Доступність посилання

ТОП новини

Філатов: від голосування за закон про Вищу раду правосуддя залежить ефективність судової реформи


(©Shutterstock)
(©Shutterstock)

Заступник глави Адміністрації президента України Олексій Філатов заявляє, що від голосування за законопроект «Про Вищу раду правосуддя» залежить ефективність реформи системи правосуддя в цілому.

Він зазначив, що завданням цього закону є імплементація змін до Конституції щодо правосуддя, які набирають чинності 30 вересня цього року.

«Законопроект «Про Вищу раду правосуддя» – другий в переліку імплементаційних законів, що необхідні для якісного та швидкого впровадження ухвалених змін до Конституції в частині правосуддя. Проект пройшов декілька етапів громадських обговорень, отримав позитивні відгуки експертів Ради Європи та був схвалений Радою з питань судової реформи», – сказав Філатов, якого цитує прес-служба президента.

«Тож від результативного голосування за цей проект залежить ефективність реформи системи правосуддя в цілому», – наголосив Філатов.

В Адміністрації президента сподіваються, що парламент розгляне цей законопроект в максимально можливі короткі строки з урахуванням передбачених законодавством процедур.

Президент України Петро Порошенко раніше вніс до Верховної Ради законопроект про Вищу раду правосуддя. Цей законопроект визначений як невідкладний. Документ врегульовує нові для України процедури призначення, переведення, звільнення суддів, притягнення їх для дисциплінарної відповідальності.

Відповідно до запропонованих змін, до складу Вищої ради правосуддя входить двадцять одна особа. Десять – обирає з'їзд суддів України з числа суддів чи суддів у відставці, двох – призначає президент України, двох – обирає Верховна Рада, по два члени обирають з’їзд адвокатів України, всеукраїнська конференція прокурорів, з’їзд представників юридичних вищих навчальних закладів та наукових установ. Голова Верховного суду входить до складу ВРП за посадою.

Вища рада правосуддя, серед іншого, ухвалює рішення про призначення, звільнення, переведення суддів, надає згоду на затримання судді чи утримання його під вартою чи арештом, ухвалює рішення про тимчасове відсторонення судді, притягнення судді до дисциплінарної відповідальності.

У червні Верховна Рада внесла зміни до Конституції України у частині правосуддя, які передбачають створення Вищої ради правосуддя. Ці зміни набудуть чинності 30 вересня.

Відповідно до календарного плану, цього тижня депутати працюють з виборцями, на наступний тиждень (4-7 жовтня) заплановані пленарні засідання у Верховній Раді.

XS
SM
MD
LG