Доступність посилання

ТОП новини

Із бойових підрозділів – до армії пільговиків (огляд преси)


Газета «Голос Украни» пише, що в органах соціального захисту часто можна побачити людей у камуфляжі, які приходять туди, щоб отримати належні їм виплати, квадратні метри житла, сотки землі... Усім їм держава пообіцяла додаткову нагороду за те, що вони виконали свій обов'язок у зоні бойових дій. Тим часом поки одні пільговики добиваються свого, до них постійно приєднуються інші – ті, хто демобілізується, поранені. Рятуючись від війни реальної, урядовці закладають фінансову бомбу на наступні роки і десятиліття. І вона, як свідчить практика, час від часу дає соціальні вибухи. Майже автоматично нинішня армія перетворюється на армію пільговиків. Сьогодні її заспокоїли обіцянками. А що завтра? – запитує «Голос України» у статті «Із бойових підрозділів – до армії пільговиків».

Про те, наскільки кількісно та якісно змінилася і чи справді оновилася українська військова техніка, аналізують експерти газети «День». Вони нагадують, що в країні з’являються нові озброєння, появу яких стимулювала війна. Найбільші досягнення – у ракетних програмах. Однак, як зауважує видання, поки що Україна здатна забезпечити себе військовою технікою лише на 50%, тому що в країні досі існує ручний, а не системний підхід в оборонній промисловості. Докладніше «День» розповідає у статті «Про переозброєння... в головах».

У цьому ж числі «День» нагадує, що рік тому Верховна Рада підтримала в першому читанні зміни до Конституції щодо децентралізації. Газетярі переконують, що за рік влада не зробила належних висновків щодо об'єктивних реалій. Адже Путін навряд чи залишить окуповані території, і зміни до Конституції України йому потрібні як привід зафіксувати власну «непричетність» до війни на Донбасі. До того ж, розмови ведуться більше про суми і програми «освоювання» окупованих територій, а не про те, як позбутись російської присутності. А це значить, що по факту про деокупацію поки що знову не йдеться, підсумовує «День» у статті «Стратегія деокупації чи «освоювання коштів»?».

А в матеріалі «Українські лідери» vs «пропутінський Трамп» експерти «Дня» розмірковують про те, яку насправді роль на президентських виборах США може відіграти Україна.

Про те, чого не вистачає українській освіті, розмірковують експерти тижневика «Країна». Вони переконані, що школа повинна перестати бути кузнею безробітних. Вона повинна виявити таланти й покликання, готувати школярів до успішного життя, а не до екзамену. Дехто з експертів тижневика «Країна» вважає, що потрібно звільнити всіх учителів і набрати нових, як це було з поліцією.

  • Зображення 16x9

    Ірина Біла

    На Радіо Свобода працюю з кінця 1990-х. Закінчила Київський університет культури і мистецтв – інформаційна, бібліотечна та архівна справа.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG