Доступність посилання

ТОП новини

На кримському напрямку в обидва боки працює лише пункт пропуску «Чонгар» – речник ДПСУ


Черга на пункті пропуску «Чонгар», Херсонська область, 7 серпня 2016 року
Черга на пункті пропуску «Чонгар», Херсонська область, 7 серпня 2016 року

Речник Державної прикордонної служби України Олег Слободян повідомив, що зранку 9 серпня ситуація на адміністративному кордоні з окупованим Росією Кримом не змінилася.

«Окупанти продовжують здійснювати пропуск громадян та транспортних засобів в обидва боки навпроти контрольного пункту в’їзду та виїзду «Чонгар». Навпроти пункту «Чаплинка» правоохоронці країни-окупанта оформлюють лише тих громадян та транспортні засоби, що прямують на окуповану територію. Як і вчора, заблокованим залишається пункт «Каланчак», – мовиться в повідомленні речника ДПСУ в мережі Facebook.

Він також вказує на високу активність Збройних сил Росії поблизу адміністративного кордону з Кримом

«Щонайменше в шести випадках прикордонники спостерігали польоти вертольотів Мі-8, одного безпілотного літального апарату, пересування військової техніки поблизу позицій Збройних сил Росії, а в нічний час з боку заводу «Титан» окупант намагався освітлювати українські позиції прожектором», – додав Слободян.

За його словами, станом на 8:00 на «Чонгарі» накопичилося близько 100 автомобілів, на «Чаплинці» – близько 70.

Ситуація на адмінмежі з Кримом загострилася вранці 7 серпня. Російська сторона зупинила пропуск автомобілів і пасажирів до Криму і назад. Жителі півострова розповіли проекту Радіо Свобода Крим.Реалії про встановлення блокпостів у деяких районах півострова. Пізніше з’явилася інформація про пошук у Криму дезертирів зі зброєю, чим нібито й викликані такі заходи на півострові. Однак офіційних пояснень російської сторони щодо того, що відбувається, досі немає.

Верховна Рада України офіційно оголосила 20 лютого 2014 року початком тимчасової окупації Криму і Севастополя Росією. 7 жовтня 2015 року президент України Петро Порошенко підписав закон про це. Міжнародні організації визнали окупацію і анексію Криму незаконними і засудили дії Росії. Країни Заходу запровадили економічні санкції. Росія заперечує окупацію півострова і називає це «відновленням історичної справедливості».

XS
SM
MD
LG