Доступність посилання

ТОП новини

«Пригоди тельфів» як нове дихання для дитячої української мультиплікації


Володимир Ликов
Володимир Ликов

Наталя Станько

«Пригоди тельфів» – так називається новий український мультфільм, який створюється на громадських засадах. Ініціатор ідеї – підприємець Володимир Ликов з Донецька. Він із дочкою та зібраними завдяки соцмережам однодумцями створює український мультсеріал, а також мріє про українську анімацію великого масштабу.

Мрія цього проекту – це зробити як мультик, так і казкову систему освіти, в якій би малюки нашої країни могли б обирати собі, чим займатися
Володимир Ликов

Володимир Ликов, художник-мультиплікатор з Донецька, нещодавно у соціальній мережі Facebook познайомив українських дітей з чарівними героями свого майбутнього мультсеріалу «Пригоди тельфів».

«Мрія цього проекту – це зробити як мультик, так і казкову систему освіти, в якій би малюки нашої країни могли б обирати собі, чим займатися», – розповідає Володимир Ликов.

Загалом у мультфільмі – 7 основних тельфів, що живуть казкових світах

Cаме так Володимир описує головну ідею мультсеріалу, головними героями якого є чарівні істоти тельфи, що приносять дітям таланти. Загалом у мультфільмі – 7 основних тельфів, що живуть казкових світах. Це – Фарбочка зі світу малювання, Танцюля зі світу танців, Планетка зі світу природи, Муза Нуза зі світу фантазій, Спортик зі світу спорту, Науковчик зі світу науки та Майстрик зі світу майстерності.

Розповідаючи про плани щодо реалізації проекту «Пригоди тельфів», Володимир Ликов зізнався про труднощі, які гальмують створення мультфільму.

«Знаєте, коли ми створили цей фонд, то дуже багато скепсису було. Люди відносяться до мене з повагою, але вони розуміють, яка це велика ідея, і вони бояться, тому що говорять : «Дуже багато ви придумали. І це неможливо», – розповідає Ликов.

Попри це, мультиплікатор продовжує штовхати цю ідею вперед. На даний момент Володимир написав чотири книги про тельфів. Це збірники по п’ять історій про трьох з тельфів.

На становище мультиплікаторів в Україні, за словами Ликова, впливає не надто розвинений рівень вітчизняної анімації.

«Взагалі, в анімації не все гарно . В анімації є одна проблема – в неї нема постійного фінансування. Ще одна проблема – конкурувати з маленькою заробітною платою неможливо, тому що вони (спеціалісти – ред.) можуть виїхати в Канаду, Європу, туди, де їм заплатять більше», – зазначає Володимир.

Поки що проект живе лише на внески небайдужих людей

Mедіа-індустрія об’єднує і спеціалістів інтелектуальної праці і людей, які можуть робити все руками, малювати чи співати. Мультиплікатор підтверджує це, принісши у студію Радіо Свободи в’язаних тельфів.

«Цих чудових ляльок зробила чудова жінка із Нікополя Даша Авраменко. Кожна в’язана лялька – 10 годин роботи. Для чого я роблю ляльок? –розповідає Володимир Ликов. – Якщо мультики робити дуже складно і дуже довго, то з ляльками теж довго, але не так. Тому є така ідея залучати дітей та усіх охочих».

Поки що проект живе лише на внески небайдужих людей. Але Володимир Ликов запевняє : за початкової державної підтримки згодом ця справа може приносити країні прибуток.

«Зараз хвилина анімації десь коштує 75 тисяч гривень. За кордоном це більше коштує. Коли я створював цей проект, я дуже багато дивився британського шоу. Так ось, британці дуже люблять свою культуру і дуже вміють і люблять просувати свою мову, тому що вони роблять продукт дитячий чи інший, який дуже якісний», – розповідає мультиплікатор.

Володимир Ликов хоче спочатку зробити мультфільм «Пригоди тельфів» національним, а потім і експортувати у інші країни. У майбутньому ж мультиплікатор мріє створити ігрову навчальну платформу з елементами анімації. Для цього вже навіть записав з акторкою Анною Лев відеоуроки про те, як правильно декламувати.

(Радіо Свобода опублікувало цей матеріал у рамках спецпроекту для жителів окупованої частини Донбасу)

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG