Доступність посилання

ТОП новини

В Італії тривають підземні поштовхи. Понад 200 загиблих унаслідок землетрусу 24 серпня


Чоловік серед руїн в Аматріче. 24 серпня 2016 року
Чоловік серед руїн в Аматріче. 24 серпня 2016 року

Рим – В Італії у зоні центральних Апеннін тривають підземні поштовхи після потужного землетрусу, що сколихнув місцевість вночі 24 серпня. За попередніми даними на вечір 25 серпня, загинули 250 людей, із них багато дітей. 365 людей важко поранені, близько 5 тисяч залишилися без даху над головою. Прокуратура розслідує обвал споруд після недавнього ремонту. Уряд виділяє понад 200 мільйонів євро на ліквідацію наслідків стихійного лиха. Країною шириться мережа солідарності для збору коштів потерпілим.

Схопили з ліжок дітей і стрімко вискочили з будинку. Втікали босоніж по камінню, яке летіло згори


Восьмирічна Джорджа пережила операцію успішно і буде жити. 16 годин вона перебувала під завалами свого будинку в Пескара-дель-Тронто, частині містечка Аркуата-дель-Тронто. У середу ввечері дитину витягли рятувальники, визначивши розташування її дитячої кімнати. Батьки живі. Сестра дівчинки, яка спала поруч із нею, загинула. Драматичні історії живих і мертвих щогодини надходять із зони катастрофічного землетрусу.

Хто вижив, за дозволом рятувальників, повертається до пошкоджених будинків, щоб забрати документи і те, що лишилося придатним для вжитку.

Убитий горем чоловік дивиться на уражений власний дім і не вірить очам своїм.

Рятувальники шукають тих, хто вижив, після землетрусу в Італії
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:22 0:00


«Як тільки відчули перший сильний поштовх, схопили з ліжок дітей у самій білизні і стрімко вискочили з будинку. На щастя, сходи трималися, і ми втікали босоніж по камінню, яке летіло згори. Ми звикли до землетрусів, і поки що, дякувати Богові, вдається виживати», – говорить потерпілий з міста Аматріче, яке лежить в руїнах.

Армія волонтерів для допомоги потерпілим

Понад 4 тисячі волонтерів Служби цивільного захисту та півтори тисячі армійців продовжують розбирати завали, допомагають потерпілим. Пожежники вивчають стан уцілілих споруд та супроводжують мешканців, коли ті забирають особисті речі. Поліція відстежує ситуацію для запобігання випадкам мародерства.

У країні організовано кілька кампаній солідарності для збору коштів потерпілим. У неділю, 28 серпня, уся виручка з державних музеїв Італії буде призначена для уражених стихією районів, повідомив міністр культури і туризму Даріо Франческіні.

Наслідки землетрусу в Аматріче. 24 серпня 2016 року
Наслідки землетрусу в Аматріче. 24 серпня 2016 року

Увечері в четвер кабінет міністрів проводить надзвичайне засідання, щоб оголосити першочергові заходи для ліквідації наслідків стихії. Для постраждалих територій уряд оголошує надзвичайний стан та виділяє 234 мільйони євро.

Хто винен: держава чи примхи природи?

Прокуратура міста Рієті, центру одного з потерпілих районів-провінцій, відкрила кримінальну справу, щоб дослідити причини краху будівель, які відносно недавно були реконструйовані. Зокрема, йдеться про школу у місті Аматріче та восьмиметрову дзвіницю в містечку Аккумолі, що завалила дім, де загинула ціла родина.

Тим часом не бракує дискусій щодо зміни державної політики в плані запобігання масштабним руйнуванням та зведення споруд за сучасними антисейсмічними технологіями. Дехто пояснює причини руйнувань фатальним характером гірських мешканців та гідрогеологічними особливостями території.

Питання катастрофічних наслідків землетрусів залишається відкритим, допоки в Італії не здійснять грандіозний проект реставрації малих історичних центрів у гірських місцевостях
Маріо Тоцці

«Ми живемо у сейсмічно активній країні з гірським рельєфом, однак вдаємо, що живемо на рівнині. На жаль, питання катастрофічних наслідків землетрусів залишається відкритим на невизначений час, допоки в Італії не здійснять грандіозний проект реставрації малих історичних центрів у гірських місцевостях. Прикро, що цю реальність все ще не беруть до уваги», – зазначає геофізик Маріо Тоцці.

За офіційними даними, протягом останнього століття в Італії сталися 15 руйнівних землетрусів. В центрі Апеннінського гірського хребта що п’ять років відбувається одна природна катастрофа. У сільські важкодоступні райони мало хто прагне інвестувати, адже територія спустошується, вважається безперспективною. Багато будинків там були зведені на початку 20-го століття, коли про вимоги антисейсмічних забудов взагалі не йшлося.

Нині в Італії 62 відсотки старих споруд перебуває в ризикованому стані, а держава й досі не спромоглася розробити план антисейсмічного збереження будівельних конструкцій, констатує Асоціація італійських будівельників.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG