Доступність посилання

ТОП новини

Низка фотожурналістів закликає автора фото «Перемир’я в Широкині» підтвердити його правдивість


Фото Дмитра Муравського «Перемир’я в Широкині»
Фото Дмитра Муравського «Перемир’я в Широкині»

Низка фотожурналістів закликає автора фото «Перемир’я в Широкині», фотографа Дмитра Муравського підтвердити достовірність цієї фотографії. Про це йдеться у зверненні, оприлюдненому на сайті видання «Тиждень.ua».

«Ми просимо в автора фотознімків Дмитра Муравського пояснити та вказати причини, мету і обставини, за яких він зняв вищезгадану фотографію з Широкина та інші фотографії з альбому про війну», – мовиться у зверненні.

Як зазначили його автори, вони вже зверталися до Муравського з проханням підтвердити правдивість фотографії. «Також ми просили вказати мету зйомки таких фото. Наприклад, для реклами ЗСУ чи промо або пропаганди Міноборони, адже Дмитро Муравський є радником міністра оборони України. В разі підтвердження «постановочного» характеру деяких фото – виділити їх в окремий альбом і додати відповідний супровідний текст», – наголосили фотожурналісти.

Вони зазначають, що сумніви щодо достовірності фото створюють «небезпечну ситуацію для української фотографії в цілому і журналістики зокрема». «По-перше, це новий стимул для Росії зайвий раз розповісти про те, що українці імітують військові дії. По-друге, пильні авторитетні ЗМІ вже порівнюють ці фото зі стилем подачі інформації LifeNews. По-третє, історія з цими фото може призвести до того, що українське суспільство та авторитетні закордонні медіа частково втратять довіру до української журналістики та фотожурналістики», – мовиться у зверненні.

Серед підписантів звернення – фоторепортери Макс Левін, Єфрем Лукацький, Сергій Лойко, Сергій Нужненко, Сергій Ваганов та інші.

Раніше в інтерв’ю Радіо Свобода Дмитро Муравський так описав обставини, за яких він зробив фото: «Коли почули, як виходить міна, то побігли, а хлопці, які нас прикривали, побігли слідом. Ми сховалися за металевими щитами, і я подивився назад – один з бійців підвернув ногу, і його несли двоє інших. Я не міг втратити такий момент, хоча на мене й кричали, щоб я втікав, і зробив фотографію».

Фото стало популярним після оприлюднення його журналістом Юрієм Бутусовим. Підписанти звернення закликають Бутусова «спростувати інформацію, згідно з якою фото Дмитра Муравського подаються як документальна фіксація подій в Широкині».

XS
SM
MD
LG