Доступність посилання

ТОП новини

«Квартирне питання» Лещенка розділило депутатів і журналістів


Новобудова у якій придбав квартиру депутат Сергій Лещенко. Київ, 7 вересня 2016 року
Новобудова у якій придбав квартиру депутат Сергій Лещенко. Київ, 7 вересня 2016 року

Київ – Національне антикорупційне бюро, антикорупційна прокуратура та депутати від «Блоку Петра Порошенка» перевіряють законність купівлі елітної квартири, яку придбав депутат і антикорупціонер Сергій Лещенко. Частина парламентарів припускає, що Лещенко доведе свою чесність, частина – визнає, що він діє, як ті корупціонери, з якими він сам бореться. Лещенко стверджує, що частину з 300 тисяч доларів, заплачених за елітну квартиру, він заробив, частину позичив у колег, а частину йому подарувала його кохана. Журналісти-розслідувачі, зі свого боку, бачать у версії Лещенка про походження коштів численні невідповідності.

​Депутат від «БПП» та колишній журналіст-розслідувач Сергій Лещенко має сам виконувати антикорупційні закони, до створення яких долучився, і оприлюднити усю інформацію про елітну квартиру, яку днями придбав у Києві, наголосив голова антикорупційного комітету Верховної Ради Єгор Соболєв. Лещенко купив квартиру, за його ж словами, за власні заощадження, за кошти своєї дівчини і за гроші, позичені у шеф-редактора «Української правди» Олени Притули. Щодо цього має відбутися зразкова перевірка, щоб не ставити під сумнів чесність людей, які борються з корупцією, зауважив Соболєв у коментарі Радіо Свобода.

Єгор Соболєв
Єгор Соболєв

Інформація про квартиру Лещенка є наслідком дії тих антикорупційних законів, у підготовці яких він брав участь
Єгор Соболєв

«Інформація про квартиру Лещенка є наслідком дії тих антикорупційних законів, у підготовці яких він брав участь. Ми, депутати, маємо в першу чергу виконувати ці закони. Потрібна всебічна перевірка антикорупційних органів, щоб зняти всі сумніви, і краще, нехай сам Сергій буде її ініціатором», – визнає Соболєв.

Подібну думку Радіо Свобода висловив і Олексій Гончаренко, депутат від фракції «БПП», до якої входить і Лещенко.

Олексій Гончаренко
Олексій Гончаренко

Лещенко має дати відповіді на всі питання. Звідки гроші, що за позика, на яких умовах, та як планує віддавати, враховуючи обсяг депутатської зарплатні
Олексій Гончаренко

«Я вважаю, – каже він, – що Лещенко має дати відповіді на всі питання, які виникли в суспільства. Звідки гроші, що за позика, з якими відсотками, на яких умовах він узяв її та як планує віддавати, враховуючи обсяг депутатської зарплати. На всі ці запитання мають бути відповіді, бо Сергій завжди був апологетом відкритості, боротьби з корупцією і сам для себе має такі принципи сповідувати».

Олексій Гончаренко, який є заступником фракції «БПП», анонсував її засідання 8 вересня, де Сергій Лещенко має пояснити колегам подробиці своєї квартирної угоди та походження коштів, які він заплатив за нове житло.

Ці та інші колеги Сергія Лещенка з антикорупційних законодавчих ініціатив сподіваються, що він зможе довести колегам і суспільству свою чесність. Водночас депутат від «Батьківщини» та адвокат Сергій Власенко припустив, що Лещенко діє так само, як і корупціонери, яких він викривав, будучи журналістом.

«Дівчина через місяць знайомства дала гроші на квартиру? Познайомте мене з такою дівчиною!» – Ляшко

Зі свого боку, лідер Радикальної партії Олег Ляшко звинуватив Лещенка в тому, що він говорить неправду і при цьому ховається за жінок.

Ляшко обіцяє задекларувати все, що вкрав та заробив (відео)
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:02:28 0:00
Зараз діють електронні декларації, і я запишу усі гроші, які я заробив, украв чи знайшов, бо хто ж з нас без гріха?
Олег Ляшко

«Зараз діють електронні декларації, і я запишу (до своєї декларації) усі гроші, які я заробив, украв чи знайшов, бо хто ж з нас без гріха? Мирослава Гонгадзе, вдова вбитого журналіста Георгія Гонгадзе і мати двох дітей гарно сказала. Вона, виявляється, від «УП» ні копійки не отримала. А Лещенко там заробив сотні тисяч доларів? Хай тоді поділиться тими грошима, які він заробив в «Українській правді», які отримав від російських олігархів і за які купив елітну квартиру. Виправдовується, що мовляв, місяць тому познайомився з дівчиною і вона дала йому гроші на квартиру. Познайомте мене з такою дівчиною, де її знайти, таку дурну?» – іронізує Ляшко.

Раніше вдова засновника «Української правди» Георгія Гонгадзе Мирослава Гонгадзе у коментарях до дописів Сергія Лещенка про його квартиру написала, що її з Георгієм діти не отримували ніяких коштів від цього проекту, тоді як Лещенко. виявляється, зміг коштом «Української правди» частково заплатити за квартиру площею 200 квадратних метрів у центрі Києва.

Національне антикорупційне бюро України обіцяє проаналізувати і надати оцінку купівлі народним депутатом з фракції «Блок Петра Порошенка» Сергієм Лещенком квартири у центрі Києва.

«Враховуючи, що потужності НАЗК ще формуються, вагомий суспільний резонанс, а також на підставі звернень антикорупційного прокурора Назара Холодницького та самого народного депутата Сергія Лещенка, НАБУ проаналізує і дасть відповідну оцінку нещодавній операції з придбання Лещенком у власність нерухомості», – йдеться у повідомленні бюро в Facebook.

Про результати перевірки буде повідомлено додатково, додають у НАБУ.

При цьому у бюро зауважують, що питання моніторингу способу життя осіб, уповноважених на виконання функцій держави, є, радше, компетенцією Агентства із запобігання корупції, ніж Антикорупційного бюро.

Перед цим голова Спеціалізованої антикорупційної прокуратури Назар Холодницький доручив Національному антикорупційному бюро України перевірити інформацію щодо купівлі народним депутатом України Сергієм Лещенком квартири у центрі Києва.

«У випадку встановлення ознак злочину антикорупційними органами буде вжито всіх передбачених законом заходів для притягнення винних осіб до кримінальної відповідальності», – написав він на своїй сторінці в Facebook.

Раніше Лещенко сам попросив НАЗК і НАБУ перевірити, наскільки чесно й законно він придбав квартиру.

Сергій Лещенко, який нині перебуває у відрядженні у Тбілісі, прокоментував придбання елітної квартири у центрі Києва через соцмережі. За його словами, частина суми – це заощадження як колишнього співвласника «Української правди», решта – позика.

«У 2013-2014 роках мною було задекларовано понад 100 тисяч доларів доходу», – написав Лещенко 6 вересня у Facebook.

«Половина суми придбання – це позика від засновника «Української правди» Олени Притули терміном на 10 років; інше – це гроші моєї улюбленої людини Анастасії Топольської, яка буде вказана у моїй декларації за підсумками 2016 року. Заробітки Насті дозволяють впевнено говорити про погашення боргу. Настя входить до числа найбільш високооплачуваних діджеїв у Східній Європі, виступаючи близько 200 разів на рік на чотирьох континентах», – додав Лещенко. Відсутність цих грошей у декларації він пояснив тим, що за вимогами до попередніх декларацій, перед ухваленням е-декларування, в них можна було не вказувати готівку.

Тим часом сама Анастасія Топольська заявила, що не могла стати співвласницею квартири, оскільки досі не розлучена зі своїм чоловіком.

«7 років, які ми не живемо з Толіком (чоловіком – ред.) разом, мені не було діла до розлучення, і тепер це зіграло дуже важливу роль у нашому процесі», – написала Топольська у Facebook.


У вівторок стало відомо, що Сергій Лещенко придбав елітну квартиру у новобудові в історичному центрі Києва на вулиці Франка, 11, площею 200 квадратних метрів за 7,5 мільйонів гривень (понад 300 тисяч доларів). Про що свідчить витяг із Державного реєстру речових прав на нерухоме майно.

Утім, на сторінках агентів з продажу нерухомості вартість квартири такої площі в цьому будинку становить 500 тисяч доларів.

Про те, чи отримував Лещенко знижку, він не говорить. Радіо Свобода побувало біля елітної новобудови і зробило фото. На ній тривають завершальні будівельні роботи, а охоронці відмовляються давати коментарі й намагаються завадити зйомці.

Раніше Сергія Лещенка бачили під час обслуговування у віп-залі «Сбербанку», який є дочірнім банком «Сбербанку Росії». Лещенко пояснив свій візит необхідністю терміново зробити платіж до Держказначейства. Утім, частина українців уже озвучила у соцмережах припущення, що Лещенко міг отримати в цьому банку кошти з Росії на купівлю нової квартири.

Недоброзичливці Лещенка звинувачують його у зв’язку з російським бізнесменом Костянтином Григоришиним, сам депутат ці звинувачення відкидає.

Радіо Свобода звернулося до «Сбербанку» під виглядом звичайного клієнта і поцікавилося, чи можна отримати в банку кошти з рахунку, який відкритий у російському «Сбербанку» в Москві. Представниця банку відповіла, що з карткового рахунку, відкритого у «Сбербанку Росії» на російській території, дійсно можна вільно знімати гроші з українських відділень «Сбербанку».

Між тим, державний реєстр майнових прав свідчить, що Сергій Лещенко має ще дві квартири в українській столиці.

За квартиру Лещенка треба віддавати 1200 доларів на місяць, якщо без відсотків, зарплата депутата є вдвічі меншою – Гнап

Версія Лещенка виглядає нереалістично. Чим це пояснення виглядає краще, ніж виправдання прокурорів, суддів, що вони бідні як церковні миші, а все заробляють їхні розумниці-дружини?
Дмитро Гнап

Журналіст-розслідувач Дмитро Гнап запевнив Радіо Свобода, що бачить суперечності у версії Лещенка щодо купівлі елітного житла.

«Версія Лещенка виглядає нереалістично. Навіть якщо він пояснив походження грошей, що йому дівчина дала – то як віддавати їх, приміром, за 10 років? Це 15 тисяч доларів на рік, понад 1200 доларів на місяць. Зарплата депутата є удвічі меншою. А ще у квартирі – ремонт і техніка. Може, все це теж зроблять за рахунок його дівчини? Але чим тоді це пояснення виглядає краще, ніж виправдання прокурорів, посадовців та суддів, що вони бідні як церковні миші, а все заробляють їхні розумниці-дружини?».

Дмитро Гнап не виключає, що в оприлюдненні інформації про квартиру Лещенка зацікавлені корупціонери, яких він викривав, будучи журналістом. І тепер вони максимально розкручуватимуть цю тему, щоб остаточно його дискредитувати, зауважує Гнап. Водночас він наголошує, що елітна нерухомість – це «не пакетик марихуани, який могли підкинути», а зважений і усвідомлений крок. Що б не думали і не планували недруги Сергія Лещенка, головна причина скандалу в тому, що він придбав житло, яке не відповідає його офіційному рівню доходів, підсумовує журналіст-розслідувач.

  • Зображення 16x9

    Євген Солонина

    На Радіо Свобода працюю журналістом з 2008 року.  Народився 1979 року в місті Мелітополь Запорізької області. Закінчив факультет журналістики Запорізького Національного університету. Як журналіст найбільше цікавлюся економічною, екологічною та соціальною тематикою. На дозвіллі захоплююся садівництвом та альпінізмом.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG