Доступність посилання

ТОП новини

Росія підтримує сепаратистів на сході України шляхом прихованої інтервенції (світова преса)


(©Shutterstock)
(©Shutterstock)

Американський часопис ділових кіл The Wall Street Journal розмірковує над можливістю обговорення конфлікту в Україні на саміті «Групи двадцяти» у Китаї. Київський англомовний часопис Kyiv Post заторкує питання «чорної каси» Партії регіонів, наводячи деякі приклади виплат для підкупу режимом Януковича суддів, депутатів та мас-медіа. Британське видання для масового читача The Daily Mail повідомляє про можливий перехід (на правах оренди) молодого українського футболіста Олександра Зінченка з англійського клубу «Манчестер Сіті» до нідерландського клубу «ПСВ Ейндговен».

Американський часопис ділових кіл The Wall Street Journal друкує статтю «Російсько-українська криза змушує до зустрічі з Путіним на саміті G-20». У матеріалі повідомляється, що канцлер Німеччини Анґела Меркель та президент Франції Франсуа Олланд обговорять українсько-російський конфлікт із російським президентом Володимиром Путіним. Керівники Німеччини та Франції зустрінуться з російським президентом під час проведення саміту у Китаї в перший тиждень вересня. Саме це підтвердили кремлівські джерела. Як і факт телефонної розмови обох лідерів із російським керівником, у якій обговорювались останні події на сході України. Часопис нагадує, що в зоні конфлікту на Донбасі останнім часом інтенсифікувались бойові дії між українським військом та проросійськими сепаратистами.

Американське видання зазначає, що Меркель і Олланд закликали президента Путіна вплинути на прояви насильства, що тривають у цій частині України. Подальші бойові дії на сході України ставлять під загрозу підтримувану Європою угоду про припинення вогню. Повідомлення про зустріч на саміті G-20 надійшли у той момент, коли віце-президент США Джо Байден наголосив на подальшій співпраці з Америкою у рамках НАТО під час відвідин Латвії. Усі три держави Балтії, як нагадує часопис, висловлюють стурбованість щодо можливої російської агресії. Американська газета зазначає, що Росія підтримує сепаратистів на сході України шляхом прихованої інтервенції, хоча Москва й надалі заперечує цей факт. Російський уряд розплачується за свої дії в Україні санкціями, а Путін на власному досвіді відчув свою відчуженість від решти світових лідерів, передчасно залишивши саміт G-20, який проходив в Австралії у листопаді 2014 року.

The Wall Street Journal пише, що Путін нещодавно звинуватив український уряд у загибелі двох російських військовослужбовців у Криму, заявивши, що його уряд може надати рішучу відповідь. Путін пішов далі, голосно висловившись щодо, на його думку, безглуздості запропонованої зустрічі у «нормандському форматі». Американське видання завершує, повідомляючи, що український президент Петро Порошенко назвав такі заяви Росії абсурдними й цинічними, вважаючи їх можливим приводом до найостанніших російських погроз і брязкоту зброєю проти України.

Київський англомовний часопис Kyiv Post публікує матеріал «Нові ганебні подробиці постають із бухгалтерської книги Януковича». Йдеться про те, що записи у цій книзі колишнього президента оприлюднюють ті масштаби, у яких адміністрація Януковича зловживала владою, купуючи суддів, націоналістичні угруповання, виборчих чиновників та засоби інформації. Багато з тих, кого названо у записах книги, відкидають будь-який стосунок до тих виплат. Зокрема, згадується, що колишньому керівникові виборчого штабу Дональда Трампа Полові Манафорту призначались від Партії регіонів 12,7 мільйонів доларів. Київський часопис зазначає, що ознайомився з маленькою часткою цієї масованої хабарницької операції коштом у 2 мільярди доларів, яка здійснювалась від 2007 по 2012 роки. Зокрема, видання пише, що суддям було виплачено з цієї «чорної каси» Партії регіонів 6 мільйонів доларів, коли 2010 року суд ухвалив рішення, згідно з яким законодавці могли перекидатися з опозиційних партій до Партії регіонів.

Тарас Чорновіл, колишній депутат від Партії регіонів, повідомив, що його колишня партія, цілком правдоподібно, підкуповувала Конституційний суд у вересні 2010 року, коли було розширено владні повноваження президента. Деякі записи у бухгалтерській книзі Партії регіонів чітко свідчать про регулярні витрати на проведення і організацію демонстрацій. Партія регулярно платила демонстрантам, щоб ті брали участь у певних заходах. Документи також викривають зусилля Партії регіонів, спрямовані на купівлю лояльності виборчих комісій. Київський часопис також пише, що деякі виплати з «чорної каси» Партії регіонів підтримують підозри щодо того, що Янукович використовував націоналістичні угруповання для нападу й дискредитації своїх опонентів. Бухгалтерська книга свідчить, що колишній депутат від Партії регіонів Віталій Калюжний отримав 200 тисяч доларів для виплати виборчим комісіям, які репрезентували партію «Свобода». Ця політична сила відкидає такі звинувачення. Також деякі записи у книзі вказують на те, що виплати було здійснено деяким представникам партії «Наша Україна» колишнього президента Ющенка, а також представникам партії «Батьківщина» екс-прем’єра Юлії Тимошенко. Вони також відкидають усе це.

Kyiv Post веде далі, що режим Януковича консолідовував свою владу шляхом купівлі лояльності засобів інформації. Зокрема, Валід Арфуш, голова представництва компанії EuroNews у країнах СНД, отримав 10 тисяч доларів 2009 року за статтю про Януковича, а також «покриття витрат» на відвідини «французького гостя». Арфуш не відгукнувся на запит про коментар. Колишній речник екс-прем’єра Азарова Сергій Заворотний отримав 5 тисяч доларів 2010 року за статтю в «Українській правді». А американський тележурналіст Ларрі Кінґ, який також значиться у книзі «чорної каси», мав отримати 225 тисяч доларів у жовтні 2011 року за прихильне інтерв’ю з Миколою Азаровим. Телерадіомовна компанія Кінґа Ora TV та RT America, яка є рупором кремлівської пропаганди у США, також не відповіли на запит про коментарі. Видання пише, що Янукович також зміцнював свою владу шляхом фінансування неурядових організацій, які наголошували на своїй незалежності. Зокрема, Іна Кірш, голова Європейського центру за сучасну Україну, отримала від Партії регіонів 2012 року майже 37 тисяч доларів. Ще однією групою, яка фігурує у записах «чорної каси», постають апаратники Партії регіонів. Екс-міністр закордонних справ Леонід Кожара отримав 39 тисяч 328 доларів 2011 року для здійснення поїздок до США та Китаю. Він також не надав жодних коментарів. Вже згаданий Калюжний отримав 500 тисяч доларів для депутатки-регіоналки Інни Богословської.

Британський часопис для масового читача The Daily Mail містить матеріал «Півзахисник футбольного клубу «Манчестер Сіті» Олександр Зінченко може долучитися до нідерландського клубу «ПСВ Ейндговен» на правах оренди». Британське видання нагадує, що український футболіст підписав контракт з англійським футбольним клубом «Манчестер Сіті» влітку цього року. Газета додає, що 19-річний український півзахисник досить високо оцінюється його новим клубом і тренером Пепом Ґвардіолою. Нині, як пише британський часопис, існує шанс того, що «Манчестер Сіті» може віддати українця до нідерландського клубу «ПСВ Ейндговен» на правах оренди.

Олександр Зінченко підписав трирічний контракт з англійським футбольним клубом, перейшовши туди з російського клубу «Уфа». Футбольний клуб із Нідерландів «ПСВ Ейндговен» звернув увагу на молодого українського півзахисника після того, як зірвався перехід до цього клубу півзахисника з лондонського клубу «Челсі» Марко ван Гінкеля з причини його травми коліна.

The Daily Mail пише, що Олександр Зінченко відіграв в усіх трьох матчах, які зіграла збірна України на чемпіонаті Європи у Франції цього літа. Він виходив на заміну у матчах України проти Німеччини та Північної Ірландії, перед тим як розпочати матч проти Польщі у Марселі вже з перших хвилин гри. Британське видання також нагадує, що Олександр Зінченко є наймолодшим за віком гравцем української збірної, який забив гол у матчах національної репрезентації. Зінченко побив рекорд, який свого часу встановив Андрій Шевченко на початку його кар’єри, забивши у травні гол у товариській грі проти Албанії, яку Україна виграла з рахунком 4:3. Також Зінченко зіграв 26 матчів за російський клуб «Уфа» у сезоні 2015–1016 років, забивши 2 голи. Українець також став третім новачком «Манчестер Сіті» цього літа. Нідерландський клуб «ПСВ Ейндговен», куди він може перейти, нині є чемпіоном Нідерландів минулого сезону.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG