олександр Чернишов

«Цього року була траса в Лондоні навколо Олімпійського парку. У нас рекорд – 575 кілометрів на одному літрі палива. Це ж неймовірно! Він здатний розвивати швидкість до 60 кілометрів на годину. Всього на літрі бензину, приблизно за 21 гривню можна дістатися з Харкова до Києва чи з Києва до Івано-Франківська», – хвалиться авто один з його творців.

Екомобіль «ХАДІ-34» мало схожий на побратимів, що ганяють українськими автошляхами. «Та й цього за умовами компанії «Шелл» не вимагається, –зауважує Олександр Чернишов, – бо завдання для студентів із кураторами вигадати таку експериментальну модель авта, яка б могла проїхати якнайбільшу відстань з малою витратою палива». Для цього екомобіль має аеродинамічну форму, так забезпечується легке обтікання потоку повітря: передня частина корпусу каплевидна, а задня – витягнута. Співробітник лабораторії швидкісних автомобілів каже, що в ідеалі для високих швидкостей машину варто зробити, як краплю за формою, аби максимально зменшити опір повітря. Проте в каплевидний екомобіль ніяк не втиснути технічні вузли, агрегати та пілота.

В Україні це перший автомобіль із склопластиковим несучим кузовом типу monocoque («монокок»), який спроектований і виготовлений у нас
Олександр Чернишов

«В Україні це перший автомобіль із склопластиковим несучим кузовом типу monocoque («монокок»), який спроектований і виготовлений у нас. На це оформлений студентський патент. І взагалі створення цього екомобіля – це справа десяти студентів, що замислилися над цією темою з десяток років тому», – розповідає лідер команди Олександр Чернишов.

Мала вага машини так само працює на енергоефективність – усього 43 кілограми, і це завдяки корпусу із композитних матеріалів. У такого автомобіля – три велосипедних колеса і лежаче місце для пілота.

В екстремальних випадках водій впродовж 5 секунд може звідси вилізти, тому тут використовуються виключно спортивні ремені для закріплення тіла пілота
Олександр Чернишов

«Лежача посадка пілота, щоб знизити лобовий опір автомобіля, і лише три колеса – чим менша кількість колес, тим менше тертя о поверхню землі. Кабіна розрахована на людину вагою 50-60 кілограмів, з ростом водія 160-165 сантиметрів. Людина сюди залазить, а помічник накриває кабіну ковпаком. В екстремальних випадках водій впродовж 5 секунд може звідси вилізти, тому тут використовуються виключно спортивні ремені для закріплення тіла пілота. В пластиковому ковпаку є отвори для вентиляції, повітря потрапляє сюди під час руху. Тут же, в кабіні знаходяться педалі та важелі для керування», – показує екомобіль Олександр Чернишов.

За спогадами харківської команди, «ХАДІ-34» під час міжнародного еко-марафону їхав доволі складною трасою: вузькою і з перепадами висот. Такі перепони технічно витримує не кожен екомобіль, а тут ще й потрібно було продемонструвати мінімальні витрати палива. А тому пілот, за наперед розрахованою командою стратегією, чергує ділянки траси, на яких їде з включеним двигуном і з вимкнутим.

«Пілот, аналізуючи ситуацію на трасі, поведінку інших учасників на шляху, обгони машин, ухвалює рішення, коли включати двигун – розганяється, а далі вимикає двигун і накатом проїжджає найбільшу відстань дистанції, тим самим водій заощаджує на паливі, він їде на тій енергії, яку отримав при включеному двигуні. Чим більший шлях пройдено накатом, тим вищий результат, саме так здобуваються студентами-пілотами неймовірні рекордні результати – 2, 3, 4 тисячі кілометрів на одному літрі палива», – наголошує Олександр Чернишов.

Під час еко-марафону харківські студенти з науковцями показали один з найкращих результатів: 575 кілометри на одному літрі бензину, при цьому машина їхала на швидкості 25-35 кілометрів на годину. Якщо збільшується швидкість, відповідно збільшуються і витрати бензину. В лабораторії швидкісних автомобілів при Харківському національному автомобільно-дорожньому університеті переконані: такі розробки, як «ХАДІ-34», показують, що на автоіндустрію незабаром чекають великі потрясіння: екомобілі будуть прагнути до зменшення аеродинамічного лобового опору, а двигуни внутрішнього згоряння зменшуватимуть споживання палива.

В харківській команді розповіли: аби потрапити на змагання у рамках еко-фестивалю Make The Future, що відбувався у липні в Лондоні, їм довелося збирати кошти усім світом. На заклик в «Спільнокошті» – краудфандинг в Україні, відгукнулося 160 небайдужих людей. Тепер Олександр із однодумцями з лабораторії проводить екскурсії для волонтерів, що пожертвували на показ української диво-розробки.

Презентований в Англії екомобіль – це 34-а експериментальна машина, створена науковцями харківського автодорожнього вишу. Всі машини за абревіатурою старої назви університету мають ім’я «ХАДІ» і порядковий номер – від 1952 року тут розробили 34 автомобіля, серед них є на кріогенному двигуні, електромобілі, а тепер майстри ламають голови над розробкою енергоефективних машин, аби за десять років їхніми проектами могли зацікавитися автовиробники. Проте реалії такі, що більшість їхніх ранніх розробок просто припадають пилом в лабораторії, от і експериментальна машина «ХАДІ-34», найімовірніше, перейде в розряд експонатів, знизують плечима науковці.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG