Доступність посилання

ТОП новини

Рада не змогла включити до порядку денного законопроект про спецконфіскацію


(©Shutterstock)
(©Shutterstock)

Верховна Рада не змогла включити до порядку денного сесії законопроект про спецконфіскацію.

Депутати не підтримали включення урядового законопроекту №5142 ( щодо забезпечення стягнення в дохід держави необґрунтованих активів) до тижневого порядку денного. За це проголосували спочатку 196 депутатів, під час другої спроби проголосували 204 депутати за мінімально необхідних 226.

На початку тижня Кабмін направив до Ради оновлений законопроект про спецконфіскацію.

У липні Верховна Рада України не змогла включити до порядку денного законопроект №4890 щодо особливостей стягнення в дохід держави необґрунтованих активів та активів, власник яких не встановлений.

Законопроектом, зокрема, у Цивільному кодексі України встановлювалося, що право власності припиняється у разі стягнення необґрунтованих активів у дохід держави. Автори законопроекту зазначали, що ухвалення документа дозволить повернути в бюджет кошти, незаконно набуті корупціонерами, а також запобігти вчиненню ними нових злочинів з використанням таких активів.

Перед цим, у червні, Рада не змогла внести до порядку денного ще один законопроект № 4811, хоча комітет парламенту з питань національної безпеки й оборони рекомендував ухвалити за основу і в цілому цей законопроект, що, за його даними, дозволить повернути до державного бюджету арештовані кошти режиму Віктора Януковича і спрямувати їх на забезпечення державного оборонного замовлення.

Цей законопроект був розроблений групою народних депутатів на заміну законопроекту № 4057 про спецконфіскацію, який у квітні комітет Верховної Ради з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності рекомендував зняти з розгляду як такий, що може порушити презумпцію невинуватості.

XS
SM
MD
LG