Доступність посилання

ТОП новини

Меркель у Празі: «Ситуація з безпекою в Україні, на жаль, погіршується»


Канцлер Німеччини Анґела Меркель під час прес-конференції у Празі. 25 серпня 2016 року
Канцлер Німеччини Анґела Меркель під час прес-конференції у Празі. 25 серпня 2016 року

Під час візиту до Чехії канцлер Німеччини Анґела Меркель заявила, що санкції ЄС проти Росії мають залишатися в силі, оскільки немає прогресу у виконанні Мінських угод щодо мирного врегулювання на Донбасі, а ситуація з безпекою в зоні конфлікту, за словами німецького канцлера, не покращується, а погіршується. Ситуацію на Донбасі і виконання Мінських угод мають обговорити лідери Німеччини, Франції та Росії на полях саміту «Групи двадцяти» в китайському місті Ханчджоу 4–5 вересня. В Україні, між тим, лунають заклики спокійніше дивитися на той факт, що в Китаї відбудуться переговори у зменшеному «нормандському форматі» – без України, яка не є членом «двадцятки», а відтак не братиме участі в саміті.

​Якраз у день візиту німецького канцлера до Праги, до президента Чехії Мілоша Земана, який виступає за скасування або послаблення санкцій ЄС проти Росії, долучився ще й голова чеського Сенату соціал-демократ Мілан Штєх, заявивши, що західні санкції проти Росії завдають шкоди промисловості та сільському господарству Чехії, а також, мовляв, не мають суттєвого впливу на поведінку Москви щодо України.

Проте і канцлер Анґела Меркель, і прем’єр Чехії Богуслав Соботка (в Чехії голова уряду має більше повноважень, аніж президент) у Празі чітко заявили: санкції будуть у силі, допоки не буде прогресу в реалізації Мінських угод.

Канцлер Анґела Меркель та прем’єр Чехії Богуслав Соботка під час прес-конференції у Празі. 25 серпня 2016 року
Канцлер Анґела Меркель та прем’єр Чехії Богуслав Соботка під час прес-конференції у Празі. 25 серпня 2016 року

«Санкції пов’язані з Мінськими домовленостями, і ми не раз погоджувалися з нашими партнерами в Європейському союзі, що, коли буде досягнено виразного поступу у виконанні Мінських домовленостей, це може означати зниження санкцій. Але важливо, щоб було досягнено такого виразного поступу. А без нього, на мою думку, не можна вести дискусії про те, щоб санкції були з боку Європейського союзу односторонньо скасовані», – сказав Соботка на спільній прес-конференції з німецьким лідером.

Ситуація з безпекою в Україні, на жаль, не покращується, а погіршується. Все ще гинуть люди
Анґела Меркель

«Я поділяю цю думку», – сказала Меркель, додавши, що ситуація з безпекою в зоні конфлікту на Донбасі не покращується, а погіршується.

«Німеччина та Франція дуже намагаються досягнути прогресу в реалізації Мінських домовленостей. Ми над цим працюємо. Ситуація з безпекою в Україні, на жаль, не покращується, а погіршується. За таких умов дуже важко ухвалити будь-яке рішення… На жаль, прогресу не видно, і в Україні все ще гинуть люди», – сказала Меркель.

Що з «нормандським форматом»?

Як заявив у День Незалежності України президент Петро Порошенко, «нормандський фортам» буде реанімовано найближчим часом, а санкції проти Росії будуть у силі, з перспективою навіть посилення, «до моменту повного припинення агресії, до повного виведення російських окупаційних військ з території України, до повного відновлення цілісності України».

Раніше цього тижня під час спільної телефонної розмови з Меркель та російським президентом Володимиром Путіним, французький лідер Франсуа Олланд, за повідомленням його прес-служби, висловив стурбованість ескалацією на Донбасі, що «ставить під ризик увесь процес, тому жодної альтернативи мирному врегулюванню немає».

Навіть у День Незалежності України позиції українських військ були обстріляні бойовиками на Донбасі 43 рази.


Олланд також висловив підтримку «нормандському формату» і висловив сподівання, що умови для нової зустрічі четвірки будуть швидко створені.

У зменшеному «нормандському форматі» переговори щодо врегулювання конфлікту на Донбасі будуть проведені в Китаї під час зустрічі «Групи двадцяти», але зустрічатися будуть лідери Німеччини, Франції та Росії – без України, яка не є членом «двадцятки».

Не треба кожен факт контакту на високому рівні між Росією та західними лідерами трактувати як вирішення української проблеми без України
Олександр Сушко

Український експерт-міжнародник Олександр Сушко між тим закликає не драматизувати ситуацію.

«Знаєте, ми самі себе заганяємо в певні поняттєві рамки і потім з ними ж самі й боремося, долаючи стереотипи, які нам накидають. І от один із таких стереотипів – що от зараз візьмуть і вирішать долю України без України тощо. Насамперед не треба кожен факт дипломатичного контакту на високому рівні між Росією та західними лідерами трактувати як вирішення української проблеми без України», – сказав Сушко Радіо Свобода.

Добре, що на міжнародному рівні ми маємо партнерів, які готові значною мірою захищати український інтерес
Олександр Сушко

«І це добре, що на міжнародному рівні ми маємо партнерів, які готові значною мірою захищати український інтерес, бо вони захищають територіальну цілісність і суверенітет України. Що стосується зустрічі в Китаї, то для мене не є драмою те, що будуть обговорювати, в тому числі, й українське питання», – додав Сушко.

А російський опозиційний політик Ілля Пономарьов, який нині мешкає в Україні, каже, що Кремль волів би все ж говорити із Заходом без України.

Ілля Пономарьов
Ілля Пономарьов
Кремль хоче посіяти недовіру між Україною та західними державами. Кремль хоче вести прямі переговори
Ілля Пономарьов

«Кремль хоче посіяти недовіру між Україною і західними державами. Кремль хоче вести прямі переговори, він хоче їх вести без України. Він посилає про це постійні сигнали і хоче проілюструвати, що з Україною про щось розмовляли немає сенсу, що президент не контролює свої Збройні сили, які діють на власний розсуд. Або доводить, що він (президент України – ред.) несповна розуму і з ним вести переговори не треба, а якщо ви (Захід) хочете миру у Східній Україні чи вирішення кримського питання, то домовляйтеся про це з Путіним. Це його (Путіна) стала позиція, і він її постійно повторює», – сказав Пономарьов в ефірі Радіо Свобода.

Раніше велась мова про можливість переговорів «нормандської четвірки» на рівні міністрів закордонних справ під час зустріч «Групи двадцяти» у китайському Ханчджоу 4-5 вересня, але, за деякими даними, Росія неприхильно до цього поставилась.

«За ініціативи Росії фактично була скасована можливість міністерської зустрічі. Тобто, був використаний цей вигаданий інцидент (з так званими «терористами» в Криму – ред.) для того, аби відмовитись від зустрічі на рівні міністрів закордонних справ. Але треба визнати, що навіть якби вона відбулася, то на сьогодні немає підстав очікувати якихось проривних рішень. Таким чином російське керівництво закамуфлювало брак очікуваного результату і перевело стрілки на Україну», – каже Сушко.

Отже, на зустріч «нормандської четвірки» в повному складі, чи то на найвищому, чи на міністерському рівні, доведеться почекати.

  • Зображення 16x9

    Ростислав Хотин

    Працював кореспондентом агентства Reuters у Києві, на Всесвітній службі «Бі-Бі-Сі» в Лондоні, кореспондентом телеканалу «1+1» та агенції УНІАН у Брюсселі, а нині – редактор Радіо Свобода в Празі.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG