Доступність посилання

ТОП новини

Українські силовики розслідують затримання і катування блогера Ільченка в Криму


Юрій Ільченко
Юрій Ільченко

Прокуратура Криму, яка працює при Генпрокуратурі, повідомляє про відкриття досудового розслідування за фактом позбавлення свободи і тортур щодо севастопольця Юрія Ільченка в анексованому Росією Криму.

Як повідомляє прес-служба відомства, розслідування проводить головне управління Національної поліції в Автономній республіці Крим та Севастополі.

«Прокуратурою АР Крим установлено, що так звані «правоохоронні органи» на тимчасово окупованому півострові Крим незаконно позбавили воліактивіста та патріота України Ільченка, при цьому систематично піддаючи його катуванню, наносили побої та вчиняли інші насильницькі дії. Крім того, вони примушували Ільченка спілкуватися російською мовою, а за висловлення українською піддавали тортурам», – йдеться в повідомленні.

У відомстві зазначають, що ці дії грубо порушують норми міжнародного і національного законодавства України.

За даними прокуратури, зараз триває досудове розслідування, проводяться слідчі (розшукові) дії з метою притягнення винних до відповідальності.

Підконтрольний Росії севастопольський слідком оголосив в розшук блогера, викладача іноземних мов Юрія Ільченка, якого ФСБ Росії заарештувала в липні 2015 року та який втік з-під домашнього арешту на материкову частину України.

На прес-конференції в Києві Ільченко розповів про подробиці своєї втечі з Криму, а також заявив, що під час перебування в слідчому ізоляторі Сімферополя його били співробітники російських силових відомств і співкамерники, вимагали відмовитися від українського громадянства і визнати себе координатором «Правого сектора» в Севастополі. Також, за його словами, під час утримання в СІЗО він пройшов примусову психіатричну експертизу.

Власник приватної школи іноземних мов в Севастополі Юрій Ільченко був заарештований співробітниками ФСБ Росії після того, як він на своїй сторінці в інтернеті закликав українську владу до повної блокади Криму. Він також виступив за позбавлення українського громадянства тих кримчан, які отримали російські паспорти. Севастопольцеві ставили в провину перепост зі сторінки одного із засновників партії «Правий сектор», депутата Верховної Ради Дмитра Яроша. З моменту арешту Ільченко про його долю не було практично ніякої інформації.

XS
SM
MD
LG