Доступність посилання

ТОП новини

Порошенко: електронне декларування має розпочатися з 15 серпня, іншої дати не розглядаю


Петро Порошенко
Петро Порошенко

Президент України Петро Порошенко заявляє, що електронне декларування активів має стартувати в Україні з 15 серпня, його відкладання не розглядається.

«Електронне декларування всіх активів, яке стартує з 15 серпня. Ще раз наголошую: усі повинні вивертати свої кишені перед суспільством з 15 серпня – іншої дати я не розглядаю і навіть чути не хочу про перенесення!» – йдеться в заяві Порошенка, опублікованій на сайті Адміністрації президента.

Він наголосив, що недосконалість відповідного закону і «очевидна сирість» програмного забезпечення не можуть бути підставою для перенесення старту цього процесу.

Електронне декларування є «неминучим і необхідним»,це «невід’ємна частина всього антикорупційного механізму», додав Порошенко.

Крім того, сьогодні у Києві Національне агентство з питань запобігання корупції та експерти Програми розвитку ООН презентували нову систему електронного декларування детективам НАБУ.

«Для антикорупційного бюро електронна система декларування – це дуже важливий інструмент боротьби з корупцією, тому що за недостовірно введені дані у декларації вперше вводиться кримінальна відповідальність – до двох років позбавлення волі», – повідомив представник Програми розвитку ООН Іван Пресняков.

Заступник голови НАЗК Руслан Радецький зазначив, що система електронного декларування перебуває на сертифікації у спеціалістів Державної служби спеціального зв’язку та захисту інформації України.

Він додав, що програму перевіряють на безпеку персональних даних, адже від цього залежить і безпека самого декларанта.

У Києві презентували нову систему електронного декларування (відео)
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:00:50 0:00

Програма розвитку ООН на прохання Уряду України допомагає розробити й запровадити систему електронного декларування майна посадовців у рамках проекту «Прозорість та доброчесність публічного сектору», який фінансується Міністерством закордонних справ Данії.

Раніше у ЗМІ повідомляли, що є ризик зриву запуску електронного декларування. Це пов’язували із Держекспертизою.

Запуск електронного декларування заплановане на 15 серпня. Електронна декларація має 16 розділів. В е-декларації залишається декларування доходів, нерухомого майна, транспортних засобів, видатків. Натомість з’являються нові розділи про об’єкти незавершеного будівництва, нематеріальні активи, бенефіціарну власність у юридичних особах та на майно, членство в громадських об’єднаннях та їхніх органах, роботу за сумісництвом.

Заповнити електронну декларацію потрібно протягом 60 днів починаючи з моменту запуску. Першими свої декларації мають подати особи, які, згідно зі статтею 50 Закону України «Про запобігання корупції», займають відповідальне та особливо відповідальне становище. Це близько 50 тисяч високопосадовців – починаючи від президента, глави уряду, народних депутатів, міністрів і закінчуючи керівниками департаментів виконавчих органів влади. Всі інші державні службовці почнуть заповнювати електронні декларації вже з 1 січня 2017 року.

Запровадження електронного декларування є однією з умов надання Україні безвізового режиму з ЄС та кредитів МВФ.

XS
SM
MD
LG