Доступність посилання

ТОП новини

У Києві закликають до створення комісії, яка б вивчила питання безпечної реконструкції музею Шевченка


У Києві закликають до створення фахової комісії, яка б вивчила питання безпечної реконструкції будівель Національного музею Тараса Шевченка. Про це йдеться у відкритому листі на ім’я президента України Петра Порошенка, підписаному понад 60 представниками мистецьких і інших експертних кіл України.

Підписанти посилаються на лист заступника голови Київської міської державної адміністрації Олександра Спасибка до Кабміну, у якому він просить уряд розглянути питання виділення фінансування для завершення робіт із реконструкції будівель музею обсягом 15 мільйонів гривень.

Підписанти звернення до президента ставлять під сумнів доцільність виділення додаткових коштів, а також зокрема компетентність комунального підприємства, що займалося реконструкцією об’єкту. Крім того, автори звернення запитують, на яких підставах об’єкти, на чию реконструкцію КМДА просить в уряду коштів, весь цей час експлуатуються.

«Архітектурну пам'ятку спотворено. Замурований головний вхід до палацу в разі виникнення надзвичайної ситуації ускладнює евакуацію людей і колекції музею. Задля побудови недолугої споруди – так званого атріуму – в центрі міста знищено садок, гордістю якого була шовковиця, вирощена з саджанця, привезеного з місця заслання Тараса Шевченка», – йдеться у листі.

«Просимо негайно створити фахову комісію для вивчення питання щодо збереження пам'ятки культури і музейної колекції та гарантій безпеки для життя і здоров'я працівників і відвідувачів музею», – наголосили підписанти.

Серед підписантів листа – зокрема письменники Галина Пагутяк, Людмила Таран, Степан Процюк та Павло Вольвач, вдова дослідника українського Голодомору Джеймса Мейса Наталія Дзюбенко-Мейс та інші.

XS
SM
MD
LG