Доступність посилання

ТОП новини

Відведення військ відбулося лише в Золотому


Лише поблизу міста Золотого відповідно до рамкової угоди, підписаної 21 вересня в Мінську, відбулося відведення підрозділів сторін збройного конфлікту на Донбасі. Це випливає з повідомлень українських військових, підтримуваних Росією сепаратистів, а також спеціальної моніторингової місії (СММ) ОБСЄ.

Штаб АТО заявляє, що 1 жовтня на околиці міста Золоте відбулося відведення військ на визначені представниками ОБСЄ конкретні рубежі.

«За визначеним сигналом особовий склад підрозділу Збройних сил України покинув спостережні пости та відійшов від лінії зіткнення на визначені рубежі. Всі інженерні споруди, які знаходилися в зоні розмежування, були перенесені за так звану «червону лінію», – ідеться в повідомленні.

«Напередодні військовослужбовцями Збройних сил України була проведена роз’яснювальна робота з місцевим населенням та зазначено, що українські солдати їх не покидають, а й надалі гарантуватимуть захист і безпеку», – додають у штабі АТО.

В угрупованні «ЛНР» заявили, що так звана «народна міліція» також відвела свої підрозділи в районі Золотого.

«У районі населеного пункту Золоте проведено демонтаж блокпоста, обладнані нові позиції для наших підрозділів і здійснено розмінування ділянки дороги в цьому районі», – заявив представник угруповання «ЛНР».

Також в угрупованні «ЛНР» заявили, що готові розпочати відведення своїх підрозділів у районі Станиці Луганської. В СММ ОБСЄ вказали, що зафіксували міни у підконтрольному угрупованню «ЛНР» районі поблизу міста Щастя. «Місія може (готова) спостерігати, але їй перешкоджають», – ідеться в повідомленні ОБСЄ. Перед тим спостерігачі відзначили, що «ЗСУ зупинили і не дозволили СММ ОБСЄ перейти через міст у Щасті через наявність мін».

В угрупованні «ДНР» звинуватили українських військових у зриві розведення сторін у районі селища Петрівське. Водночас в СММ ОБСЄ 1 жовтня вказали, що не мають жодних гарантій безпеки в підконтрольному угрупованню «ДНР» Петрівському. «Місія може (готова) спостерігати, але їй перешкоджають», – додають і про цей населений пункт в ОБСЄ.

«Міни все ще знаходяться на дорозі з підконтрольної уряду Богданівки в Петрівське – порушення мандату СММ та Мінська», – повідомляли спостерігачі близько 16:00 30 вересня.

Укладена 21 вересня в Мінську на засіданні Тристоронньої контактної групи рамкова угода передбачала відведення сил кожної зі сторін конфлікту на один кілометр від попередніх позицій у районі трьох населених пунктів – Петрівського на Донеччині, Золотого й Станиці Луганської – на Луганщині.

XS
SM
MD
LG