Доступність посилання

ТОП новини

На військовий парад – із вовком-перевертнем? (Огляд преси)


Газета «Сегодня» інформує, що учасники військового параду до Дня Незалежності будуть одягнені в нову військову форму, з принципово іншими відзнаками. За словами розробників, за основу взятий британський стиль форменого одягу – хоча у відзнаках присутні елементи, які використовувалися в уніформі українських армій, що брали участь у визвольних війнах 1917-1921 років. Експерти схвалюють британський вибір, називаючи його класичним і практичним. А ось військовослужбовці Сил спеціальних операцій, як з'ясували газетярі, незадоволені емблемами: вони вважають, що розроблений для них символ вовка-перевертня, що асоціюється з козаками-характерниками, буде негативно сприйнятий в суспільстві, і просять замінити його на меч або кинджал. Міністр оборони пообіцяв, що дискусія з цього приводу триватиме, але вже після параду, зазначає видання.

Про те, що вдалося Україні здійснити за 25 років Незалежності, які шанси мали українці і чому їх втратили, та як Україні вийти з політичного «котла», аналізують експерти газети «День». Вони переконані, що сьогодні в Україні унікальний збіг обставин, бо зараз вона має ще той моральний, молодіжний, політичний ресурс, якого не мають зрілі й заможні демократії. Причина цього – можливість поєднати політичне й економічне визволення. Докладніше про це «День» розповідає в публікації «Від Київської Русі – до європейської України!».

В цьому ж числі газети «Сегодня» Леонід Кравчук розповідає про втрачені можливості та життєвий досвід українців, а також про те, чому президент США Буш не хотів відокремлення України від Радянського Союзу. Заголовок публікації – «Якщо Росія вирішить нас захопити, вона розпадеться».

Більшість українців не вірять у справедливе правосуддя щодо колишнього голови фракції Партії регіонів Олександра Єфремова. Такі результати опитування на «Газеті по-українськи». Експерт видання політолог Вадим Карасьов нагадує, що вже була одна справа щодо Єфремова. Її відкривав Віктор Шокін. Однак вона нічим не закінчилася. Справа Єфремова триватиме ще довго, переконаний експерт. Бо тут більше політики, ніж юриспруденції. Адже статті щодо замаху на територіальну цілісність важко підтвердити, зазначає газета.

Щороку українські вчені створюють тисячі винаходів. Одні відразу втілюються у життя, інші проходять складний шлях, доки здобудуть визнання. Одні заявляють про себе на весь світ, інші стають лише проміжним етапом для нових відкриттів. Про 25 найвідоміших винаходів українців розповідає газета «Голос України». Серед них: ракетний двигун і перший супутник Землі, гелікоптер, гасова лампа, вакцини проти чуми та холери, поштовий індекс.

  • Зображення 16x9

    Ірина Біла

    На Радіо Свобода працюю з кінця 1990-х. Закінчила Київський університет культури і мистецтв – інформаційна, бібліотечна та архівна справа.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG