Доступність посилання

ТОП новини

Чи намагається Кремль вплинути на вибори у США?


Дві американські компанії, що працюють у ділянці кібербезпеки заявили про причетність росіян до хакерського нападу на комп’ютери групи зі збору коштів у Демократичній партії. У заявах, що зробили ці компанії у понеділок, 1 серпня, мовиться, що, згідно з їхніми даними щодо інтернет-домену та реєстрації нападників, вони належать до групи російських хакерів «Крутий ведмідь», що пов’язана з російською розвідкою.

​У Сполучених Штатах намагаються розібратися у тому, наскільки великими є збитки, яких завдала хакерська атака, найбільш ймовірно, з Росії, передвиборній президентській кампанії та країні в цілому. Адже йдеться вже про другий факт хакерського нападу, який пов’язують із російською групою «Крутий ведмідь». За даними компаній Fidelis Cybersecurity та ThreatConnect, у червні ця ж група була причетна до зламу комп’ютерів, які використовували у Національному комітеті Демократичної партії (DNC).

В інтерв’ю, опублікованому 31 липня, кандидат від демократів на президентських перегонах у США Гілларі Клінтон звинуватила російських хакерів у причетності до справи публікації на WikiLeaks листування її фандрейзингової команди. Але Кремль відкинув звинувачення на свою адресу. Прес-секретар Кремля Дмитро Пєсков заявив 1 серпня, що коментарі Клінтон були «із жанру передвиборної риторики».

Як пише газета The New York Times, «всі технічні докази вказують на російські розвідувальні агентства як організаторів викрадення електронного листування Національного комітету Демократичної партії, менш ясно, хто передав її WikiLeaks». Офіційно США не звинувачують Росію у втручанні у виборчу кампанію, хоча деякі урядовці заявили, що публікація електронного листування є спробою впливу на вибори, що мають відбутися 8 листопада.

«Америко, ласкаво просимо на війну»

В інтерв’ю Російській редакції Радіо Свобода колишній помічник держсекретаря США Девід Кремер нагадує, що США пережили вже не першу хакерську атаку.

«Не будемо забувати, що США не так давно були об’єктом масштабної атаки китайських хакерів, які викрали персональну інформацію сотень тисяч (якщо не мільйонів) держслужбовців із централізованої державної бази даних. Ми, звичайно ж, повинні більш надійно захищати наші мережі від хакерських атак, але не варто було б симетрично відповідати Росії тим же. Я впевнений, що у нас є чимало компромату, який не сподобається в Кремлі, компромат, вивуджений з їхньої системи», – уточнює Девід Кремер.

А тим часом депутат парламенту Естонії та колишній голова естонської розвідки Еерік-Ніілс Кросс вважає, що мета Росії – повалити не президентську кампанію Клінтон, а цілі Сполучені Штати. У статті під назвою «Ласкаво просимо на війну», яку опублікував часопис Politico, він пише, що Росія не займається змовами на підтримку кандидата від республіканців, а здійснює свою доктрину – повалення Заходу і відновлення Радянського Союзу. В Америці не помітили, що росіяни вже давно вийшли на війну, бо американці були далеко від театру воєнних дій. «На жаль, інформаційні війни не обмежені географією, тож, Америко, ласкаво просимо на війну», – підсумовує естонський депутат.

  • Зображення 16x9

    Марія Щур

    В ефірі Радіо Свобода, як Марія Щур, із 1995 року. Кореспондент, ведуча, автор програми «Європа на зв’язку». Випускниця КДУ за фахом іноземна філологія та Центрально-Європейського університету в Празі, економіст. Стажувалася в Reuters і Financial Times у Лондоні, Франкфурті та Брюсселі. Вела тренінги для регіональних журналістів.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG