Доступність посилання

ТОП новини

У Сумах депутати і активісти протестують проти «свавілля міського голови»


Олександр Лисенко, міський голова Сум
Олександр Лисенко, міський голова Сум

Суми – У Сумах частина депутатів міськради та представники громадськості розпочали кампанію проти міського голови Сум Олександра Лисенка. Ініціатори акції переконують – завдяки більшості у міськраді мер узурпував владу в Сумах. І якщо Лисенко не зробить висновків, почнуть збір підписів за його відставку. Натомість мер усі закиди опонентів спростовує та називає звинувачення в узурпації влади маренням і нісенітницею.

ЗАВАНТАЖИТИ

Керівники фракцій Сумської міськради «За Україну!» та «Солідарність» Андрій Крамченков та Дмитро Лантушенко разом із представниками громадськості оголосили про початок кампанії проти «свавілля» міського голови Сум, представника фракції «Батьківщини» Олександра Лисенка.

У нас накопичився цілий список претензій до міського голови
Андрій Крамченков

«Свавілля міського голови вже настільки дістало фракцію «За Україну!», а й фракцію «Солідарність», що ми вирішили не тільки об’єднати свої зусилля, але й намагатися долучити до цього процесу всіх адекватних людей, громадських діячів, партійних діячів. У нас накопичився цілий список претензій до міського голови, він формальний, ми давно цей список ведемо», – говорить голова фракції «За Україну!» Сумської міськради Андрій Крамченков.

Претензій, стверджують, назбирали достатньо. Серед основних: узурпація влади, саботаж роботи із системою закупівель «Прозоро» та блокування реформи об’єднання громад. Крім того, ігнорування громадської думки та вже трьохмісячне затягування звітів щодо діяльності заступників мера.

Міський голова хоче зробити з депутатського корпусу абсолютних статистів
Дмитро Лантушенко

«Наша ініціатива виникла на минулому тижні, коли на погоджувальній раді виникла думка, що міський голова хоче зробити з депутатського корпусу роль таких абсолютних статистів. Маючи підтримку своєї величезної фракції, 90% якої прямо підпорядковується міському голові, плюс «Самопоміч» додає голосів, він не включає до порядку денного на сесії міськради», – сказав керівник фракції «Солідарність» у Сумській міськраді Дмитро Лантушенко.

Стиль управління «П’яний майстер»?

Свій рух ініціатори назвали «Замінимо лінійку на калькулятор!». Ця назва пов’язана із прізвиськом мера – «Капітан лінійка», яким його «нагородили» користувачі соцмереж після того, як 2013 року Олександр Лисенко опублікував фото, де він міряє лінійкою глибину калюжі.

Організатори переконують, що хочуть замінити не просто персону, а саму систему менеджменту.

«Хто це такий калькулятор? Це не про людину. Це про систему управління, щоб її налаштувати, щоб вона працювала як годинничок. Що не візьми: ремонт ліфтів, ремонт дахів, двори… От це все робиться часто через обхід тендерів, в обхід системи «Прозоро», це робиться прямими угодами. І найголовніше – це робиться замість місяць-два, півроку-рік, відкладається на наступний рік, падає тоді вільний залишок… Стиль «п’яний майстер», як ми це називаємо», – сказав Андрій Крамченков.

«Нехай політики займаються політикою»

Міський же голова Сум назвав ініціаторів кампанії горе-політиками. Навіть назва, каже, невдала.

Що для нашого міста важливіше? Вимірювати чи рахувати? Я думаю і те, і те потрібне
Олександр Лисенко

«Мабуть є хтось там професором з цього приводу, чи учителем. Треба знати, що лінійка і калькулятор – це різні предмети вимірювання. То що для нашого міста важливіше? Вимірювати чи рахувати? Я думаю і те, і те потрібне», – говорить міський голова Олександр Лисенко.

Що ж до претензій – усі спростовує. За словами Олександра Лисенка, із системою «Прозоро» у Сумах все відповідно до закону, громади не об’єднуються, бо не хочуть, до громадської думки прислуховується, а звіт заступників обов’язково відбудеться на жовтневій сесії міськради. А щодо узурпації влади, це – повна нісенітниця.

«Ще раз «брєд», ще раз «тупізм». Такої нісенітниці… От хай вони зайдуть в якийсь двір до людей і спитають, чи узурпував Лисенко владу, коли побудував дитячий майданчик, коли зараз ми будуємо садочок, коли ми будуємо дороги, коли ремонтуємо двори, дахи і прибудинкову територію. Чи це узурпація, чи реальні справи. А те, що хтось не дістає до свого ліктя і не бачить своїх вух – це його проблема. Я розумію, що це політика, то нехай політики залишаються політиками. Дай їм бог здоров’я», – сказав сумський міський голова Олександр Лисенко.

Утім ініціатори кампанії пообіцяли, якщо Лисенко не змінить свою тактику управління, з 26 жовтня вони розпочнуть збір підписів за його відставку.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG