Доступність посилання

ТОП новини

«Любов до Батьківщини для мене стоїть вище, ніж особиста свобода» – Ільмі Умеров


Заступника голови Меджлісу Ільмі Умерова звинувачують у сепаратизмі
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:03:42 0:00

Заступника голови Меджлісу Ільмі Умерова звинувачують у сепаратизмі

Назар Ситник, ​Олександра Шевченко, ​Катерина Коваленко

Крим – Кілька десятків людей 1 серпня прийшли до суду в окупованому Росією Сімферополі, щоб підтримати заступника голови Меджлісу кримських татар Ільмі Умерова. Підконтрольні Росії кримські слідчі звинувачують чоловіка в сепаратизмі. Він намагається оскаржити звинувачення, але поки безуспішно. Його скаргу знову не задовольнили.

Під слідством кримський татарин опинився за участь в одній із програм телеканалу АТR. Там рідною мовою він сказав, що під тиском санкцій Росія має залишити Крим і Донбас.

Дорогою з суду додому, в Бахчисарай, Ільмі Умерову впадають в око численні портрети російського президента Володимира Путіна. Чоловік згадує – після російської анексії залишив посаду керівника Бахчисарайської районної адміністрації. Для нього це було важким рішенням. За його словами, це місто для кримських татар – символ, центр колись могутньої держави, яка називалася Кримським ханством.

Зараз у Бахчисараї майорять російські прапори. Умеров проїжджає повз будівлю, де працював упродовж дев'яти років. «З 13 районів за середніми економічними показниками район був на дев'ятому місці. Через кілька років ми твердо стали на перше місце й останні 5 років його утримували», – згадує він.

Але підконтрольна Росії кримська влада цих заслуг не оцінила. Два місяці тому у двір Ільмі Умерова увірвалися російські силовики. Його допитали, будинок обшукали. «Люди з автоматами почали ломитися в будинок, щоб перевірити, чи є там хтось. Хоча я практично перед ними тільки двері почала відкривати. Ну, Ільмі став у позу. Сказав, у нас не прийнято у взутті заходити, знімайте взуття», – розповідає дружина заступника голови Меджлісу Майя Умерова.

Сам Умеров згадує, що обшук провели дуже швидко: «Те, що їх цікавило... Вони зрозуміли, що немає. Шукали якісь комп'ютери, айфони, айпади. А у мене, окрім одного старого телефонного апарату, нічого немає».

Я більше боюся не терміну, не обвинувального вироку, а того, що цей режим довго протягне
Ільмі Умеров

Зараз Умеров перебуває під підпискою про невиїзд. Про кожен свій крок він зобов'язаний повідомляти місцевих силовиків. За «екстремізм» йому загрожує до п'яти років позбавлення волі. Але засудження до реального терміну він не боїться: «Перебування на волі у мене не стоїть вище, ніж любов до Батьківщини або бажання, щоб ця окупація швидше завершилася. Я більше боюся не терміну, не обвинувального вироку, а того, що цей режим довго протягне».

Винним у закликах до екстремістської діяльності Умеров себе, як і раніше, не визнає. «Я, швидше, закликаю не до порушення, а до відновлення територіальної цілісності і Російської Федерації, і України. Не я порушив її територіальну цілісність, а сама Російська Федерація на чолі зі своїм нинішнім керівництвом порушила свою власну територіальну цілісність, змінивши кордони, які ніхто в світі не визнав», – говорить він.

Я, скоріше, закликаю не до порушення, а до відновлення територіальної цілісності і Російської Федерації, і України
Ільмі Умеров

Відносно Ільмі Умерова російські правоохоронні органи в Криму порушили кримінальну справу за статтею 280.1 Кримінального кодексу Росії (сепаратизм). 19 травня після допиту в кримському управлінні російського ФСБ йому висунули звинувачення. 12 травня в його будинку провели обшук, слідчий кримського управління ФСБ Росії вручив йому підписку про невиїзд. Потім слідчі взяли з Ільмі Умерова підписку про нерозголошення матеріалів справи.

Умеров подав скаргу в підконтрольний Кремлю Київський райсуд Сімферополя на постанову про порушення кримінальної справи. Він також надіслав на ім'я слідчого ФСБ заяву про відмову добровільно проходити амбулаторну судово-психіатричну експертизу, розцінивши її як спробу дискредитації особи і приниження ділової репутації.

Російський адвокат Марк Фейгін попросив у правозахисного центру «Меморіал» надати Ільмі Умерову статус політично переслідуваного.

Оригінал – на сайті проекту Радіо Свобода «Крим.Реалії»

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG