Доступність посилання

ТОП новини

Геращенко: Європарламент рекомендував своїм депутатам не їхати на Донбас


Ірина Геращенко
Ірина Геращенко

Європейський парламент рекомендував євродепутатам не їхати у зону конфлікту на сході України з міркувань безпеки, заявляє перший віце-спікер Верховної Ради, представник України у підгрупі з гуманітарних питань тристоронньої контактної групи Ірина Геращенко.

За її словами, ЄП також видав відповідну заборону стосовно своїх співробітників.

Як заявила Геращенко, візит євродепутатів, членів парламентського комітету асоціації, зокрема і на Донбас планувався з травня. «І ось, за два дні до початку ПКА українська сторона отримала офіційного листа, що президент Європарламенту і всі голови політгруп і фракцій ( так звана конференція керівників Європарламенту на чолі з президентом ЄП) обговорювала майбутній візит делегації своїх депутатів в Україну і вирішила обмежити офіційну програму тільки Києвом, через безпекову ситуацію», – написала Геращенко у Facebook.

За її словами, заборона поширюється на перекладачів і інших співробітників Європарламенту.

Геращенко наголосила, що ця заборона і рекомендація євродепутатам не їхати на Донбас суперечить ініціативам проводити в регіоні вибори.

«У нас великі питання до наших європейських колег: а як же ви наполягаєте на проведенні виборів на територіях, де вашим співробітникам небезпечно перебувати навіть годину? А як там перебуватимуть спостерігачі, мовчу вже про безпеку виборчих дільниць. Там живуть тисячі українців – хто подбає про їхню безпеку? Чи вибори потрібні лише для галочки, а не справжні?», – зазначила Геращенко.

Вона назвала такі дії «подвійними стандартами» і заявила, що підніматиме це питання на кожній міжнародній зустрічі.

За словами Геращенко, троє євродепутатів – Ребекка Гармс, Міхаель Боні і Яромір Штетіна – вирішили таки не обмежувати візиту в Україну Києвом.

Ввечері 18 вересня Геращенко повідомила, що відвідає Донбас разом із групою депутатів Європарламенту. Вона заявила про наміри показати їм «результати агресії проти України, справжню картинку Донбасу, і не в тилу, не в Слов’янську-Краматорську, а поблизу лінії фронту».

На лінії контакту сторін між вільною й окупованою частинами Донбасу вже кілька разів проголошували режим припинення вогню, але він щоразу порушувався. Чергова домовленість про перемир’я з нагоди Дня знань, 1 вересня, була досягнута на переговорах Тристоронньої контактної групи наприкінці серпня. Відтоді інтенсивність бойових дій значно знизилася, але обстріли тривали, а сторони конфлікту звинувачували одна одну у порушенні режиму тиші.

XS
SM
MD
LG