Доступність посилання

ТОП новини

У Польщі відзначають 150-річчя Михайла Грушевського


Урочистості, присвячені 150-річчю від дня народження Михайла Грушевського. Холм, 26 вересня 2016 року
Урочистості, присвячені 150-річчю від дня народження Михайла Грушевського. Холм, 26 вересня 2016 року

Варшава – У Польщі тривають урочистості, присвячені 150-річчю від дня народження Михайла Грушевського. Головні заходи відбулися в місті Холм, у якому видатний український історик та державний діяч народився. Поряд із холмським православним храмом, у якому хрестили Грушевського, місцеві українці встановили великого памятного хреста. Виставку книжок історика та фотографій із його життя відкрили в міській бібліотеці, там же відбулася міжнародна конференція. Про те, що саме нагадує про видатного українця в Холмі, як у цьому місті вшановують його пам’ять, Радіо Свобода запитало Григорія Купріяновича, історика та українського громадського діяча у Польщі, голову Українського товариства (місто Люблін).

​У Холмі Михайло Грушевський провів перші три роки свого життя. Його батьки не були корінними мешканцями цього міста. Вони приїхали в Холм, тому що голова сім’ї Сергій Грушевський отримав посаду вчителя у місцевій гімназії. В місті, на вулиці Сенкевіча, дотепер зберігся дім, у якому 29 вересня (17 вересня за старим стилем) 1866 року народився первісток подружжя Грушевських – Михайло.

Збереглася й стара церква Івана Богослова у якій майбутнього історика хрестили.

Грушевські залишили місто у 1869-му через поганий стан здоров’я батька, якому лікарі порадили перебратися на південь Росії, в тепліший та сухіший клімат.

Історик Григорій Купріянович зазначає, що, попри нетривале перебування в Холмі, Михайло Грушевський ніколи не забував про місто, в якому він народився. «В його роботах, текстах можна знайти згадки про Холм. Він пам’ятав про те, що він народився в цьому місті, і це знаходило також віддзеркалення в його діяльності, він з особливою увагою ставився до питань, пов’язаних із Холмом і Холмщиною, як у своїх наукових дослідженнях, так і в політичній діяльності», – зазначив Купріянович.

Українська громадськість розчарована рішенням міськради

За словами історика, ціла стара частина міста Холм нагадує про час, коли тут мешкали Грушевські. У місті, яке має древню історію й протягом століть було важливим центром українського політичного та культурного життя, пам’ятають про видатного земляка. Після двох хвиль депортацій у 1940-х роках українців у Холмі залишилося зовсім небагато – лічені родини. Та вже невдовзі, після падіння комунізму, в 1991 році на будинку, де народився Михайло Грушевський, встановили йому меморіальну дошку.

Урочистості, присвячені 150-річчю від дня народження Михайла Грушевського. Холм, 26 вересня 2016 року
Урочистості, присвячені 150-річчю від дня народження Михайла Грушевського. Холм, 26 вересня 2016 року

150-річчя свого видатного земляка українська громада Польщі відзначила спорудженням і посвяченням мармурового хреста на подвір’ї церкви, в якій його хрестили. Купріянович наголошує, що Михайло Грушевський – це найвидатніша людина, яка народилась у Холмі, тож він заслуговує того, щоб місто вшанувало його на належному рівні.

На жаль, звернення українських діячів та дипломатів до Холмської міської ради з пропозицією назвати іменем Грушевського якусь міську вулицю чи сквер завершилося невдачею.

Купріянович нагадує, що така ініціатива виникла 10 років тому – у 2006-му. Він каже: «Тривалий час ми не отримували жодної відповіді, та цього року в засобах масової інформації з’явилася інформація, що після наради представники міської ради вирішили, що поки що такої вулиці чи скверу в місті Холмі не буде, що, не буду приховувати, ми сприйняли з розчаруванням, тому що, здається, що така визначна постать заслуговує того, щоб бути в місті вшанованою».

Як повідомляє люблінська газета Dziennik Wschodni, помітний вплив на негативне рішення депутатів холмської міськради мала довідка, підготована їхнім колегою Євгенієм Вільковським, який має фах історика. Згідно з довідкою Вільковського, Грушевський хотів, аби Холм належав Україні, а також неприхильно ставився до поляків й уперто не послуговувася польською мовою.

Про значення Михайла Грушевського в історії України та його місце в непростих польсько-українських стосунках у вівторок, 27 вересня, дебатуватимуть учасники дискусії, що відбудеться у Варшаві. У ній візьмуть участь відомі інтелектуали з Польщі та США.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG