Доступність посилання

ТОП новини

Поліція – не реформа, а косметика – громадський діяч


Четвертого серпня в Україні вперше відзначили День Національної поліції. У Сумах з нагоди професійного свята найкращих працівників керівництво нагородило грамотами та відзнаками. Проте, чи відбулася реформа правоохоронних органів по-справжньому? Деякі громадські діячі в це не вірять, мовляв, система чинить великий опір. У поліції ж запевняють – відбір суворий, а давати оцінку реформі в цілому ще зарано, адже досі триває переатестація.

У всіх управліннях Національної поліції Сумщини 4 серпня пройшли урочисті збори з нагоди професійного свята. Найкращих поліцейських керівники нагородили почесними грамотами та відзнаками. Особливих святкувань не влаштовували.

«Своє професійне свято сумські поліцейські відзначатимуть на службі. Вони, як і завжди, патрулюватимуть вулиці, розкриватимуть злочини і виявлятимуть правопорушення», – заявила керівник прес-відділу Нацполіції Сумщини Ельвіра Біганова.


Громадський діяч Олександр Такул говорить, що святкувати поки і нічого. Адже сказати, що реформа успішно відбулася, не можна. Хоча у патрульної поліції поки зберігається ціннісний стрижень, все ж технічні та кваліфікаційні питання залишаються відкритими. А от із перекваліфікацією старих кадрів питань ще більше.

У мене менше оптимізму щодо переатестації. Багато лишається таких, до яких залишаються питання
Олександр Такул

«Не можна ні ствердно сказати, ні заперечити. Реформа в патрульній поліції почала відбуватися. У мене менше оптимізму щодо переатестації. Багато лишається таких, до яких залишаються питання. Я бачу, що цей процес, в принципі, влаштовує управління поліції, можливо і поліцію загалом. Іде такий меседж, що якщо ми наберемо непрофесіоналів, то ні з ким буде працювати, а злочинність наступає. Для мене це не є реформою, а є більше косметикою. Тому що, який би не був професіонал, якщо він козел, то він козел. У нього немає ціннісного багажу, який зможе змінити підходи. Він залишиться працювати, можливо не так нахабно буде діяти, але завжди буде готовий взяти хабаря, завжди буде готовий порушити закон», – говорить громадський діяч Олександр Такул.

«Я не була б така категорична у висловлюваннях»

У поліції ж запевняють, відбір суворий, тож хвилюватися нічого. А оцінювати результати ще зарано, адже реформа досі в процесі виконання.

Йде процес переатестації працівників ті, чиї моральні чи ділові якості не відповідатимуть вимогам, будуть звільнені з лав поліції
Ельвіра Біганова

«Я не була б така категорична у висловлюваннях. Зараз у поліції йде процес переатестації працівників із залученням громадськості. Відбір йде дуже жорсткий та принциповий. Можу сказати тільки одне, професіонали продовжать служити і далі, а ті, чиї моральні чи ділові якості не відповідатимуть вимогам, будуть звільнені з лав поліції», – говорить Ельвіра Біганова.

Суми стали одним із останніх міст України, де почали працювати патрульні. На свої пости 250 нових сумських поліцейський вийшли у травні цього року. Процес же переатестації старих «кадрів» досі триває.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG