Доступність посилання

ТОП новини

Підозрювані у вбивстві Шеремета поки не встановлені


Під час вшанування пам'яті Павла Шеремета у Києві
Під час вшанування пам'яті Павла Шеремета у Києві

Національна поліція шукає свідка закладання вибухового пристрою, який став причиною загибелі журналіста Павла Шеремета. Наразі у справі допитано вже понад півтисячі людей, вилучено півтори сотні камер спостереження. Встановити, ким були чоловік і жінка, які разом закладали вибухівку в машину журналіста, досі не вдалося. У четвер поліція разом із Генеральною прокуратурою розповіли про перебіг слідства.

​Поліції вдалося повністю відтворити маршрут двох підозрюваних у вбивстві Павла Шеремета біля його дому і зараз шукають свідка, який зустрів можливих убивць на вулиці Івана Франка 20 липня близько 2:44 ночі. За інформацію про цього свідка або іншу інформацію, яка сприятиме розкриттю справи, поліція обіцяє до 200 тисяч гривень.


Поліція продемонструвала відео, змонтоване після обслідування 150 вилучених камер спостереження. Також слідчі опитали близько 500 свідків, провели 18 комплексних експертиз і відпрацювали останні місця перебування загиблого журналіста.


На відео обидва підозрюваних схожі на спортсменів, обидва мають доволі специфічну ходу, говорять слідчі. Підозрювані не дуже приховували обличчя. За словами процесуального прокурора Генеральної прокуратури Андрія Шевченка, зараз правоохоронці відпрацьовують тих, хто мав доступ до вибухівки.

«Ми встановили, що вибуховий пристрій був не стаціонарним, не тим, який перебуває на озброєнні у військових формуваннях чи Збройних силах України, а саморобним. Також встановлені вражаючі елементи, що вони походять від стаціонарного вибухового пристрою. Еквівалентна міцність пристрою становила 0,5 кілограма тротилу», – повідомив Шевченко.

Нацполіція шукає свідка закладання вибухівки під авто Шеремета (відео)
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:37 0:00


У розслідуванні вбивства допомогли і співробітники ФБР. Разом із українцями американські експерти досліджували залишки автомобіля і місця вибуху. Експерти зі США провели в Україні близько тижня. Зараз ФБР проводить експертне дослідження речовини, яка використовувалася у вибуховому пристрої.

У таких справах завжди важко знайти навіть виконавців – політолог

Слідство розглядає 4 версії вбивства – особиста неприязнь до Шеремета, перешкоджання його професійній діяльності, дестабілізація обстановки в Києві і Україні або помилка. В поліції наголосили, що машина все ж таки належала Олені Притулі, керівникові «Української правди», і саме вона могла бути ціллю замаху.

Перше відео, яке показали у ЗМІ, майже одразу після вбивства, також було автентичним. За словами начальника департаменту карного розшуку національної поліції Дмитра Головіна, наразі в поліції триває службова перевірка стосовно того, як відео потрапило до журналістів.

За словами політолога Володимира Фесенка, який спостерігав за брифінгом, головною метою брифінгу, було показати, що поліція працює.

Володимир Фесенко
Володимир Фесенко

«Відсутність конкретних результатів – це достатньо закономірно. В таких випадках завжди важко знайти і виконавців, і замовників. На жаль, не сказали, які результати дало вивчення листування загиблого журналіста, і нічого нового не відомо про мотиви вбивства. Версії залишилися такими, як і були», – заявив політолог в коментарі Радіо Свобода.

20 липня вранці внаслідок вибуху машини загинув відомий журналіст Павло Шеремет. Попередньо слідчі кваліфікують цю подію, як умисне вбивство. Вибух відбувся, коли Шеремет зупинився на розі вулиць Богдана Хмельницького і Івана Франка, за два квартали від дому.

  • Зображення 16x9

    Михайло Штекель

    Журналіст. Працюю в медіа-сфері з перервами із 2003 року. В 2013 році спробував переїхати з рідної Одеси до Києва, писав про Революцію гідності, анексію Криму і знімав війну на Донбасі. У 2017-му повернувся до Одеси – міста непростого, але вкрай цікавого. Навчався на філософському факультеті, тому маю слабкість до довгих текстів. На Радіо Свобода працюю з 2014 року. Пишу, фотографую, знімаю, спілкуюсь із людьми.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG