Доступність посилання

ТОП новини

«Вода жахлива, багато хлору, коли плаваєш по 6 кілометрів два рази на день, дихаєш цими хімікатами» – параолімпійський чемпіон


Чемпіон параолімпіади у Ріо тренується в брудному басейні з хімікатами і ледве зводить кінці з кінцями. Незрячий плавець Дмитро Залевський – переселенець з прифронтової Авдіївки. Вся державна допомога спортсмену йде на орендовану квартиру у Слов'янську. А мати хлопця не може піти на роботу, бо супроводжує параолімпійця на тренування.

Дмитро Залевський
Дмитро Залевський

Дмитро Залевський не бачить від народження. Хлопець уже вдруге стає параолімпійським чемпіоном. Переселенець з Авдіївки, спортсмен зараз живе у Слов’янську, де здебільшого і тренується. Почавши з обласних змагань, він уже двічі завоював олімпійське «золото».

«Лондонська Параолімпіада мене дуже вразила – це було моє перше параолімпійське «золото». Парадокс у тому, що я спершу став параолімпійським чемпіоном, потім – чемпіоном світу, а тільки потім чемпіоном Європи», – каже Дмитро.

Підготовка ж до цьогорічної Параолімпіади була для Дмитра особливо важкою, адже він отримав травму, яку не встиг вилікувати до змагань.

Багато тренувань доводилося переривати у зв'язку з тим, що дуже багато хлору. Вода дуже брудна. Коли ти плаваєш по 6-7 кілометрів два рази в день, ти дихаєш цими хімікатами. І були проблеми з бронхами
Дмитро Залевський

«Був чемпіонат Європи на Мадері. Це було частиною моєї підготовки. На цих змаганнях я отримав травму плеча, яка у мене є досі. З цією травмою і готувався. Довелось переробити програму тренувань», – говорить Дмитро.

Умовами місцевого басейну чемпіон також не задоволений.

«Якщо брати саму воду, то вода в жахливому стані. Багато тренувань доводилося переривати у зв'язку з тим, що дуже багато хлору. Вода дуже брудна. Коли ти плаваєш по 6-7 кілометрів два рази в день, ти дихаєш цими хімікатами. І були проблеми з бронхами», – каже Дмитро Залевський.

Крім того, Дмитро з мамою наймають квартиру, тож змушені витрачати гроші на оренду. Мати спортсмена не може влаштуватися на роботу, адже повинна приділяти увагу сину.

Ми знімаємо квартиру вже два роки. На жаль, немає підтримки ні від міської, ні від обласної влади
Дмитро Залевський

«Ми знімаємо квартиру вже два роки. На жаль, немає підтримки ні від міської, ні від обласної влади. І те, що я отримую, йде на цю квартиру», – розповідає Дмитро.

Я не можу влаштуватися на роботу. Діму потрібно водити на тренування
Оксана Залевська

«Холодильник купували по оголошенню, стіл – десь там же. Я не можу влаштуватися на роботу. Діму потрібно водити на тренування. Я вісім разів на день ходжу туди-назад», – каже Оксана Залевська.

Українські параолімпійці здобули у Ріо-де-Жанейро третє командне місце. Проте змагання та урочистості минули, а проблеми залишилися. Влада обіцяє приділити увагу проблемам спортсменів з особливими потребами – і житло надати, і спортивні споруди привести до ладу. Але наразі переможці дбають про день свій насущний самі.

Оксана Залевська
Оксана Залевська

«Займаюся сайтобудуванням – це дасть заробіток у майбутньому», – поділився Дмитро.

Зараз у параолімпійців відпустка. А вже за місяць почнуться тренування до чемпіонату світу 2017 року.

ВИПУСК ПОВНІСТЮ:

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG