Доступність посилання

ТОП новини

Поліція порушила провадження через сутички біля київського суду


Мітинг під Оболонським судом у Києві, 2 серпня 2016
Мітинг під Оболонським судом у Києві, 2 серпня 2016

Київська поліція порушила два кримінальних провадження через сутички біля суду, де розглядаються справи бійців «Торнадо».

«Стаття 293, групове порушення громадського порядку, що карається штрафом до п’ятдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або арештом до шести місяців. А також частина 3 статті 342 – опір представникові влади, працівникові правоохоронного органу, державному виконавцю, члену громадського формування з охорони громадського порядку і державного кордону – карається обмеженням волі на термін до п’яти років або позбавленням волі на строк від двох до п'яти років», – мовиться у повідомленні Національної поліції України, опублікованому 2 серпня.

У вівторок люди з символікою добровольчих частин блокували приміщення суду у Києві, де мали розглядати справу колишніх бійців роти «Торнадо». Кількадесят людей із символікою роти «Торнадо», батальйонів «Айдар» та «Донбас» заблокували з двох боків входи і виходи з будівлі Оболонського райсуду Києва і вимагали, щоб справа торнадівців розглядалася швидше і щоб суд відбувався у відкритому режимі.

(Відео користувача YouTube Відділ комунікації ГУНП у м. Києві)

У червні 2015 року головний військовий прокурор України Анатолій Матіос заявив, що в роті «Торнадо» виникла злочинна група, яка на Луганщині незаконно утримувала місцевих жителів, вчиняючи проти них насильницькі дії: побої, катування, спричинення тілесних ушкоджень і особливо жорстоке сексуальне насильство.

Тоді в роті звинувачення на свою адресу відкидали і пов’язували такі заяви з тим, що її бійці не пускали на окуповану частину Донбасу чи з неї потяги, які, на їхню думку, нібито везли «контрабанду». У Луганській обласній військово-цивільній адміністрації такі дії назвали незаконними.

Згодом міністр внутрішніх справ Арсен Аваков підписав наказ про розформування роти патрульної служби особливого призначення МВС України «Торнадо», але наголосив пізніше, що гідні її бійці, які несли службу чесно, будуть зараховані до інших підрозділів.

Групу колишніх торнадівців підозрюють у створенні злочинної організації, перевищенні влади або службових повноважень працівником правоохоронного органу, незаконному позбавленні волі або викраденні людини, катуванні, насильницькому задоволенні статевої пристрасті неприродним способом, в опорі представникові влади й незаконному заволодінні транспортним засобом.

XS
SM
MD
LG