Доступність посилання

ТОП новини

Велопробіг «Українці в Європі»: зустріч з волонтерами у Вероні


Рим – Учасники велопробігу «Українці в Європі», які привертають увагу іноземців до війни на Донбасі, відвідали північну Італію. У Мілані, Вероні та Венеції вони побували в історичних місцях, зустрілися з почесними консулами й українськими дипломатами. Найбільш насиченою виявилася програма перебування у Вероні, де учасники туру ознайомилися з досвідом роботи волонтерських організацій.

​Перебуваючи цього тижня в Італії, велосипедисти вже проїхали Європою майже 9 тисяч кілометрів. Графік подорожі доволі насичений: хлопці лягають відпочивати опівночі, а вже о п’ятій-шостій ранку на колесах. Завдяки підтримці Української греко-католицької церкви та української громади на місцях, учасники туру мали насичену програму перебування. У Вероні активістів на колесах радо прийняла місцева асоціація велотуризму.

«У нас була можливість зрозуміти деякі проблеми, про які ми не чули, або коли і чуємо, то намагаємося відразу забути. Це була гарна нагода познайомитися ближче. Для нас зазвичай, коли бачиш іноземця, то бачиш передусім негативні аспекти, і не завжди проникаєш у його світ, який тягар проблем він несе на своїх плечах», – розповів Радіо Свобода голова асоціації Джорджо Мільйоріні.

Проект волонтерства для України

Гості з України зустрілися з керівниками провідних волонтерських асоціацій міста, які поділилися досвідом своєї діяльності. Італійці підбадьорили українців і порадили їм більше покладатися на власні сили, не очікуючи допомоги від держави. Організатор зустрічі Олександр Бобровський, волонтер цивільного захисту у місті Вероні, розповів,що 70 відсотків проблем, пов’язаних з надзвичайними ситуаціями, в Італії вирішуються за допомогою системного корпусу волонтерства.

«Ми вручили учасникам туру проект волонтерської системи, адаптований для України рідною мовою. Його підготувала група волонтерів-українців цивільного захисту Італії. Цей проект раніше ми надіслали послу України в Італії й іншим інституціям, але поки що ніякої реакції на наші пропозиції. Хлопці побачили й почули від італійських колег, що така система волонтаріату добре працює», – повідомив Радіо Свобода Олександр Бобровський.

Безплатна екскурсія із зауваженням

У рамках культурної програми велосипедисти відвідали видатну пам’ятку міста – Старий замок. Їм, як громадянам України, не потрібно було платити за квитки. Адже після того, як у травні викрадені картини з музею цього замку знайшли українські прикордонники, українцям до кінця поточного року дозволено відвідувати музеї Верони безкоштовно. До речі, колекція картин досі не повернулася з України, чим веронці стурбовані (вони чемно нагадали про це учасникам велопробігу).

Понад два з половиною місяці група велосипедистів подорожує Європою і поширює інформацію про Україну, закликаючи допомогти потерпілим внаслідок війни на Донбасі. Семеро чоловіків під проводом Костянтина Самчука, учасника АТО, поставили за мету проїхати 10 тисяч кілометрів упродовж ста днів, відвідавши 16 країн. Нотатки і фото про турне вони залишають на своїй сторінці у Facebook та на сайті. Тур «Українці у Європі» рухається нині у східному напрямку. 24 серпня велосипедисти мають прибути до Одеси – фінального пункту турне.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG