Доступність посилання

ТОП новини

ГПУ: Росія відмовила в екстрадиції Шепелева


(©Shutterstock)
(©Shutterstock)

У Генеральній прокуратурі України заявляють, що російська сторона відмовила у видачі підозрюваного Олександра Шепелева для притягнення до кримінальної відповідальності на території України.

Як повідомляє прес-служба відомства, тоді, 18 липня, про причини такої відмови Москва не повідомила.

«Водночас, у ході досудового розслідування отримано документи, які вказують на справжні мотиви вказаної відмови в екстрадиції Шепелева, а саме підтверджують те, що останній з 2014 року є гласним співробітником Федеральної служби безпеки Російської Федерації та виконує покладені на нього співробітниками вказаної спецслужби завдання», – заявляють у прокуратурі.

У Генпрокуратурі зазначають, що з метою конкретизації причин відмови до Генпрокуратури Росії направлено відповідний запит, на який станом на 8 серпня відповіді не було.

Олександр Шепелев двічі обирався до Верховної Ради за списками тодішнього Блоку Юлії Тимошенко. 2010 року його виключили з фракції, і він перейшов у фракцію Партії регіонів, звідки невдовзі вийшов. На парламентських виборах 2012 року він невдало балотувався як самовисуванець у мажоритарному окрузі.

У червні 2014 року Олександр Шепелев утік із-під варти під час перебування в лікарні швидкої допомоги разом із одним із охоронців; через це звільнили начальника слідчого ізолятора і начальника медчастини СІЗО, які мали відповідати за нього, також усунули від виконання обов’язків і керівника Державної пенітенціарної служби. У липні 2014 року його оголосили в розшук.

У березні 2015 року російські силовики затримали Шепелева на території Московської області.

Шепелева звинувачують у замаху на вбивство і розкраданні банківських коштів банку «Родовід» в особливо великих розмірах, а його дружину – у фінансовому злочині. Він заперечував свою вину і називав звинувачення, висунені за часів влади президента Віктора Януковича, політично мотивованими. Тижневик «Дзеркало тижня» писав тоді, що Шепелев цікавий для української прокуратури як людина, «здатна пролити світло на фінансові схеми діяльності уряду Юлії Тимошенко», та для «одержання компромату на групи впливу в оточенні президента Віктора Януковича».

XS
SM
MD
LG