Доступність посилання

ТОП новини

Оборонно-потьомкінський комплекс України потребує змін (огляд преси)


За два з половиною роки війни в Україні не з'явилося програм розвитку Збройних сил і оборонно-промислового комплексу, і ніяк не використовувалися очевидні можливості посилити його потенціал, стверджує «Дзеркало тижня». Військовий експерт видання Валентин Бадрак переконує, що нині конче необхідна кардинальна зміна сил оборони і системи переозброєння. Зокрема, на його думку, необхідно якщо не ліквідувати «Укроборонпром», то перенести функції координації й управління в Кабмін. У результаті, стратегію «ручного» керування й піару має замінити реальна військово-технічна політика. Про інші необхідні зміни експерт «Дзеркала тижня» розповідає в статті «Оборонно-Потьомкінський Комплекс, або Про особливості переозброєння нашої армії».

Найбільш провальною реформою в Україні є приватизація держмайна, стверджує в тижневику «Новое время» радник чинного прем'єра, в минулому віце-прем'єр Словаччини Іван Міклош. Він нагадує, сьогодні у власності держави – близько 3000 підприємств, що є величезним ресурсом для корупції і важким тягарем для бюджету України. І ніщо, крім приватизації, цю проблему не вирішить – ні новий менеджмент, ні поява нових людей в системі, наголошує експерт. Країна постійно перебуває під загрозою дострокових виборів, але навіть якщо вони не відбудуться, в Україні все одно залишається більше року до початку виборчої кампанії-2018. За рік до виборів починається передвиборна кампанія, і мотивація політиків працювати впаде. Тому нинішня осінь в питанні реформ повинна стати вирішальною, наголошує експерт тижневика у матеріалі «Час пішов».

Нинішня ЦВК уже два роки як нелегітимна і перепрацювала всі можливі формальні терміни. Однак, як переконує «Український тиждень», ніхто не ставитиме її повноваження під сумнів, бо вибори, чи то позачергові, чи то планові, зручніше таки проводити саме за старим законом і за старої ЦВК, де багато хто непогано пригодований і висить на «гачку». Особливо в таких виборах зацікавлені дрібні політсили, які робитимуть ставку на мажоритарників і розуміють, що саме наявна система є їхнім шансом якнаймасовіше пройти в нову Раду, зазначає тижневик у публікації «Нова виборча параноя».

Українські партії почали розкривати дані про свої фінансові потоки. Вивчивши їх, тижневик «Фокус» дійшов висновку, що «амбарними книгами» і чорними касами користуються не тільки в Партії регіонів. Про це докладніше йдеться в статті «Золото партій».

Про те, наскільки убезпечений від російського впливу український медіа-простір, аналізує «Український тиждень». Видання пише, що наближення українського теле- й радіопростору до європейського, як і квоти на російський продукт, – це оптимальний крок до інформаційної безпеки країни. Заголовок публікації – «Захищатися не соромно».

  • Зображення 16x9

    Ірина Біла

    На Радіо Свобода працюю з кінця 1990-х. Закінчила Київський університет культури і мистецтв – інформаційна, бібліотечна та архівна справа.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG