Доступність посилання

ТОП новини

Після першого «золота» в Ріо впав тягар з душі – чотириразовий параолімпійський чемпіон


Єгор Дементьєв під час змагань у Ріо
Єгор Дементьєв під час змагань у Ріо

Єдиний представник України у велоспорті Єгор Дементьєв здобув для України дві золоті нагороди на Параолімпійських іграх – як і планував. За словами вже чотириразового параолімпійського чемпіона, для нього було дуже важливо підкорити і трек, і шосе. Після того, як виконав усі настанови батька-тренера і реалізував усе заплановане, нарешті, «тягар з душі впав», каже Дементьєв.

На своїх перших Параолімпійських іграх, у Лондоні у 2012 році, Єгор Дементьєв здобув дві нагороди вищого ґатунку в індивідуальній та груповій шосейних гонках. Тож у 2016 році планував стати першим уже у треку, каже Дементьєв.

Вирішив стати «золотим» і на треку, і на шосе

«Щоб досягати нових вершин, щоб був інтерес і прагнення, потрібно знаходити для себе нову мету. Для мене було цікаво завоювати ще одну медаль, але вже в треку. Тому що в Лондоні в мене було четверте місце у цьому виді. Я вирішив стати «золотим» і на треку, і на шосе», – коментує паралімпійський чемпіон.

Щоправда, суперники виявилися не такими вже легкими. Серед претендентів на нагороди з’явилися і нові обличчя, що збільшувало конкуренцію і додавало мотивацію, розповідає спортсмен.

«У цьому чотириріччі побачив дуже багато нових суперників – з Австралії, Австрії. З ними дуже важко конкурувати, адже вони об’єднуються в команди, навіть в одному класі. Наприклад, там я мінімально програю. Наш вид спорту командний, особливо, якщо мова йде про групову гонку на шосе. Там уже лотерея. Навіть якщо ти готовий на 200%, там дуже важлива тактична боротьба. Саме через це ми зосереджуємося на індивідуальних видах, де фактор командної праці відсутній», – пояснює Єгор Дементьєв.

Траси у спортсменів-інвалідів бувають навіть технічно важчі, ніж у олімпійців

За словами спортсмена, він бере участь і в турнірах серед параолімпійців, і серед олімпійців. Та зазначає: іноді траси серед спортсменів-інвалідів технічно важчі, ніж у тих, хто претендує поїхати на Олімпіаду.

«Іноді такі траси підготують з такими «сюрпризами», що я їду і думаю: «А як же спортсмени з більшими проблемами, ніж у мене, змагатимуться на цих трасах? Це ж неможливо», – ділиться враженнями Дементьєв.

Єгор Деменьтєв з суперниками на нагородженні
Єгор Деменьтєв з суперниками на нагородженні

Траса ж на Іграх у Ріо була цікавою, запевняє параолімпійський чемпіон. Якщо велотрек, на якому Дементьєв здобув першу нагороду, його не здивував, то саме траса на шосе стала приємною несподіванкою. Пощастило, каже спортсмен, що встиг з нею ознайомитися до змагань.

Є ділянки бруківки розбитої, що вже вносить ефект лотереї

«До переглядового дня вдалося ознайомитися з трасою хоча б по відео. Наша траса – це частина олімпійської. Є й ділянки бруківки розбитої, що вже вносить ефект лотереї. Адже на бруківці може все, що завгодно, статися. Є два серйозних підйоми. Вони дуже круті. І на них було складно і цікаво», – розповів Дементьєв.

Також спортсмен запевняє, що після першого «золота» у гонці переслідування був більше мотивований на перемогу на другій дистанції.

«Перша нагорода зняла з мене все психологічне напруження. Я вирішив, якщо все почалося добре, то вже і триватиме так далі. Тож упевнено можу сказати, що після першої дисципліни тягар з душі впав (сміється – ред.) Під час нагородження зрозумів, що зміг реалізувати все заплановане. Це не лише моя нагорода, це результат нашої команди», – каже Дементьєв.

А ось удома вже зачекалася маленька донечка, яка не бачила батька півроку. За словами Єгора Дементьєва, дівчинка дуже вболівала за нього, навіть не хотіла йти спати, поки не побачить батькову перемогу.

Донечка весь час хвилювалася й молилася. Батьки кажуть, що такою щасливою її ще не бачили

«Змагання тривали вночі, але вся родина дивилася мій виступ. Донечка весь час хвилювалася й молилася. Батьки кажуть, що такою щасливою її ще не бачили, коли вони зрозуміла, що я переміг. Вона розуміє, що батько – український спортсмен, виступає під синьо-жовтим прапором, прославляє рідну державу. Звичайно, що дуже хвилюється, бо дитячі емоції дуже чисті й справжні», – прокоментував параолімпійський чемпіон.

Вночі з неділі на понеділок відбудеться церемонія закриття 15-х літніх Параолімпійських ігор. Українська збірна вже припинила свою участь, здобувши рекордну кількість нагород – 117.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG