Доступність посилання

ТОП новини

Олімпіада в Ріо: лайнери для обраних і брендований кокаїн


У бразильському Ріо-де-Жанейро 5 серпня урочисто відкрили 31-і Олімпійські ігри. Практично весь процес підготовки до ігор супроводжувався скандалами і гучними організаційними проблемами.

Вперше в Олімпіаді бере участь команда біженців з 10 осіб. Спортсмени з Південного Судану, Сирії, Ефіопії і Конго боротимуться за медалі в бігові, плаванні та дзюдо. Створена за ініціативою МОК команда представляє не конкретні країни, а 65 мільйонів осіб, яким довелося покинути свої будинки.

Поки спортсмени скаржилися на життя в олімпійському селі (багато проблем до відкриття вдалося вирішити), підтвердилася інформація про те, що організатори, представники національних комітетів і спонсори житимуть на круїзному лайнері The Norwegian Getaway, що зазвичай виконує круїзи по Карибському морю. Цей шикарний корабель може прийняти на борт до 4000 осіб. Американські баскетбольні команди теж вирішили жити окремо – для них компанія-спонсор зафрахтувала 160-місцеву яхту Silver Cloud.

Члени олімпійської команди біженців
Члени олімпійської команди біженців

Привезти до міста 30 мільйонів різних речей для Олімпіади – суцільне логістичне пекло, пише Bloomberg. Наприклад, 310 коней, що беруть участь у кінних дисциплінах, везли спеціальними рейсами Emirates SkyCargo – по 30 тварин у кожному. До кожної з груп приставили 11 конюхів і ветеринара.

У Бразилії відійшли від традиції і не представили в.о. президента, який відкривав ігри – помічники Мішеля Темера побоювалися, що це викличе у вболівальників несхвалення (лише 50% бразильців підтримують проведення Олімпіади через непомірні витрати). Незважаючи на це, незадоволених звуків з трибун уникнути не вдалося. Бразилія потерпає від важкого фінансової та політичної кризи за останній час. Президента країни Ділму Русеф відсторонили від влади за неправомірне витрачання бюджетних коштів і порушення податкового законодавства. На церемонію відкриття Русеф не прийшла.

Серед різноманіття сувенірів на Олімпіаду виділяється «олімпійський кокаїн», розфасований у пакетики з кільцями і написом «не використовувати поряд з дітьми»:

Поліція знайшла 93 таких пакетика у наркоділків під час рейду в кінці липня. До речі, буквально в кілометрі від стадіону «Маракана», де проходила церемонія відкриття, розташований район «Креколендія» – там наркотики споживають на вулицях без сорому. На відміну від виробництва і продажу, споживання наркотиків у Бразилії вже 10 років декриміналізовано.

Поблизу олімпійських об'єктів для стрільців з лука рівень убивств удвічі перевищує середній по Ріо, повідомляє Bloomberg з посиланням на проаналізовані дані. А на знаменитому пляжі Копакабана зашкалює відсоток крадіжок – у цьому традиційно туристичному районі пройдуть змагання з пляжного волейболу, триатлону та марафону (плавання).

Оригінал публікації – на сайті спеціального проекту «Настоящее время»

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG