Доступність посилання

ТОП новини

Україна мусить стати економічним тигром (світова преса)


Американське видання Foreign Affairs розмірковує над долею України у наступні 25 років. Польське періодичне видання Rzeczpospolita пише про прибуття на окуповану проросійськими бойовиками частину України чергового «гумконвою» з Росії. Американська газета Miami Herald повідомляє про критику російським міністром закордонних справ Сполучених Штатів і його звинувачення на адресу українського керівництва.

Американський журнал з питань зовнішньої політики Foreign Affairs публікує статтю «Наступні 25 років України». У підзаголовку промовляється: «Просування вперед під постійною загрозою з боку Росії». Автор статті Олександр Мотиль пише, що українці, які відзначили 25-у річницю незалежності своєї держави, мусять пам'ятати, що наступні 25 років будуть значно важливішими і складнішими для України.

Автор нагадує, що «Україна проголосила незалежність 24 серпня 1991 року за винятково сприятливих геополітичних обставин: Радянська імперія розвалювалась, її спадкоємець – Росія була налаштована на демократію, а її військо було послаблене...». За подібних обставин Україна тоді могла проігнорувати здійснення фундаментальних системних реформ і просто існувати собі у такій перехідній формі протягом чверті сторіччя. І от сезон гарної погоди закінчився, і негода, яка постала на видноколах, змушує Україну давати собі раду з тим, що загрожує самому її існуванню. Для того, аби вижити, Україні буде потрібно щось більше, ніж її звичайне тупцювання на місці. Україна муситиме наполегливо просуватися вперед, згідно з чітко визначеним списком пріоритетів.

Американський журнал зазначає, що президент Росії Путін активно проштовхує свою гегемонію у так званому «близькому зарубіжжі». Таким чином Росія не лише модернізує своє військо і озброєння, а також активно веде політику брязкання зброєю та захоплення чужих територій, порушуючи післявоєнний порядок у Європі та правила міжнародної поведінки, створюючи деспотичний гіпернаціоналістичний режим, який ґрунтується на культі особи. Тим часом роздута пропагандистська машина скерована на переконання росіян та й жителів країн Заходу, що Путін діє в їхніх інтересах. Водночас, як зазначає автор, путінська Росія є доволі хитким режимом, який має всі ознаки подальшого занепаду. Нереформована російська економіка перебуває у стані затяжного падіння. Чим далі Путін залишатиметься при владі, тим більшою є ймовірність того, що Росія як держава зазнає колапсу з непередбачуваними наслідками – від громадянської війни і до масового потоку біженців до своїх сусідів.

Foreign Affairs вказує, що за цих обставин українське керівництво має виробити дороговказний список засадничих принципів розвитку України. По-перше, Київ мусить окреслити виживання України як незалежної і демократичної держави своїм безперечним стратегічним пріоритетом. Все інше має бути вторинним. А це, на думку автора, значить переключення політичної уваги від анексованого Криму та окупованого Донбасу на державне будівництво у вільній Україні. Це у жодному разі не означатиме визнання анексії та окупації, проте Київ мусить навчитися жити за умов «тимчасової втрати» цих регіонів або їхньої «квазіреінтеграції на умовах конфедерації», щоб сконцентруватися на досить довгоочікуваній реструктуризації, яка необхідна для невідворотної вестернізації України. По-друге, Україна мусить зрозуміти, що вона сама відповідає за власне виживання. За будь яких умов жодна країна Заходу не піде війною проти Росії, облишивши надію щодо зближення з Москвою. Це, звісно, може змінитися, якщо Путін знов щось подібне утне, але це навряд чи станеться у найближчому майбутньому. По-третє, виживання України ґрунтується на чотирьох взаємопов'язаних стовпах: сильне військо, сильна економіка, сильна демократія та патріотичне населення. Одне не може існувати без іншого. По-четверте, хоча й Україна робить все, аби викорінити корупцію, ключем до швидкого та сталого економічного зростання має стати мале та середнє підприємництво в Україні. Американське видання підсумовує, що впродовж перших 25 років України, як незалежної держави, вона вижила головним чином через те, що ніхто не загрожував її існуванню. Це нині змінилося назавжди, і Україна мусить навчитися жити за умов постійної російської загрози і дедалі більшої байдужості Заходу. Врешті-решт, Україна мусить стати східноєвропейським економічним тигром. Якщо цього не станеться, Україна може не побачити 50-ї річниці своєї незалежності.

«Наступні 25 років України»

Польський часопис Rzeczpospolita друкує матеріал «Україна: черговий російський конвой для сепаратистів на Донбасі». У підзаголовку зазначається, що, за словами речника Державної прикордонної служби України Олега Слободяна, на окуповані проросійськими сепаратистами території Донбасу в'їхав черговий «гумконвой» з Росії, не узгоджений ані з владою у Києві, ані з міжнародними організаціями. Видання нагадує, що це вже був 56-й конвой техніки, що переїхав неконтрольований Києвом українсько-російський кордон з Росії. Росія розпочала ввозити подібні конвої на окуповані території України ще від початку конфлікту – з 2014 року. Ця остання автоколона складалась з 69 вантажівок.

Польська газета пише, що українська влада стверджує, що ці російські автоколони мають зброю і пальне для проросійських сепаратистів. Видання додає, що у зворотному напрямку російські вантажівки вивозять з України обладнання заводів, а також тіла вбитих бойовиків та вояків російського війська. Далі часопис знов наводить слова Олега Слободяна, який написав у Facebook: «Оскільки Російська Федерація в черговий раз грубо порушила норми міжнародного і національного права, що регламентують порядок направлення гуманітарних вантажів, і представники Міжнародний комітет Червоного Хреста також не брали у цьому участі, українська міжвідомча група здійснювала лише візуальне спостереження без виконання контрольних функцій».

Rzeczpospolita нагадує, що Україна не контролює деякі кордони та прикордонні переходи на певних ділянках Донецької та Луганської областей, які окупували проросійські сепаратисти. Польське видання повідомляє, що на папері у російських вантажах значились «продукти харчування і медикаменти». Також у списку значились «книжки, меблі та санітарні предмети». На додаток, в Україну первісно мало б в'їхати 60 вантажівок, тоді як насправді кількість вантажних автомобілів, які в'їхали на неконтрольовану Києвом територію України з Росії, становила у підсумку 69 вантажівок.

«Україна: черговий російський конвой для сепаратистів на Донбасі»

Американська газета Miami Herald містить статтю «Міністр закордонних справ Росії: угоду про припинення вогню має бути збережено». У матеріалі повідомляється про виступ російського урядовця на засіданні Генеральної асамблеї ООН, у якому він поклав провину за кров на Близькому Сході та у Північній Африці на Сполучені Штати та їхніх союзників. Часопис зазначає, що настрій і тон промови російського міністра нагадував риторику і стан відносин між СРСР та США у розпал Холодної війни.

Американський часопис додає, що Лавров звинуватив Україну в «іграх на нуль очок». Російський міністр закордонних справ, як пише газета з Маямі, сказав, що Київ воліє грати у ці ігри замість того, аби виконувати умови угод, спрямованих на зменшення конфронтації у країні. Лавров також розкритикував рішення дискваліфікувати деяких російських атлетів за вживання допінгу, назвавши це політично вмотивованим кроком. Російський дипломат звинуватив Захід у проштовхуванні своїх власних інтересів за рахунок інших за допомогою «повчань, зверхності та винятковості».

Miami Herald пише, що слова Лаврова відображають останнє протистояння між Москвою та Вашингтоном, коли обидві сторони звинувачують одна одну в провалі зусиль у напрямку вирішення сирійської кризи. Американське видання також додає, що Лавров висловлювався доволі критично щодо керівництва України, де й надалі точиться збройне протистояння між підтримуваними Росією сепаратистами та українськими військовими, попри мирні угоди, які були підписані з метою стабілізувати ситуацію. Газета повідомляє, що російський міністр закордонних справ звинувачував українське керівництво та його союзників у використанні української кризи для досягнення хибних політичних цілей. І ця стратегія, як вважає Лавров, не має жодних перспектив.

«Міністр закордонних справ Росії: угоду про припинення вогню має бути збережено»

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG