Доступність посилання

ТОП новини

Антирейдерські кроки уряду: перемога в рейдерській війні чи чергові декларації?


Мін’юст та поліція спільно боротимуться з рейдерами. Відповідний меморандум відомства підпишуть наступного тижня. Крім того, Міністерство юстиції планує посилити кримінальну відповідальність реєстраторів та нотаріусів за внесення до реєстру власності неправдивих даних. Експерти анонсовані впровадження оцінюють позитивно, наголошуючи, що це зменшить кількість рейдерських атак. Втім, частина з них не вірить в ефективність «антирейдерських» кроків уряду, називаючи їх «черговими деклараціями». Кажуть, якби була «політична воля» проблему рейдерства Україна давно б подолала.

Цей меморандум буде першим в Україні у сфері боротьби з рейдерством в Україні, заявив заступник міністра юстиції Павло Мороз.

Ми створюємо робочу групу, гарячі телефонні лінії, ми спільно зможемо реагувати на будь-яке рейдерське захоплення
Павло Мороз

«Меморандум – про взаємодію Міністерства юстиції і Національної поліції. Ми створюємо робочу групу, гарячі телефонні лінії , ми спільно зможемо реагувати на будь-яке рейдерське захоплення. Бувають випадки, коли звертаються до поліції і не звертаються до нас. Або буває, що звертаються до нас і взагалі не розглядають можливості звернення до Нацполіції», – говорить Мороз.

Він анонсував, що спільний меморандум по боротьбі з рейдерством відомства мають укласти наприкінці наступного тижня.

Заступник начальника Головного слідчого управління Національної поліції України Руслан Дударець, у свою чергу, наголосив, що підписання меморандуму дасть змогу швидше реагувати на рейдерські атаки на українські підприємства.

Як зазначають у Міністерстві юстиції, кількість рейдерських атак цього року зменшилася в кілька разів. Якщо минулого року їх було близько трьох тисяч, із яких 2700 були успішними, то від початку цього року надійшло 250 скарг, з яких 160 – задовольнили, звітує Павло Мороз.

Недобросовісним реєстраторам – кримінальна відповідальність

Крім того, заступник міністра юстиції повідомив, що міністерство готує законопроект, який передбачає кримінальну відповідальність заявникам, які подали завідомо неправдиві документи.

Ми зараз розробляємо законопроект, в якому ми хочемо посилити кримінальну відповідальність реєстраторів та нотаріусів
Павло Мороз

«Це злочин? Злочин. Значить, цього реєстратора необхідно не просто залучити до відповідальності у вигляді блокування доступу до реєстру. Його потрібно відправити до в’язниці. Для цього ми зараз розробляємо законопроект, в якому ми хочемо посилити кримінальну відповідальність реєстраторів та нотаріусів»

Це розв’яже контролюючим органам руки, пояснює Мороз, оскільки зараз єдина можливість вплинути на недобросовісного нотаріуса – анулювати його доступ до державного реєстру нерухомості та бізнесу. Але міністерство може це зробити лише у випадку, якщо на реєстратора надійде відповідна скарга.

Крім того, кримінальна відповідальність передбачена і для заявника, якщо він ініціював внесення до реєстру власності неправдивої інформації.

Від початку цього року, після впровадження реформи, кількість держреєстраторів збільшилася в 5 разів і нині становить близько 10 тисяч. Мороз припускає, що реєстратори інколи допускають помилки через незнання та брак досвіду, тому, серед іншого, їм надаватимуть консультації.

Водночас заступний міністра юстиції Гія Гецадзе зазначає, аби викорінити це явище, в Україні потрібна судова реформа.

«Найголовніше, поки ми не реформуємо нашу судову систему – ми можемо мінімізувати ризики, але вичерпати цю проблему буде неможливо», – говорить Гецадзе.

Захоплюють не битою, а рішенням суду

Підписання меморандуму – це правильний крок, оскільки рейдери в Україні почуваються абсолютно безкарно, говорить заступник делегата німецької економіки в Україні Сергій Лісніченко.

Це явище більш типове в аграрній сфері. Дзвонять і кажуть: «виручай». Що таке? «Збирають мій врожай
Сергій Лісніченко

«Це явище більш типове в аграрній сфері. Останній випадок – це Черкаси. Дзвонять і кажуть: «виручай». Що таке? «Збирають мій врожай». А що таке? А нотаріус виявляється перереєстрував договори суборенди та земельних ділянок» – каже Лісніченко.

Всі приходять з виконавчими листами, рішеннями суду, тому тут доцільно, як це є в Німеччині, ввести правило пріоритету попереднього власника
Сергій Лісніченко

«Поліція зможе на місці одразу зреагувати. Також варто врахувати такий момент: рейдер не є якийсь бандит, який приходить, чи з пістолетом, чи з битою, чи з кийком. Всі приходять з виконавчими листами, рішеннями суду, тому тут доцільно, як це є в Німеччині, ввести правило пріоритету попереднього власника, потім будемо розбиратися. Тому що особливо це важливо щодо майна, яке є нерухомим, бо врожай зібрали, так. А зерно вже завантажено – і шукай», – зазначає він.

Рейдерське захоплення без залучення реєстратора неможливе, тому посилення відповідальності ланцюгу – суддя, державний реєстратор, нотаріус – необхідне, наголошує Лісніченко.

Кількість рейдерських атак цьогоріч збільшиться – Семидідько

Натомість директор Антирейдерського союзу підприємців України Андрій Семидідько статистику Мінюсту щодо рейдерських атак цього року називає «замилюванням очей». Експерт зазначає, що навпаки – зараз простежується черговий сплеск рейдерства в Україні. За його словами, «вікно» для цього відкрила спрощена система реєстрацій.

«Повторюючи: цукор, цукор, цукор, стає солодко тільки в роті у того, хто це говорить. Насправді бізнес зараз страждає», – додає Семидідько. І прогнозує цього року збільшення кількості рейдерських атак порівняно з минулим роком. Директор Антирейдерського союзу каже, що щотижня на гарячу лінію, зокрема для консультацій, звертаються 10-15 осіб.

«Вибір об’єкта атаки, вивчення його сильних і слабких сторін, пошук вразливих місць, за які можна зачепити. Потім розробка юридичної схеми злому підприємства, отримання контролю над ним і оформлення судових рішень, змін в реєстрі і захід на підприємство», – таким є традиційний ланцюжок дій зловмисників.

Андрій Семидідько не вірить в ефективність ані меморандуму, ані можливого нового закону. Пояснює: українська поліція не вміє працювати з економічним злочинами, тим більш, що багато слідчих – зі «старої системи». А українське законодавство вже має антирейдерські статті, але їх не використовують, бо владі «бракує політичної волі».

В законодавстві все передбачено: будь-яка рейдерська група – створення організованої злочинної групи, вже є стаття
Андрій Семидідько

«Десять років я працюю і протягом цих років створюються комісії, шліфується законодавство, але жодна з рейдерських груп не притягнена до кримінальної відповідальності. Були затримання, але через півроку їх відпустили. І зараз, повірте, в законодавстві все передбачено: будь-яка рейдерська група – створення організованої злочинної групи, вже є стаття. Ухилення від сплати податків, дача хабаря високопосадовцю – уже все прописано. Але бажання немає», – каже Семидідько.

Зараз жорстка криза і рейдерів цікавить усе, що хоч трохи «тліє», усе, що хоч трохи дає дохід
Андрій Семидідько

Зараз рейдери найактивніше полюють за аграрним бізнесом, бо сезон, і сферою торгівлі. Під ударом ті сфери, де є «швидкі гроші». Разом з тим експерт вказує на неперебірливість злочинців: «Зараз жорстка криза і рейдерів цікавить усе, що хоч трохи «тліє», усе, що хоч трохи дає дохід».

І прогнозує найближчим часом «відкладений ефект» масових рейдерських захоплень нерухомого майна, бо, каже, люди частіше не перевіряють прописку. «Через півроку-рік спливуть факти про те, що незаконно переоформлювалися майнові права».

Має бути персональна відповідальність чиновників, не тільки реєстраторів, але і слідчих, і суддів, які працюють над цими правами
Андрій Семидідько

За словами Семидідька, рейдерство зникне, щойно хоч одна група отримає реальний строк. «Має бути персональна відповідальність чиновників, не тільки реєстраторів, але і слідчих, і суддів, які працюють над цими правами. У кожного зла є своє прізвище, це персоніфіковано», – зазначає Семидідько.

Український бізнес має сам дбати про свій захист

Іноземні компанії в Україні також потерпають від рейдерських атак. На захист їхніх прав активно стають посольства, розповідає директор з питань інформації та роботи з членами організації Американсько-української ділової ради Михайло Даценко. У цьому зацікавлені держави, податки до якої сплачує фірма, додає він.

Американське посольство в цьому плані працює дуже серйозно
Михайло Даценко

«Американське посольство в цьому плані працює дуже серйозно. Минулий посол до 40% свого часу витрачав на те, щоб якраз займатися конфліктними ситуаціями. Попередній посол, посол Теффт, із того, що він нам казав – до 60%. При тому, що це входить в його прямі так би мовити функції», – каже Даценко.

Треба об’єднуватися в асоціації, тому що гуртом і батька добре бити. Наймати адвокатів, які знають, що вони роблять
Михайло Даценко

Саме через потужну роботу посольств, констатує експерт, напади рейдерів на іноземні компанії рідші, ніж на українські. Однак зауважує: «Україна в цьому плані не настільки страшна, як деякі інші країни». І радить українському бізнесу перш за все самостійно дбати про свій захист.

«Найперше – треба об’єднуватися в асоціації, тому що гуртом і батька добре бити. Друге – наймати адвокатів, які знають, що вони роблять. Крім того, є фірми, які проводять тренінги, під час яких розповідають: хто з працівників що має робити, якщо відбувається рейдерське захоплення», – зауважує Даценко.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG