Доступність посилання

ТОП новини

Чому чверть українців остерігається вакцинації?


Фото ілюстраційне
Фото ілюстраційне

Питання вакцинації – серед головних цього місяця на порядку денному у президента США Барака Обами. Під час зустрічі у понеділок з лідерами Конгресу своїм пріоритетом Обама назвав – домовитись про фінансування створення вакцини і розробки діагностики хвороби зіка.

«Я задоволений певною конструктивною роботою, яка зараз ведеться. Питання номер один – зробити все, щоб уряд продовжував працювати. Друге – зробити все можливе, щоб ми могли адекватно профінансувати наші зусилля, спрямовані не лише на боротьбу з вірусом зіка, а на розробку діагностичних інструментів та вакцин, які допоможуть вирішити проблему», – сказав Барак Обама.

Мешканці американського регіону, Південно-східної Азії та Африки найбільше довіряють безпеці та ефективності вакцин. Про це йдеться у дослідженні Лондонської школи гігієни та тропічної медицини. Тоді як Європа найбільш скептична до імунізації.

«Стурбованість, що є зв'язок між вакциною від гепатиту B і розсіяного склерозу, виникла кілька років тому. Науково це не підтверджено, але стурбованість серед людей залишається. Є також хвилювання через побічні ефекти, пов’язані з вакциною проти вірусу папіломи. Знову ж таки наукою це не підтверджено», – каже Гейді Ларсон, доктор Лондонської школи гігієни та тропічної медицини.

У цьому дослідженні фахівці опитали 66 тисяч людей у 67 країнах світу. Респонденти оцінювали важливість вакцини, безпечність, ефективність та відповідність її релігійним уподобанням. Найбільше в Європі вакцинації не довіряють французи – 41%. Крім них, найбільшими скептиками щодо вакцин є також громадяни України, Греції, Японії, Монголії, Росії, Боснії та Герцеговини.

Ситуація в Україні оглядачів дивує. Попри спалах поліомієліту торік та цьогорічне різке зростання інфекційних хвороб: кору, коклюшу, появи правцю – довіра до вакцинації майже не зросла. Виною в цьому, фахівці кажуть, є відсутність інформаційної кампанії для населення.

«Якщо лікарі самі не будуть вірити в те, що вони роблять, вони не будуть щеплювати. Навіть за наявності вакцини. Тому зараз цей процес у світі дуже серйозно побудований на комунікації. Це питання політичне. Воно часто стає спекулятивним у різних ситуаціях. Знання батьків про вакцини дуже обмежені, знання про інфекційні захворювання теж невелике. А коли є вакуум знань, залишається велике поле для маніпуляцій», – зауважує Катерина Булавінова, експерт ЮНІСЕФ в Україні.

Координатор програми глобальної боротьби з поліомієлітом в американській організації USAID пояснює, що пропагувати імунізацію в Україні небезпечно, тому що в разі форс-мажорних обставин закон не захищає тих, хто виступав за вакцинацію.

«Медики із задоволенням би пропагували вакцинацію, якби мали захист на законодавчому рівні. Крім того, щоб підвищити довіру до імунізації, громадські організації, журналісти повинні дотримуватись сучасних стандартів, базуватися на повідомленнях, наукових знаннях та досвіді, розповідати історії, які відповідають дійсності», – зазначає Еллін Олден, координатор USAIDіз глобального викорінення поліомієліту.

Науковці попереджають, що зниження впевненості щодо ефективності вакцин може призвести до того, що люди відмовлятимуться робити щеплення, а це може викликати нові спалахи небезпечних інфекційних захворювань.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG