Доступність посилання

ТОП новини

Чинна влада – міцнішає, опозиція – слабне (огляд преси)


Після бурхливих подій весни-початку літа в суспільстві запанували панічні настрої, мовляв осінь буде дуже «спекотною», Верховна Рада не зможе нормально запрацювати, а дострокові вибори – неминучі. Однак, як зазначає дописувач газети «Голос України», все виявилося набагато спокійніше. Загалом початок осені відзначився тим, що влада себе почуває значно впевненіше, а опозиція таку впевненість почала втрачати. Її ослаблення спричинене, на думку дописувача, стратегічними помилками попереднього політичного сезону (особливо роздмухуванням тарифних фобій та мілітарною риторикою), а також кількома корупційними скандалами в середовищі супротивників влади. Докладніше про політичний баланс розповідає «Голос України».

Цього тижня Верховна Рада, крім розгляду проекту держбюджету-2017, може ухвалити закон про ринок енергетики і розглянути податкову реформу. Газета «Сегодня» дізналася, чим парламентарі повинні зайнятися насамперед. Заголовок публікації – «Рада поговорить про податки і тарифи».

Урядовці запевнюють: такого реалістичного держбюджету, як бюджет-2017, Україна ще не бачила. Однак журналістів газети «Голос України» зацікавило, що доходи до основного фінансового документу в 2017 році передбачено в розмірі на 16,9% більше, аніж закладено у цьому році. Причому Кабмін розраховує на збільшення надходжень до бюджету. То, власне, звідки ж доходи? – запитує видання. З думками на цю тему «Голос України» знайомить у матеріалі «Проект бюджету на 2017 рік можуть повернути в Кабмін».

Українське суспільство не готове надати окупованій частині Донбасу особливий статус чи проводити там вибори. Враховуючи не найкращу економічну ситуацію в країні, це може спровокувати вибухові наслідки, попереджає «Газета по-українськи». Президент і більшість народних депутатів розуміють це. Тому Заходу влада може пояснювати неухвалення закону тим, що Росія також нічого не виконує. А ще – настроями людей. Триватиме черговий етап затягування часу. Тим часом Росія поширює інформацію про подальше воєнне загострення. Що буквально завтра бойовики активізують бойові дії. Це – елемент тиску на супротивника. Можливо, навіть дієвіший за війську складову, зазначає «Газета по-українськи».

У цьому ж числі «Газета по-українськи» інформує, що комітет Верховної Ради розробив проект змін до Податкового кодексу, згідно з яким кожен українець має заповнити одноразову податкову декларацію й визначитися, яке майно в нього не оподатковане. Заплатити 5% його вартості. Одноразова декларація не звільнятиме чиновника від подання електронної. Але будь-яку угоду, за якою чиновник купив квартиру, дорожчу за доходи, у суді не визнають доказом. Довести незаконне збагачення буде неможливо. Кожен, хто подасть одноразову декларацію, отримає державні гарантії. Вони заблокують розслідування таких тяжких злочинів, як відмивання коштів, зловживання службовим становищем. Це дозволить уникнути відповідальності за попередню несплату податків. Однак не наповнить бюджет, переконує видання. Бо більшість побояться декларувати майно. Це зроблять корумповані чиновники – щоб їхні злочини не розслідували, наголошує «Газета по-українськи».

  • Зображення 16x9

    Ірина Біла

    На Радіо Свобода працюю з кінця 1990-х. Закінчила Київський університет культури і мистецтв – інформаційна, бібліотечна та архівна справа.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG