Доступність посилання

ТОП новини

«Узаконити браконьєрів». Які ще програми в кандидатів на керування національними парками?


За вакантні посади директорів національних природних парків розгорнулася серйозна боротьба. Тисячі гектарів із природними ресурсами є ласими шматками для браконьєрів, забудовників та нелегальних лісорубів. Тож від очільника національного парку залежить, чи будуть території розвиватися та захищатися належним чином. У Міністерстві екології вперше запровадили відкриті конкурси на заміщення вакантних посад директорів 13 парків, спостерігати за якими можна в режимі онлайн. Та й до такої прозорості в активістів-екологів є претензії зі звинуваченнями у маніпуляціях.

Одещина. Національний парк «Тузловські лимани» Татарбунарського району. Директором зараз є Іван Русєв, доктор екологічних наук. Він позиціонує себе як активний борець із браконьєрством, про що постійно дає короткі звіти на сторінці в соцмережі. Також займається науковою діяльністю.


Директор і його прихильники вважають, що в міністерстві не хочуть бачити борців із браконьєрами, натомість намагаються призначити лояльних до порушників людей. Втім, своєї кандидатури Іван Русєв на конкурс не подав, що виключає його зі списку можливих очільників нацпарку. Каже, що це його зважена позиція.

Все це відбувається через величезну корупційну схему від місцевого рівня до міністерства. Буду боротися з цими корупціонерами, які мають надприбутки і узурпували цей природний ресурс
Іван Русєв

«Я не подавав кандидатуру на конкурс цього разу, тому що всі місцеві ради, розташовані навколо парку, написали листи до міністерства проти моєї кандидатури через те, що я з ними не знаходжу спільної мови. Якби я пішов туди зараз, це стало би аргументом, щоб мене не затверджувати. Все це відбувається через величезну корупційну схему від місцевого рівня до міністерства. Я з нею борюся і вони таким чином хочуть мене прибрати. Я буду принциповим до переможного кінця. Буду боротися з цими браконьєрами. Не з місцевим населенням, яке, дійсно, виживає, а з цими корупціонерами, які мають надприбутки і узурпували цей природний ресурс», – наголошує Русєв.

Чи можливо ще прозоріше?

Оголошення про проведення конкурсів з’явилося ще в травні. Цю звістку відразу ж сприйняли негативно співробітники парку. Кажуть, що немає чітких критеріїв для відбору кандидатів, які б були прописані в окремому положенні.

Міністр екології Остап Семерак у коментарі Радіо Свобода розповів, що конкурси проводяться на підставі Постанови Кабміну №777 й іншого документа для цього не потрібно.

«Є положення, згідно з яким в Україні впродовж останніх двох років відбуваються конкурси на посади директорів державних підприємств. Національний природний парк – це є державне підприємство. За тим самим положенням обирали керівника «Укрзалізниці», аеропорту «Бориспіль». Навіщо приймати ще одне положення? Щоб створити якісь можливості для зловживання? Я вважаю, що є одне правило для всіх і ним треба користуватись», – зауважує міністр.


Конкурси вперше проходять за таким форматом: відкритому для ЗМІ і громадськості, а також із трансляцією в інтернеті.

Перші 10 хвилин кандидат має для представлення своєї програми, стратегії та планів щодо розвитку парку, наступні 10 хвилин конкурсна комісія ставить запитання до конкурсанта. Потім конкурсанту починають зачитувати запитання, які сформували глядачі в інтернеті, і цей час є необмеженим, тобто до останнього питання.

Кандидати провалились

Перед співбесідою, кандидати проходять попередній відбір комісією. І ті, які не відповідають критеріям, відсіюються. До співбесіди на посаду директора парку «Тузловські лимани» дійшло два конкурсанти – Олександр Чебан та Олександр Ніколов.

Обидва кандидати не розкрили детально і чітко своєї стратегії на можливій посаді директора парку, не змогли надати відповідей по багатьох запитаннях щодо об’єкту «Тузловські лимани», який планували очолити.

Олександр Чебан під час співбесіди відзначив, що є мисливцем, а на питання – як боротись із браконьєрами, відповів, що їх треба «узаконити».

«Останнім часом часто трапляються випадки браконьєрства. Я знаю, що по-іншому неможливо – всі люди стали браконьєрами, через те, що на законних підставах у цих лиманах вести промисел неможливо. Якщо їм нададуть законні умови на промисел у певній зоні, то не буде браконьєрства, воно саме собою відійде», – зазначив у своїй стратегії розвитку парку кандидат Олександр Чебан.


Обидва були визнані комісією не підготовленими. Переможця немає. Конкурс проводитимуть повторно.

Олександр Ніколов у коментарі Радіо Свобода розповів, що не впевнений у тому чи буде повторно подаватися на участь в конкурсі. Він вважає, що відмовили йому через непорозуміння, бо він намагався виступати українською.

«Проблема в тому, що я слабо володію українською мовою. Я сам болгарин і мені важко було висловлювати свої думки. Особливо, коли нервуєш, виходить ще важче. Не зміг розкрити тему до кінця. Спорити не збираюся, доводити теж нічого не збираюся», – розповів Ніколов після почутого рішення комісії.

Ірина Вихристюк, співробітниця парку «Тузловські лимани», немає довіри до представлених кандидатів і переконана, що когось із них призначили б, якби не увага преси.

Я побачила, що вони абсолютно не розуміють специфіки роботи, в них немає досвіду природоохоронної роботи
Ірина Вихристюк

«Тільки завдяки увазі преси та небайдужої громадськості вдалося показати, що дійсно ці люди були фактично при владі. Один із них, пан Ніколов, був інспектором держекоінспекції, а пан Чебан працював і в земельних ресурсах держадміністрації, і був заступником голови районної ради. Повірте, саме ці люди, перебуваючи на своїх посадах, створили ті проблеми, з якими нам зараз жити і вирішувати їх. Я побачила, що вони абсолютно не розуміють специфіки роботи, в них немає досвіду природоохоронної роботи», – розповідає співробітниця парку, яка спостерігала за конкурсом.


Саму ідею проведення конкурсу і спосіб її реалізації Ірина Вихристюк вважає вдалою.

Повторний конкурс чи призначення?

Діючий директор національного парку на Одещині Іван Русєв розповів Радіо Свобода, що готовий взяти участь у повторному конкурсі, якщо Мінекології затвердить положення з чіткими критеріями. Він хоче залишитись на своїй посаді і має намір звернутися до голови Одеської ОДА.

Зараз наша задача переконати Саакашвілі, що я, єдиний доктор наук в Україні, який очолює національний парк, можу вивести з кризи цей парк
Іван Русєв

«Якщо голова обласної адміністрації подає кандидатуру на установу національного рівня, як національний парк, то міністр розглядає і ухвалює рішення: затверджувати директором таку людину чи ні. Зараз наша задача переконати Саакашвілі, що я, єдиний доктор наук в Україні, який очолює національний парк, можу вивести з кризи цей парк і показати, що він є дуже важливим для біосфери та для розвитку туризму, про що багато каже Саакашвілі», – зазначає директор парку «Тузловські лимани».

Конкурсна комісія оголосить новий конкурс і в цьому немає трагедії. Трагедія буде тоді, коли керівником парку буде призначений нечесний, нефаховий, непрофесійний кандидат
Остап Семерак


Міністр Остап Семерак наголошує, що ухвалив політичне рішення – не призначати нікого на ці відповідальні посади одноосібно своїм підписом. Його позиція полягає в тому, що всі кандидати мають пройти через прозорий конкурс. Якщо учасники не відповідають вимогам за рішенням комісії, то конкурс буде проводитися, доки не знайдеться гідний кандидат, «обирати кращого серед гірших» не будуть, наголосив міністр екології в коментарі Радіо Свобода.

«Конкурсна комісія оголосить новий конкурс і в цьому немає трагедії. Трагедія буде тоді, коли керівником національного парку буде призначений нечесний, нефаховий, непрофесійний кандидат. Це вперше в історії Міністерства екології та природних ресурсів, коли заміщення вакантних посад директорів національних природних парків відбувається на відкритому прозорому конкурсі, і я щасливий, що ці конкурси відбуваються», – зауважує Остап Семерак.


Подібні суперечки точаться і навколо призначень директорів в інші національні парки, але з іншими претензіями. За дверима і кандидати, і активісти висловлюють недовіру до висновків комісії. Втім, люди, які спостерігали і ставили питання в режимі онлайн до кандидатів, навпаки залишають схвальні відгуки.

Усі сторони єдині в одному – вважають корисною якомога більшу увагу громадськості та медіа до конкурсів.

  • Зображення 16x9

    Ольга Комарова

    Журналіст Українського бюро Радіо Свобода з 2015 року. До команди приєналася як переможниця Регіональної стипендії Радіо Свобода/Радіо Вільна Європа. Після завершення стипендії залишилася працювати в редакції кореспондентом. Автор і ведуча серії радійних програм «Свобода в деталях», яка виходила на частотах Радіо НВ. Ведуча і журналіст програми «Ньюзрум», автор серії програм «Коротка пам'ять», які виходять на Ютуб-каналі Радіо Свобода Україна. В журналістиці працює з 2009 року. Починала свій шлях з роботи на комунальному телебаченні міста Южного Одеської області. 

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG